21/01/2015

Uutiset

Kansanedustajat toivoivat tiedotuskeskuksilta ja Suomi-instituuteilta innovointia ja uusia ajatuksia ​​​

Suomi vahvistuu, kun suomalaisen kulttuurin kansainvälisyyttä vahvistetaan. Tämä oli Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien sekä taiteenalojen tiedotuskeskusten johtajien viesti eduskunnalle, kun he kävivät viemässä tuoreet hallitusohjelmatavoitteensa eduskuntaryhmien edustajille keskiviikkona 21. tammikuuta.

eduskunta5Suomen Benelux-instituutin johtajalla Aleksi Malmbergilla oli kansanedustajille hyviä uutisia: tiedotuskeskukset ja kulttuuri- ja tiedeinstituutit ovat osa ratkaisua, eivät vain ruinaamassa lisää rahaa.

Uuden eduskunnan halutaan kehittävän molempien organisaatioiden toimintamahdollisuuksia turvaamalla niiden perusrahoitus. Koko kulttuurialan hyvinvoinnin takaaminen on Suomi-instituuteille ja tiedotuskeskuksille tärkeä tavoite. Veikkausvoittovaroista tulee jatkossakin jakaa 38,5 prosenttia taiteelle ja kulttuurille. Osa Team Finland -rahoituksesta tulee ohjata luovien alojen ja tieteen hankkeisiin.

”Suomalaiseen kulttuuriin ja sen kansainvälistymiseen investoiminen kannattaa. Tulevaisuuden Suomen menestystarinat syntyvät luovaan tekemiseen ja sen kansainvälistymiseen tehdyistä panostuksista”, muistutti Malmberg.

 

Tarvittaisiinko Suomeen päivä ilman kulttuuria?

Kansanedustajat toivoivat vastapuheenvuoroissaan Suomi-instituuteilta ja taiteenalojen tiedotuskeskuksilta jatkossakin ennen kaikkea uusia, innovoivia ajatuksia.

Kristillisdemokraattien Sari Palm heitti ilmaan ajatuksen, voisiko kulttuurin alalla tehdä vastaavaa palvelumuotoilua kuin Sitran johdolla tehty taannoinen maahanmuuttopalveluiden uusi konsepti.

”Teillä on myös tärkeä tehtävä olla aistimassa maailmalla uusia mahdollisuuksia”, Palm sanoi.

Perussuomalaisten Ritva Elomaa korjasi vallitsevaa käsitystä perussuomalaisten kulttuurinvastaisuudesta. eduskunta9

”Saattaa olla, että meidän vaaliohjelmassa viime kerralla pari ’fibausta’. Tällä kertaa olen mukana tekemässä kulttuuripoliittista ohjelmaamme, ja ohjelmasta on tulossa vähän erilainen”, Elomaa lupasi.

Kokoomuksen Raija Vahasalo ideoi, että Suomessa pitäisi joskus järjestää kulttuuriton päivä, jonka tavoitteena olisi saada ihmiset heräämään kulttuurin merkityksen jokapäiväisessä elämässään.

”Jos Yleisradio ei soittaisi musiikkia, kirjastot olisivat kiinni ja patsaat olisi huputettu, ihmiset tajuaisivat, miten paljon he tarvitsevat sitä kaikkea”, Vahasalo sanoi.

Tietopaketti taiteen alojen tiedotuskeskuksista ja Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuteista

Eduskuntapuheenvuorot 21.1.2015

Heljä Franssila