28/04/2014

Uutiset

Kansainvälinen asiantuntijaseminaari ja keskustelutilaisuus Alfredo Jaarin taiteesta

jaar_kiasmaFrame järjestää yhteistyössä Nykytaiteen museo Kiasman kanssa kaksi tilaisuutta, joissa yleisön on mahdollista päästä kuulemaan kansainvälisiä nykytaiteen huippuasiantuntijoita. Tilaisuudet käsittelevät Alfredo Jaarin taidetta ja liittyvät Kiasmassa huhtikuussa avautuneeseen Jaarin retrospektiiviseen näyttelyyn Kun runous ei riitä (11.4.–7.9.2014). Vierailuillaan asiantuntijat myös tutustuvat suomalaiseen taidekenttään.

Lauantaina 17. toukokuuta Alfredo Jaar sekä tulevan Venetsian biennaalin kuraattori Okwui Enwezor keskustelevat Jaarin taiteesta. Keskiviikkona 21. toukokuuta järjestettävän seminaarin puhujat ovat kaikki työskennelleet kuraattoreina Alfredo Jaarin kanssa useiden tämän uran keskeisimpien teosten tuotannoissa. Tapahtumat ovat ainutlaatuinen tilaisuus kuulla kansainvälisiä kuraattoreita ja nykytaiteen ammattilaisia.

Alfredo Jaar on syntynyt Chilessä vuonna 1956 ja asunut New Yorkissa vuodesta 1982 lähtien. Taiteilija, arkkitehti ja elokuvantekijä on kerännyt kansainvälistä tunnustusta installaatioillaan ja julkisilla kannanotoillaan ympäri maailman. Aiemmin hänen teoksiaan on nähty mm. ARS-näyttelyissä 1995 ja 2011 sekä vuonna 2011 Turun saaristossa osana Turun kulttuuripääkaupunkivuotta.

21.5. järjestettävään seminaariin on ennakkoilmoittautuminen: frame-finland.fi/yhteystiedot/ilmoittautumiset

Huom! 17.5. järjestettävä keskustelutilaisuus on täynnä. Tiedustele peruutuspaikkoja osoitteesta info@frame-finland.fi.

 

Ohjelmat:

 

Alfredo Jaarin ja Okwui Enwezorin keskustelutilaisuus
lauantaina 17. toukokuuta klo 14–15.30 Kiasma, seminaarihuone

Nykytaiteen museo Kiasma järjestää yhdessä Visuaalisen taiteen keskus Framen kanssa lauantaina 17. toukokuuta 2014 tilaisuuden, jossa taiteilija Alfredo Jaar sekä tulevan Venetsian biennaalin kuraattori Okwui Enwezor keskustelevat Jaarin taiteesta. Keskustelu liittyy Kiasmassa huhtikuussa avautuneeseen Alfredo Jaarin retrospektiiviseen näyttelyyn Kun runous ei riitä (11.4.–7.9.2014).

Alfredo Jaar on syntynyt Chilessä vuonna 1956 ja asunut New Yorkissa vuodesta 1982 lähtien. Taiteilija, arkkitehti ja elokuvantekijä on kerännyt kansainvälistä tunnustusta installaatioillaan ja julkisilla kannanotoillaan ympäri maailman. Aiemmin hänen teoksiaan on nähty mm. ARS–näyttelyissä 1995 ja 2011 sekä vuonna 2011 Turun saaristossa osana Turun kulttuuripääkaupunkivuotta.

Okwui Enwezor on nigerialaissyntyinen (s. 1963) kuraattori, taidekriitikko ja runoilija, joka toimii tällä hetkellä muncheniläisen Haus der Kunstin johtajana. Vuonna 2002 Enwezor toimi yhdennentoista Documenta-näyttelyn kuraattorina, ja hän vuoden 2015 Venetsian biennaalin päänäyttelyn kuraattori.

Tilaisuus on englanninkielinen.

Huom! tilaisuus on täynnä, mutta voit tiedustella peruutuspaikkoja osoitteesta info@frame-finland.fi

 

Kansainvälinen seminaari Alfredo Jaarin taiteesta
keskiviikkona 21. toukokuuta klo 10–15
Kiasma-teatteri

Miksi korostaa kulttuuria pääomana tänä päivänä? Miten nykytaide tarjoaa tilaa vastarinnalle, kuten Alfredo Jaar väittää filosofi Antonio Gramscia seuraten? Mitä otsikko Kun runous ei riitä täten merkitsee?

Seminaarin puhujat ovat kaikki työskennelleet kuraattoreina Alfredo Jaarin kanssa useiden tämän uran keskeisimpien teosten tuotannoissa. He keskittyvät puheenvuoroissaan kukin yhteen teosprojektiin ja avaavat täten eri näkökulmia Jaarin työskentelyyn. Presentaatiot luotaavat samalla teosten suhdetta niiden erilaisiin tuotanto- ja esityskonteksteihin sekä jäljittävät niissä kiteytyviä monimuotoisia yhteyksiä paikallisen ja globaalin välillä. Kunkin asiantuntijapuheenvuoron ja taiteilijan kommenttien jälkeen on aikaa yleisön kysymyksille.

Poliittisen merkitys taiteen kentällä on kiihtyvän debatin aiheena. Jaarin mittava tuotanto mahdollistaa syvällisen analyysin niin taiteellisen työskentelyn kuin taidetilojen (museoiden ja gallerioiden) ja julkisen tilankin kriittisestä potentiaalista. Jaarin teosten kautta seminaari sekä tarttuu paikkasidonnaisuuden esittämiin haasteisiin että osallistuu ajankohtaiseen keskusteluun taideinstituutioiden aktiivisesta yhteiskunnallisesta roolista.

10.00 Seminaarin avaus, Pirkko Siitari, museonjohtaja, Nykytaiteen museo Kiasma

10.15 Julkiset projektitBartolomeo Pietromarchi, johtaja, Fondazione Antonio Ratti in Como, Italia

11.00 Miljoona Suomen passiaMaaretta Jaukkuri, Praxis – taiteen ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelman professori, Kuvataideakatemia, Helsinki

11.45 Lounastauko

13.00 Nimetön (Newsweek) & Ruanda-projektiMoacir dos Anjos, kuraattori ja tutkija, Fundação Joaquim Nabuco, Recife

14.00 Kuvien suruLuis Perez-Oramas, latinalaisamerikkalaisen taiteen Estrellita Brodsky -kuraattori, MoMA, New York

14.45 Seminaarin yhteenveto, Taru Elfving, ohjelmapäällikkö, Visuaalisen taiteen keskus Frame

15.00 Päätöskahvit Kiasma-teatterin lämpiössä

 

Jokaista teosesittelyä seuraa taiteilijan lyhyt kommenttipuheenvuoro sekä mahdollisuus yleisökysymyksille. Tilaisuus on englanninkielinen, mutta kysymyksiä voi esittää myös suomeksi.

Tilaisuuden moderoi Nykytaiteen museo Kiasman amanuenssi Kati Kivinen.

Seminaariin on ennakkoilmoittautuminen: frame-finland.fi/yhteystiedot/ilmoittautumiset

 

Lisätiedot:

Kati Kivinen / Kiasma, 040 353 6656, kati.t.kivinen@kiasma.fi
Taru Elfving / Visuaalisen taiteen kekus Frame, 050 042 4063, taru.elfving@frame-finland.fi

 

Iso kuva: Alfredo Jaar: Geography = War, 1991. Kansallisgalleria / Petri Virtanen.
Alfredo Jaarin kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.