01/06/2017

Uutiset

Innostaako bloggari ostamaan taidetta?

Suositut sisustusbloggarit voivat näyttää esimerkkiä, kun sisustuksesta kiinnostuneita suomalaisia halutaan kannustaa ostamaan enemmän taidetta kotiinsa. Keväällä kaksi helsinkiläisgalleriaa, Galerie Anhava ja Helsinki Contemporary, testasi blogien voimaa tekemällä yhteistyötä kahden bloggarin kanssa.

coffee table diary-eeva-riitta-eerola-1

Framen ja Avotakan fasilitoiman yhteistyön tavoitteena oli näyttää lukijoille, miten taide voi olla osa sisustusta ja viihtyisää kotia sekä kertoa taideteoksen hankkimisesta. Päämääränä oli myös madaltaa nykytaidegalleriassa käymisen kynnystä.

Bulevardilla sijaitseva Helsinki Contemporary teki yhteistyötä Coffee Table Diary -blogin kirjoittajan Giselda Aution kanssa. Koordinaattori Hanna Joensuun mukaan yhteistyö oli palkitsevaa ja opettavaista molemmille osapuolille.

”Giselda tutustui kaupallisen nykytaidegallerian toimintaan, palveluihin ja erityisesti taideteoksen hankintaan. Pohdimme yhdessä, millaista henkilökohtaista palvelua ja apua gallerialta voi saada ja kuinka löytää itselle mieluinen teos. Selvitimme myös, millaiselta sama teos näyttää galleriatilassa tai kotona. Tutustuimme myös gallerian ARTAP-mobiilisovellukseen. Lopulta ”se oikea” teos löytyikin”, kertoo Hanna.

Kolmiosaisessa juttusarjassa Autio kirjoitti galleriassa asioimisesta ja nykytaiteen ostamisesta. Juttusarjan toinen osa keskittyi gallerian myyntivalikoimaan tutustumiseen ARTAP-sovelluksen avulla ja viimeisessä osassa pohditaan kotiin valikoitunutta, Eeva-Riitta Eerolan teosta suhteessa kodin henkeen ja tunnelmaan.

eeva-riitta-eerola-1
Giselda Aution tykästyi Eeva-Riitta Eerolan teokseen, koska ”vaikka sen yleisilme on kaunis ja pelkistetty, teoksessa on myös särmää”.

 Kotiin päätyi Päivi Takalan maalaus

Galerie Anhavassakin blogiyhteistyötä kokeiltiin ensimmäisen kerran. Muotoseikka-blogin kirjoittaja koki kuvataiteen itselleen läheiseksi asiaksi ja halusi tämän vuoksi lähteä mukaan projektiin, kertoo Anhavan koordinaattori Päivi Lappalainen.

”Blogiyhteistyön sisältö käsitteli taideteoksen valintaa ja sijoittamista omaan kotiin, ja kuvituksena oli kuvia kodista yhden taideteoksen kanssa. Käytännössä projekti toteutettiin siten, että bloggaaja lainasi yhden gallerian edustaman taiteilijan teoksen blogijuttua varten.”

paivi takala_muotoseikka

”Kokosin pienen teosvalikoiman hänen omien toiveidensa pohjalta ja tutustuimme tarkemmin teoksiin galleriassa. Samalla vierailulla keskustelimme galleristi Ilona Anhavan kanssa taiteen hankkimisesta kotiin. Blogiin päätyi lopulta Päivi Takalan maalaus. Valmiissa jutussa esiteltiin kymmenen eri syytä taideteoksen valintaan, ja jutun kuvituksena oli valokuvia teoksesta bloggaajan kodissa.”

Molemmat galleriat ajattelevat, että blogiyhteistyö tarjoaa jatkossakin kiinnostavia ja hyödyllisiä mahdollisuuksia gallerioille.

”Nykytaiteesta, kuten näyttelyistä ja taiteilijoista, kirjoittavat blogit ovat hyvä media gallerialle. Blogien kirjoittajat toisaalta edustavat gallerian kävijä- ja asiakaskuntaa, ja tarjoavat meille tärkeää palautetta ja näkemystä omista sisällöistämme. Kirjoittajat ovat samalla mielipidevaikuttajia ja viestinviejiä, ja heillä on suuri vapaus sekä sisällön että tekstin laajuuden suhteen. Blogit ovat myös visuaalisesti näyttäviä ja niissä julkaistaan usein paljon kuvia”, toteaa Joensuu.

Lappalaisen mukaan blogikirjoituksen kautta voi puhutella yleisöä eri tavoin kuin suoraan yrityksenä.

”Sisustukseen ja kotiin keskittyvä blogi on erinomainen väylä esitellä nykytaidetta uudenlaisessa yhteydessä ja tehdä taiteen hankkimista omaan kotiin tutuksi suuremmalle yleisölle. Suosituilla blogeilla on paljon uskollisia seuraajia ja heidän ajatuksillaan sekä suosituksillaan on merkitystä lukijakunnan joukossa. Blogissa juttu myös säilyy pitkään ja nousee esille hakukoneiden tuloksissa. Toki myös bloggareiden omat sosiaalisen median kanavat tarjoavat lisää tärkeää näkyvyyttä.”

”On hienoa huomata bloggareiden kiinnostus nykytaidetta ja kentän eri ilmiöitä kohtaan siinä missä muutakin kulttuuria, lifestylea, kokkausta, muotia tai sisustusta kohtaan”, huomauttaa Hanna Joensuu.

”Myös suuremmalla kirjoittajajoukolla toteutettavat blogit, kuten Musla tai Around Journal onnistuvat mielestäni hienosti tuomaan yhteen näkemyksellistä, valikoitua sisältöä, joka on samaan aikaan laaja-alaista ja moniäänistä.”
 
Teksti: Maija Grönqvist ja Laura Boxberg
Kuvat: Kaksi ylintä kuvaa Giselda Autio / Coffee Table Diary, alin kuva Muotoseikka.