19/03/2024

Uutiset

Ilmoittautuminen Kestävän kuvataiteen päivään on käynnissä

Kestävän kuvataiteen päivä kokoaa 26.4.2024 kuvataiteen toimijat yhteen keskustelemaan ekologisesti kestävistä käytännöistä ja visioimaan yhteistä vihreää tulevaisuutta. Tapahtumassa esitellään Kestävän kuvataiteen vertaisverkosto ja lanseerataan Vihreataide.fi-verkkosivu työkaluineen. Ilmoittaudu mukaan 12.4. mennessä!

Kestävän kuvataiteen päivässä kuullaan innostavia puheenvuoroja konkreettisista teoista ja mahdollisuuksista edistää kuvataiteen alan ja koko yhteiskunnan kestävyyssiirtymää. Päivän työpajoissa visioidaan askelia kohti kestävää tulevaisuutta. 

Tapahtumaan voi osallistua joko paikan päällä Helsingissä tai etänä striimin välityksellä, ja puheenvuoroista tulee saataville myös tallenne. Tilaisuus järjestetään Helsingissä, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tiloissa Sörnäisissä auditoriossa 1 (Haapaniemenkatu 6) perjantaina 26.4.2024 klo 10–16. Tapahtuman puheenvuorot pidetään suomeksi ellei toisin mainita, ja englanninkielinen tulkkaus järjestetään Zoomissa.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on nyt käynnissä ja sulkeutuu perjantaina 12.4. klo 16. Paikan päälle mahtuu 100 osallistujaa.

Toivomme tapahtumaan laajaa osallistumista, ja siksi korvaamme kohtuullisia matkakuluja tapahtumaan Helsingin ulkopuolelta osallistuville. Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi ilmoittautumislomakkeella.

Kestävän kuvataiteen päivän ohjelma

9:30 Aamukahvia TeaKin Torilla

10:00 Circulating Abundance, Rhythms of Rest, taiteilija Alyssa Coffin

10:15 Puheenvuorot auditoriossa 1

 • Tervetuliaissanat, Raija Koli, Frame Contemporary Art Finland ja Mika Elo, Taideyliopisto 
 • Kestävän kuvataiteen verkoston esittely, Paula Toppila, IHME Helsinki
 • Keynote-puheenvuoro: Kulttuurin rooli kestävyysmurroksessa, tutkijat Karoliina Lummaa ja Paavo Järvensivu, BIOS
 • Keynote-videoesitys: The Sacred, the System and the Place of Shelter, kuraattori, Head of Ecologies Lucia Pietroiusti, Serpentine Galleries

11:25 Tauko

11:45 Puheenvuorot auditoriossa 1

 • Vihreataide.fi-sivuston ja laskurin esittely, Sara Salminen, Sitowise ja Saara Korpela, Frame Contemporary Art Finland
 • Kuinka sen teitte? Kuinka sen teemme?
  Lyhyitä puheenvuoroja ekologisen kestävyyden edistämisestä:
  Ekologinen kestävyys kuvataiteilijan työssä, Satu Kalliokuusi, Helsingin Taiteilijaseura
  Veistos hiilivarastona, Eero Merimaa, Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemia
  Kestävä malli linssipohjaisen taiteen biennaalille, Henri Airo, Utopias Lahti
  Vihreä kädenjälki, Kersti Tainio, Sinebrychoffin museo, Kansallisgalleria
  Läpieletty postfossiilinen etsintä, Saara-Maria Kariranta, Mustarinda
  Sanoista tekoihin: Elokapinan haaste kulttuurialan instituutioille, Maria Pääkkönen, Elokapina
  LuoTuo: Kestävyystoimet kulttuurialalla, Jaana Eskola, Uudenmaan liitto
  Mistä tukea kestävyyssiirtymään?, Kalle Korhonen, Koneen Säätiö

12:45 Lounas TeaKin Torilla

13:45 Tulevaisuustyöpajat auditoriossa 1

Iltapäivän työpajoissa verkostoidutaan ja työstetään tulevaisuuden utopioita ja konkreettisia toimia kunkin taideorganisaation omasta näkökulmasta. Työpajan vetäjinä toimivat ennakoinnin asiantuntija Noora Vähäkari ja globaalikasvatuksen asiantuntija Anna Kivimäki-PelluzFingo. Fingo on noin 260 suomalaisen kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija. 

15:30–16:00 Työryhmien purku ja verkoston seuraavat askeleet


Tapahtuma toteutetaan Frame Contemporary Art Finlandin vetämän Vihreä taide -hankkeen puitteissa. Hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön jakamaa Kulttuurin ja luovien alojen uudistumisen rakennetukea ja on Euroopan unionin NextGenerationEU:n rahoittama. Hankkeessa on mukana Frame Contemporary Art Finland, Espoon modernin taiteen museo EMMA, Helsingin Taidehalli, HIAP – Helsinki International Artist Programme, IHME Helsinki, Mustarinda-seura, Pro Artibus -säätiö, Suomen Kansallisgalleria, Suomen Kulttuuri- ja tiedeinstituutit, Suomen museoliitto, Suomen Taiteilijaseura, Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, Taideyliopiston Kuvataideakatemia ja Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia.

Saavutettavuus 

Rakennus on esteetön; kerroksiin pääsee kulkemaan hissillä ja auditoriossa on viisi esteetöntä istumapaikkaa.

Tapahtumassa noudatetaan Framen turvallisemman tilan periaatteita. Otathan ohjeet huomioon osallistuessasi tapahtumiimme.

Lisätiedot:

Iida Heiskala 
projektiassistentti
iida.heiskala@frame-finland.fi