28/08/2015

Uutiset

Henttonen, Susiraja ja Tammi mukana Organ Vida -festivaalilla Zagrebissa

Todellisuuksia, niiden rajoja ja ääriä tutkitaan syyskuun alussa Organ Vidan kansainvälisellä dokumentaarisen nykyvalokuvan festivaalilla Zagrebissa, Kroatiassa. Suomalaiset taiteilijat Markus Henttonen, Iiu Susiraja ja Maija Tammi ovat mukana festivaalilla ryhmänäyttelyllään Frame Stories. Kokonaisuus on esillä 4.–18. syyskuuta Lotrščak Towerissa.

Markus Henttosen kuvasarjassa Twisted Tales – Road to Hope tunnelma on täysi: ilo ja suru, toivo ja epätoivo punoutuvat toisiinsa, ovat samanaikaisesti läsnä ja tulevat lähelle. Kuvissa tutut ja tuntemattomat elementit risteävät kutoen muistot, unet ja todellisuuden yhdeksi kokonaisuudeksi, joka ei kuitenkaan koskaan ole täysin kokonainen vaan aina vähän epätäydellinen – kuin palapeli, joka ei valmistu koskaan.

Tunnelmaa täynnä ovat myös Iiu Susirajan valokuvat sarjassa Perfect everyday life – Good Behavior. Itsensä teoksissaan kohteeksi asettava taiteilija altistaa myös katsojansa äkkiväärille tulkinnoille. Arjen tavanomaisuudet nyrjähtävät kuivan huumorin ryydittämän anarkian puolelle, kun niitä katsoo Susirajan tarjoamista horisonteista.

Maija Tammen Milky Way -valokuvasarja on saanut innoituksensa panspermiana tunnetusta teorista, joka väittää, että kaikki elollinen on saanut alkunsa kaikkialla maailmankaikkeudessa vaeltavista elämän siemenistä. Myös Papua-Uusi-Guineassa asuva Sambia-heimo uskoo, että elämä virtaa ihmisissä ja heidän lävitseen siemennesteenä, rintamaitona ja kuukautisvuotona.  Tammi on kuvannut sarjaansa miesmaitoa, spermaa ja naismaitoa eli rintamaitoa lähietäisyydeltä olohuoneen pöydällä.

Organ Vidan kansainvälistä valokuvafestivaalia on järjestetty vuosittain vuodesta 2009. Näyttelyiden lisäksi festivaaliohjelmassa on luentoja, keskusteluja, työpajoja sekä musiikki- ja teatteriesityksiä.

Lue lisää: Organ Vida

Kuva: Iiu Susiraja, Pussijalat sarjasta Perfect everyday life – Good behavior.