25/01/2016

Uutiset

Helsinki International Curatorial Programme -kuraattoriresidenssin valinnat on julkistettu

Framen ja HIAP:n yhteisen kuraattoriresidenssiohjelman HICP:in (Helsinki International Curatorial Programme) vuoden 2016 osallistujat on valittu. Kuukauden mittaiseen residenssiin Helsinkiin saapuvat tänä vuonna Xavier Acarín, Adelaide Bannerman, Richard Birkett ja Kalliopi Tsipni-Kolaza. Viime vuoden lokakuussa järjestettyyn avoimeen hakuun tuli 102 hakemusta.

HICP-residenssiohjelman tavoitteena on antaa ulkomaalaisille kuraattoreille tilaisuus perehtyä syvällisesti suomalaiseen taidekenttään sekä tehdä taustatutkimusta tulevia näyttely- ja kirjahankkeita varten. Kuraattoriresidenssin tavoitteena on luoda pitkäaikaisia yhteyksiä ja verkostoja suomalaisen ja kansainvälisen nykytaidekentän välillä.

Kuraattorivalinnat

Xavier Acarín (residenssi HIAP Kaapelitehtaalla marraskuussa 2016) on Barcelonasta kotoisin oleva kuraattori ja tutkija, joka työskentelee New Yorkissa. Hän on suorittanut kuratoinnin maisteritutkinnon CCS Bard -ohjelmassa ja tehnyt töitä tuottajana useissa taideorganisaatioissa sekä Espanjassa että Yhdysvalloissa. Acarínin projekteja on ollut esillä CCS Bardissa, Chez Bushwickissa, Elastic Cityssä, The New School for Social Researchissa ja Peekskill Project 6:ssa.

Adelaide Bannerman (residenssi HIAP Kaapelitehtaalla marraskuussa 2016) on työskennellyt 17 vuoden ajan freelancer-projektipäällikkönä, kuraattorina ja konsulttina brittiläisille taideorganisaatioille, kuten International Curators Forumille (ICF), Inivalle (Institute of International Visual Arts), African and Asian Visual Artists Archivelle (AAVAA), Tatelle, Live Art Development Agencylle ja Arts Council Englandille. Hän työskentelee parhaillaan arkistokoordinaattorina Autograph ABP:ssä, Lontoossa kolmevuotisen valokuvatutkimusprojektin, The Missing Chapterin, parissa.

Richard Birkett (residenssi HIAP Suomenlinnassa kesäkuussa 2016) toimii kuraattorina Artists Spacessa New Yorkissa. Vuosina 2007–2010 Birkett työskenteli Institute of Contemporary Artsin kuraattorina Lontoossa. Hän on kuratoinut näyttelyitä muun muassa seuraavien taiteilijoiden kanssa: Chto Delat, Aaron Flint Jamison, Bernadette Corporation, Laura Poitras, Hito Steyerl and Cosey Fanni Tutti. Birkett on kirjoittanut lukuisiin taidejulkaisuihin, kuten Artforumiin, Afteralliin, Flash Artiin, Mousseen, Parseen ja Untitlediin.

Kalliopi Tsipni-Kolaza (residenssi HIAP Suomenlinnassa kesäkuussa 2016) on työskennellyt kuraattorina useissa Lontoon tunnetuimmissa taideorganisaatioissa, kuten Serpentine Galleriesissa, Arhitecture Foundationissa ja The Contemporary Art Societyssä. Vuonna 2013 hän toimi Malediivien paviljongin avustavana kuraattorina Venetsian taidebiennaalissa ja oli mukana kehittämässä näyttelyn teemoja, kuten ilmastonmuutosta, maahanmuuttoa ja geopolitiikkaa käsittelevää Contingent Movements Archivea.

Tsipni-Kolaza on valmistunut Lontoon University of Westminsteristä, minkä lisäksi hän on suorittanut Post Graduate Curatorial Diploman Tukholman Konstfackin taideteollisessa korkeakoulussa. HICP-residenssinsä aikana Tsipni-Kolaza on erityisen kiinnostunut tutustumaan suomalaiseen kokeelliseen musiikkiin ja äänitaiteeseen kuratoimaansa, HKW:issä Berliinissä vuoden 2016 aikana toteutuvaa äänitaiteen näyttelyä varten.

Lisätietoja:

kuraattori Jenni Nurmenniemi, HIAP, jenni@hiap.fi

ohjelmapäällikkö Taru Elfving, Frame, taru.elfving@frame-finland.fi