19/01/2017

Uutiset

Helsinki International Curatorial Programme 2017 -kuraattoriresidenssin valinnat on julkistettu

Framen ja HIAP:n yhteisen kuraattoriresidenssiohjelman HICP:in (Helsinki International Curatorial Programme) vuoden 2017 osallistujat on valittu. Kuukauden mittaiseen residenssiin Helsinkiin saapuvat Gina Buenfeld, Kris Dittel, Blanca Victoria López ja Carolina Ongaro.

 

Hakemusten määrä HICP-residenssiin on kasvanut vuosittain. Syksyllä 2016 järjestettyyn avoimeen hakuun tuli 134 hakemusta. “Olemme erityisen ilahtuneita hakemusten korkeasta tasosta. Se kertoo, että residenssiohjelma on löytänyt hienosti paikkansa kansainvälisellä nykytaidekentällä”, kommentoi Framen ohjelmapäällikkö Anna Vihma.

HICP-residenssiohjelma antaa ulkomaalaisille kuraattoreille tilaisuuden perehtyä syvällisesti suomalaiseen taidekenttään sekä tehdä taustatutkimusta tulevia näyttely- ja kirjahankkeita varten. Kuraattoriresidenssin tavoitteena on luoda pitkäaikaisia yhteyksiä ja verkostoja suomalaisen ja kansainvälisen nykytaidekentän välillä.

 

Kuraattorit

Gina_Buenfeld

Gina Buenfield (residenssissä kesäkuussa 2017) toimii kuraattorina Camden Arts Centressä (CAC) Lontoossa, missä hän on työskennellyt muun muassa Bonnie Camplinin, Simon Starlingin, Jeremy Dellerin, Joao Maria Gusmaon & Pedro Paivan, Nathalie Djurbergin ja Karl Holmqvistin kanssa, sekä useiden taiteilijaperikuntien, kuten  Pino Pascalin, Hanne Darbovenen ja Dieter Rothin kanssa. Hän on toimittanut sarjan tilaustöitä, kuten Joachim Koesterin ja Simon Martinin elokuvaprojekteja.

Helmi-elokuussa 2017 Gina on sapattivapaalla Camdenista työstääkseen tutkimusta tietoa tallentavista auditiivisista kulttuureista Perun Amazonissa, Suomen metsissä ja Cornwallin rannikolla sekä tuottaakseen Hannah Collinsin uutta elokuvaa. Gina on ollut residenssitaiteilijana Arts Initiativessä Tokiossa vuosina 2014–2015, jonka aikana hän kuratoi At the Still Point of the Turning World -näyttelyn.

Ginalla on maisterin tutkinto taidehistoriasta Goldsmiths Collegesta. Hän on toiminut aikaisemmin Alison Jacques -gallerian johtajana ja kirjoittanut esseitä useiden taiteilijoiden julkaisuihin. Hän on toiminut myös vierailevana kuraattorina Bevilacqua la Masassa Venetsiassa 2012–2013 sekä mentoroinut Siobhan Davies Dance Artist and Curator -ohjelmassa ja Standpoint Galleryn residenssiohjelmassa.

 

Kris DittelKris Dittel (residenssissä marraskuussa 2017) on itsenäinen kuraattori ja toimittaja, joka asuu ja työskentelee Alankomaissa. Hän työskentelee Onomatopee-projektitilan kuraattorina sekä kustantajana Eindhovenissa. Dittel kuuluu myös The Translation Trip -tutkijaduoon, joka tutkii kielenkääntämistä praktiikkana, filosofisena käsitteenä ja kuratoriaalisena välineenä. Tällä hetkellä hän tutkii ääntä taiteellisen työskentelyn materiaalina sekä nykytaiteen suhdetta arvoon.

Dittel on opiskellut taiteen ja kulttuuriperinnön linjalla Maastrichtin yliopistossa sekä talous- ja yhteiskuntatieteitä Masarykin yliopistossa Brnossa, Tsekissä. Dittel osallistui de Appelin kuratointiohjelmaan Amsterdamissa 2013-2014  ja Pool Projects- ohjelmaan Zürichissä 2015.

 

Blanca Victoria LópezBlanca Victoria López (residenssissä kesäkuussa 2017) on tutkija ja kuraattori Havannasta, Kuubasta. Hän on valmistunut taidehistorian kandidaatiksi Havannan yliopistosta ja työskentelee Wifredo Lamin nykytaiteen keskuksessa. Vuodesta 2011 López on kuulunut Havannan Biennaalin kuraattoriryhmään. Hän toimii myös koordinaattorina Havannan yliopistossa taiteen ja pedagogiikan Proyecto Reconciliaciones -tilassa, joka tukee syrjäseuduilla toteutettuja nykytaiteen projekteja.

 

Carolina OngaroCarolina Ongaro (residenssissä marraskuussa 2017) on itsenäinen kuraattori, joka työskentelee Lontoossa valmistuttuaan kuratoinnin maisteriksi Goldsmithsin yliopistosta. Ongaro on ollut mukana vuonna 2014 perustamassa Jupiter Woodsia, joka on lontoolainen näyttelytila, residenssiohjelma sekä tutkimus- ja työskentelytila. Hän on toteuttanut Jupiter Woodsiin residenssejä, näyttelyitä sekä pitkäaikaisia projekteja ja työskentelee kansainvälisesti sekä yksin että yhteistyössä muiden kanssa.