12/12/2013

Uutiset

Haku auki kuraattoriohjelmaan Amsterdamissa

deAppel

Hollantilainen nykytaidekeskus De Appel hakee nuoria kuraattoreja koulutusohjelmaan vuodelle 2014–2015. Kymmenen kuukauden mittainen ohjelma tarjoaa kuraattoreille työvälineitä käytännön työskentelyn ja harjoitusten avulla. Ohjelma käynnistyy elokuussa 2014.

Amsterdamissa järjestettävä koulutus sisältää muun muassa työpajatyöskentelyä, ekskursioita sekä tapaamisia taiteilijoiden ja taidealan ammattilaisten kanssa. Ohjelman lopputyönä osallistujat kuratoivat yhdessä nykytaideprojektin, kuten näyttelyn tai julkaisun.

Vuonna 1975 perustettu De Appel on yksi Hollannin vanhimmista ei-kaupallisista nykytaideinstituuteista. Se on järjestänyt kuratoinnin koulutusta vuodesta 1994.

IHME-nykytaidefestivaalin toiminnanjohtaja Paula Toppila osallistui kuraattoriohjelmaan 1990-luvulla yhtenä ensimmäisten joukossa. Kurssi oli silloin melkoinen ikkuna nykytaiteen kansainväliseen maailmaan, verkostoihin ja nykytaiteen parissa työskentelevän kuraattorin työhön. Ohjelma oli hyvin intensiivinen, niin sisällöllisesti kuin aikataulullisesti. Pieni ryhmä osallistujia sai ainutlaatuisen mahdollisuuden keskustella nykytaiteen alan arvostetuimpien kuraattoreiden, kriitikoiden, tutkijoiden ja taiteilijoiden kanssa sekä nähdä näyttelyitä niin Hollannissa kuin muualla Euroopassa.

Toppila suosittelee ohjelmaa kuraattorille, joka suhtautuu intohimoisesti nykytaiteeseen ja kunnianhimoisesti oman ammattitaitonsa kehittämiseen. Kokemus oli erittäin tärkeä, ja ajoittain ammennan siitä edelleen. Näkökulma koko kenttään avartui ja sain huomata, että myös itselläni on sille annettavaa.

Haku De Appelin kuraattoriohjelmaan päättyy 13. tammikuuta 2014. Lisätietoja ohjelmasta ja hakuohjeet löytyvät De Appelin nettisivulta.

De Appel