Taidekeskus de Appel hakee osallistujia kuraattoriohjelmaansa Amsterdamissa. Kymmenen kuukautta kestävä koulutusohjelma on suunnattu uransa alkuvaiheessa oleville kuraattoreille ja käynnistyy elokuussa 2015. Haku ohjelmaan on avoinna 12. tammikuuta 2015 saakka.
Taidekeskus de Appel on vuonna 1975 perustettu kansainvälinen nykytaiteen instituutio, jolla on merkittävä rooli Amsterdamin ja Alankomaiden taidekentällä. Taidekeskuksen yleisölle avoin toiminta muodostuu näyttelyistä, performansseista, luennoista ja keskusteluista. Lisäksi keskuksella on nuorille kuraattoreille ja galleristeille suunnatut koulutusohjelmat, joiden tarkoituksena on tukea osallistujien asiantuntemuksen ja kuratoriaalisen ajattelun kehittymistä.
Osallistujat ohjelmaan valitsee de Appelin arvostelulautakunta. Jos ohjelmaan valitaan hakija Suomesta, Suomen Benelux-instituutti tarjoaa osallistujalle tuen, joka kattaa ohjelman osallistumismaksun sekä sisältää kuukausittaisen 800 euron stipendin. Yhteistyö on osa instituutin visuaalisten taiteiden ohjelmaa.
Ohjelman tavoitteena on tarjota kokemuksia ja taitoja
Taidekeskus de Appelin vuonna 1994 käynnistyneen kuraattoriohjelman tavoitteena on tarjota nuorille kuraattoreille tiivis paketti kokemuksia ja taitoja, jotka antavat välineitä ajattelun tueksi ja auttavat heitä etenemään urallaan. Kansainvälisesti arvostettu ja kentän ajankohtaisiin muutoksiin reagoiva ohjelma on vanhimpia alallaan.
Elokuusta kesäkuuhun kestävän ohjelman käytännönläheiset opinnot ovat kokopäiväisiä ja perustuvat tekemällä oppimiseen sekä kuratointiin yhdessä muiden kanssa. Ohjelmaan valitulla kuuden osallistujan ryhmällä on Amsterdamissa tiivis ohjelma, joka muodostuu tutoriaaleista, työpajoista, opintomatkoista, käytännön tapaustutkimuksista sekä taiteilija- ja ammattilaistapaamisista. Ryhmän työskentely huipentuu yhdessä kuratoituun hankkeeseen, jonka tulos voi olla yhtä hyvin julkaisu kuin näyttely, festivaali tai konferenssikin.
Tuutoreina eri alojen huippuasiantuntijoita
Osallistujien työskentelyä tukevat tuutorit. He ovat eri alojen asiantuntijoita – filosofeja, kuraattoreita, taidehistorioitsijoita ja taiteilijoita. Kukin heistä tutkii nykytaiteen kentän tämänhetkisiä ilmiöitä sekä suuntia, joihin se on kehittymässä. Ryhmä tapaa kaikki tuutorit 3–6 kertaa, ja tapaamiskerroilla kukin tuutoreista keskittyy tiettyyn rajattuun aiheeseen. Tällä hetkellä ryhmää tuutoroivat Floris Alkemade (arkkitehti), Lorenzo Benedetti (taidekeskus de Appelin johtaja), Liesbeth Bik (kuvataiteilija), Charles Esche (Van Abbemuseumin johtaja ja yksi vuoden 2014 São Paulon biennaalin kuraattoreista), Annie Fletcher (Van Abbemuseumin kuraattori), Elena Filipovic (Kunsthalle Baselin johtaja), Beatrix Ruf (Stedelijk Museumin johtaja), Henk Slager (Utrecht Graduate School of Visual Art and Designin dekaani ja yksi vuoden 2015 Guangzhou triennaalin johtajista), Lisette Smits (vapaa tutkija/kuraattori), Jan Verwoert (taidekriitikko) ja Barbara Visser (kuvataiteilija).
Työskentelyä tukevat säännöllisten asiantuntijatapaamisten ohella ekskursiot, jotka tarjoavat mahdollisuuden tavata taiteilijoita, kuraattoreita, kriitikoita sekä muita alan kansainvälisiä ammattilaisia seminaareissa, studiovierailuilla ja muissa yhteyksissä. Yksi opintomatkoista suuntautuu Länsi-Euroopan ulkopuolelle esimerkiksi Brasiliaan, Kolumbiaan, Intiaan, Indonesiaan tai Etelä-Koreaan.
Ohjelmassa ovat aiemmin opettaneet tai vierailleet muun muassa Mieke Bal, Paul Chan, Alexander Düttmann, James Elkins, Teresa Gleadowe, Ann Goldstein, Larissa Harris, Pablo Helguera, Sven Lütticken, Adam Kleinman, Ieva Misevičiūtė, Gerardo Mosquera, Paul O’Neill, Dieter Roelstraete, Martha Rosler, Nicolaus Schafhausen, Simon Sheikh, Valerie Smith, Hito Steyerl, Hans Ulrich Obrist, Ulay ja Alexis Vaillant.
Haku on avoinna 12. tammikuuta 2015 saakka.
Lue lisää Suomen Benelux-instituutin verkkosivuilta
Suomen Benelux-instituutin visuaalisten taiteiden ohjelma toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston tuella. Ohjelman yhteistyökumppanit ovat WIELS Contemporary Art Centre ja de Appel arts centre.