26/06/2017

Uutiset

Framen vuosi 2016: Vahvempia verkostoja, monipuolista keskustelua ja uusi nimi

Juuri ilmestynyt vuosikertomuksemme nostaa esiin viime vuoden kohokohtia: laajan keskusteluohjelman, Venetsian taidebiennaalin avoimen haun ja lukuisat kansainväliset asiantuntijavieraat.

Framen johtajan Raija Kolin mukaan vuosi oli erityinen myös tiedotuskeskustoiminnan kehittämisen kannalta: ”Olennainen osa toimintaamme on toimialatiedon kokoaminen ja jakaminen. Vuonna 2016 tartuimme tähän haasteeseen kokoamalla asiantuntijaryhmän kartoittamaan tilastoinnin toteuttamista pitkällä tähtäimellä. Jatkossa keräämme ja julkaisemme säännöllisesti tilastotietoa nykytaiteen museoiden, gallerioiden ja tapahtumien osalta. Tästä tiedosta hyötyvät kaikki: taiteilijat, nykytaiteen organisaatiot, media ja päättäjät. Myös uusi strategiamme korostaa Framen tehtävää toimialan kehittäjänä ja vahvistajana.”


Suurten biennaalien kuraattorit vierailivat Suomessa

Vuonna 2016 Framen vieraana Suomessa kävi 64 asiantuntijaa. He tapasivat yhteensä 132yksittäistä taiteilijaa ja 56 muuta toimijaa. Suuri osa vierailuista järjestettiin yhteistyössä muiden suomalaisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Asiantuntijavieraiden joukossa oli useiden merkittävien biennaalien edustajia, kuten Sydneyn biennaalin 2017 kuraattori Mami Kataoka, Liverpoolin biennaalin ohjelmapäällikkö Rosie Cooper, Gwangju Biennalen kuraattori Azar Mahmoudian ja Bienal de Fotografia de Liman kuraattori Carlo Trivelli.

Framen kansainvälisten vieraiden työskentelyä esitellään erityisesti keskustelutilaisuuksissa, joita järjestimme viime vuonna 17. Syksyn 2016 yleisömenestys oli Mami Kataokan luento, joka keräsi Helsingin taidemuseo HAMiin satahenkisen yleisön.


Apurahahakua uudistettiin sujuvammaksi

Uudistimme apurahahakuamme sujuvammaksi. Projektiapurahoja myönnettiin kaksi kertaa. Lisäksi jatkoimme matka-apurahahakua, joka avattiin vuonna 2016 myös työryhmähakijoille sekä ulkomaisille taiteen asiantuntijoille Suomeen suuntautuviin työmatkoihin. Kaikkian Frame jakoi apurahoja nykytaiteen kansainvälisiin projekteihin 270 000 euroa.


Uusi nimi, ilme ja verkkosivusto

Toteutimme laajan verkkosivustouudistuksen, jonka tavoitteena on palvella entistä paremmin kaikkia kohderyhmiämme. Sivustolla on nyt muun muassa toimialahaku. Erityisen paljon käytimme aikaa apurahasivuston kehittämiseen, jotta hakijoiden olisi yhä helpompi asioida sivustolla. Vaihdoimme myös Framen toimintanimen paremmin vastaamaan toimintamme ydintä: olemme nyt Frame Contemporary Art Finland.

 
Lue koko vuosikertomus verkkosivuiltamme