02/05/2016

Uutiset

Framen seminaari nykytaiteen kansainvälistymisestä saa jatkoa

Frame---Verkostoista-voimaa-025-©-Titus-Verhe
Kuva: Titus Verhe.

Framen tammikuussa järjestämä Verkostoista voimaa -seminaari antoi Framelle paljon ideoita nykytaiteen kansainvälistämisen kehittämiseen. Saamamme palautteen perusteella päivä tarjosi hyvän tilaisuuden ajatusten ja kokemusten vaihtoon. Vastaava tilaisuus järjestetään myös ensi vuonna.

 

Yli kaksisataa nykytaiteen toimijaa kokoontui tammikuussa Kiasmaan jakamaan kokemuksiaan ja ideoitaan, kuinka suomalainen nykytaidekenttä voisi tehdä yhä vahvempaa yhteistyötä ja verkostoitua kansainvälisesti. Frame haki ajatuksia siihen, kuinka organisaatio voi tukea taiteilijoiden ja muiden toimijoiden kansainvälistä toimintaa entistä paremmin.

Päivän yhteisiä oivalluksia oli, että kansainvälisyys alkaa jo kotimaan kamaralla. Tätä kotimaassa tapahtuvaa kansainvälistymistä tukemaan toivottiin lisää ulkomaisten kuraattoreiden ja muiden asiantuntijoiden vierailuja Suomeen sekä erilaisia koulutuksia. Keskusteluissa nousi myös esille vahva toive kotimaan toimijoiden yhä tiiviimpään yhteistyöhön, mikä vahvistaisi kansainvälisiäkin verkostoja. Lisäksi toivottiin välittäjäportaan eli gallerioiden aktiivista osallistumista kansainväliseen toimintaan. Moni keskustelija kaipasi kokemusten ja oppien jakamista kollegoiden välillä. Yksi mahdollisuus olisi yhdistää toimijoita mentoriverkoston avulla.

Moni toivoi opaspakettia käytännön asioiden järjestämiseen kansainvälisiä hankkeita tehdessä. Kokoammekin Framessa parhaillaan kansainvälisen toiminnan työkalupakkia, johon koostamme käytännön ohjeita ja vinkkejä esimerkiksi taiteilijan kansainväliseen näyttelytoimintaan, viestintään ja verkostoitumiseen. Myös ajatus kansainvälisestä, Suomessa järjestettävästä nykytaidetapahtumasta sai laajasti kannatusta. Yksi hyödyistä olisi, että tapahtuma olisi luonteva väylä verkottaa kotimaisia ja ulkomaisia toimijoita keskenään.

”Päivä onnistui yli odotuksien. Erityisen mukavaa oli huomata, että keskustelu kävi niin vilkkaana”, sanoo Framen johtaja Raija Koli. ”Haluamme kehittää säännöllisen foorumin, jossa nykytaidetoimijat voivat kohdata, keskustella ja kehittää syntyneitä ideoita pitkäjänteisesti edelleen.”

 

Lue yhteenveto Verkostoista voimaa –päivän pääpuheenvuoroista

 

 

Teksti: Rosa Kuosmanen