17/06/2015

Uutiset

Framen ja Avotakan galleriailta houkutti taiteen ostamisesta kiinnostuneita

Millaisen taideteoksen hankkisin kotiini? Miten galleriasta ostetaan teos? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastattiin toukokuun lopulla Framen ja Avotakan yhteisessä galleriaillassa, jonka teemana oli taiteen ostaminen ja taiteella sisustaminen. Galleriailta pidettiin kahdessa galleriassa: Anni Koskisen luotsaamassa Galleria G12:ssa ja Katja Hagelstamin Lokal Helsingissä. Paikalle tuli yli 40 taiteesta kiinnostunutta kuulijaa.

Framen johtaja Raija Koli kertoi aluksi tunnelmia Venetsian taidebiennaalista, jossa Suomen näyttely oli juuri avautunut. Sari Pihlström antoi käytännönläheisiä vinkkejä, miten päästä alkuun taiteen keräilemisessä. Sari kertoi mahdollisuudesta lainata taidetta kotiin esimerkiksi G12:n oman taidelainaamon kautta. Taulun sopivuutta omalle seinälle voi näin kokeilla ilman lopullista ostopäätöstä.

Avotakan sisustustoimittaja Elsa Savaloja opasti, miten taiteella voi sisustaa. Hän kehotti miettimään sisustusta kokonaisuutena: haluaako taideteoksen vangitsevan katseet välittömästi vai että se on tasapainoinen osa muuta kodin sisustusta. Savaloja rohkaisi käyttämään mielikuvitusta ja kokeilemaan ennakkoluulottomasti uudenlaisia ratkaisuja. Hän toi esiin, että kehyksillä on iso merkitys siinä, miten teos pääsee oikeuksiinsa sisustuselementtinä. G12:ssa oli esillä taiteilija Inga Melderen maalauksia, joihin kuulijat saattoivat tutustua keskustelun lomassa.

Tilaisuuden lopuksi siirryimme Galleria Lokal Helsinkiin, jossa galleristi Katja Hagelstam kertoi omasta suhteestaan taiteeseen ja esitteli gallerian. Saimme ihastella avautumassa olevaa Bloom-näyttelyä, jossa oli esillä nuorten, alle 30-vuotiaiden taiteilijoiden ja suunnittelijoiden töitä. Galleriaan oli sommiteltu kekseliäästi rinta rinnan taidetta tauluista kudontatöihin ja puuesineisiin, minkä ansiosta tilasta syntyi kodikas ja viihtyisä vaikutelma.

Illasta saamamme palautteen perusteella vastaajat ovat kiinnostuneita osallistumaan vastaavanlaisiin lukijailtoihin myös tulevaisuudessa ja suosittelemaan niitä ystävilleen. Puheet olivat osallistujien mielestä sisällöltään kiinnostavia ja herättivät uusia ajatuksia. Uudenlainen tapa vierailla gallerioissa sai myös osallistujilta kiitosta. Lukijailta pidettiin 20. toukokuuta.

Kuva: Katja Hagelstam esittelee Galleria Lokal Helsinkiä.

Milla Suonio

Kirjoittaja on Framen harjoittelija