29/04/2015

Uutiset

Frame julkaisee kirjan IC-98:n tuotannosta biennaalin edellä

HYA_title_800x800pxTaiteilijaduo IC-98:n uusi teos Tunnit, vuodet, iäisyydet nähdään Suomen Alvar Aalto -paviljongissa lauantaina 9. toukokuuta avautuvassa Venetsian kansainvälisessä taidebiennaalissa. Patrik Söderlundin (synt. 1974) ja Visa Suonpään (synt. 1968) taidebiennaalia varten luoma teos yhdistelee piirrosanimaatiota, ääntä ja materiaalisia elementtejä, ja se on itsenäinen osa taiteilijaduon Abendland -teossarjaa.

”Venetsian taidebiennaali mittaa ajan henkeä juuri nyt. Mukana on 89 maata, joiden näyttelyt kertovat nykytaiteen ilmiöistä, mutta myös globaalista todellisuudesta. Monet näyttelyistä reflektoivat maailman tilaa. Olen iloinen, että Suomi on mukana tuottamassa tätä yhteistä ymmärrystä tästä hetkestä. IC-98 on urallaan merkittävässä vaiheessa ja kansainvälistä kiinnostusta on paljon. Biennaali on ikkuna, joka toivottavasti avaa heille uusia mahdollisuuksia kansainvälisessä taidemaailmassa”, sanoo näyttelyn kuraattori ja Framen ohjelmapäällikkö Taru Elfving.

Suomen paviljongin näyttelyn tilaaja ja tuottaja Visuaalisen taiteen keskus Frame julkaisee biennaalin yhteydessä kirjan IC-98:n lähes kahden vuosikymmenen mittaisesta urasta. Hours, Years, Aeons – Moving Images and Other Projects 1998–2015 asettaa uuden, Venetsiaa varten luodun teoksen yhteyteen kaksikon aikaisempien teosten kanssa. IC-98:n töitä ei ole aikaisemmin koottu julkaisuksi.

Taru Elfvingin ja Patrik Söderlundin toimittama julkaisu avaa useita näkökulmia IC-98:n työhön. Elfving johdattelee lukijan Venetsiassa nähtävään uuteen teokseen, jonka syntyyn Maire Gullichsenin (1907–1990) 50-luvulla rakennuttama Aalto-paviljonki on suuresti vaikuttanut. Professori Jukka Sihvonen tekee vaikuttavan tulkinnan taiteilijoiden monitasoisesta kriittisestä ajattelusta teosten taustalla ja lopuksi kriitikko Martin Herbert haastattelee Söderlundia laajasti muun muassa IC-98:n teoksiin vaikuttaneista poliittisista ja teoreettisista esikuvista.

Teos toimii monipuolisena käsikirjana IC-98:n teoksiin ja ajatteluun. Erityisesti ammattilaisyleisöä palvelevat kattavat teosesittelyt, jossa on kuvattu yksityiskohtaisesti kaikki taiteilijaduon tähänastiset animaatiot, installaatiot ja julkaisut. Teoksen visuaalisen ilmeen on suunnitellut Minna Luoma.

Kirjan voi ladata ilmaiseksi verkossa Issuusta (http://issuu.com/framefinland/docs/ic98_hoursyearsaeons_1_).

Kirjan voi myös tilata Framesta (45 euroa + postituskulut 11 euroa).

Frame on yksi kahdeksasta taiteenalan tiedotuskeskuksesta, ja sen tehtävänä on vahvistaa suomalaisen kuvataiteen asemaa ja näkyvyyttä Suomessa ja ulkomailla. Framen tukijoita ja yhteistyökumppaneita Venetsian taidebiennaalissa ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Alfred Kordelinin säätiö, Saastamoisen säätiö, Serlachius-museot, Suomen Taideyhdistys, Avotakka, Finnish Design Shop, Amos Andersonin taidemuseo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin taidemuseo ja Nykytaiteen museo Kiasma.

Lisätietoja: viestintäpäällikkö Heljä Franssila, Visuaalisen taiteen keskus Frame