08/12/2014

Uutiset

EU-tuki mahdollistaa pitkäjänteisen työskentelyn

EU-rahoitus_nettiin2Luova Eurooppa -rahoitusta saavan kulttuuriorganisaation pulmaksi tulee usein oman rahoituksen järjestäminen.

”Nyt on hyvä aika ruveta valmistelemaan taiteellisesti korkeatasoista hanketta”, neuvovat Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:n asiantuntijat Riikka Koivula ja Hanna Hietaluoma-Hanin, jotka pitivät viime keskiviikkona rahoitusinfoa EU:n Luova Eurooppa –ohjelmasta Framen toimistolla. Ohjelman kulttuurialaohjelman puitteissa myönnetään tukea eurooppalaisille yhteistyöhankkeille.

Luova Eurooppa -ohjelman kulttuurituki on tarkoitettu kulttuuri- ja AV-alan organisaatioille. Pienissä hankkeissa osallistujamäärä on vähintään kolme järjestäjää vähintään kolmesta maasta. Tuen määrä on enintään 60 prosenttia ja 200 000 euroa. Suurissa hankkeissa osallistujamäärä on vähintään kuusi järjestäjää vähintään kuudesta maasta, jolloin tuki on enimmillään 50 prosenttia ja 2 miljoonaa euroa. Hankkeet ovat tyypiltään pitkäkestoisia, monialaisia ja monimuotoisia.

Rahoitusinfossa kuultiin case-esimerkkejä käynnissä olevista hankkeista muun muassa HIAP:lta ja Baltic Circlelta. Monille ohjelmaan valituille organisaatioille omarahoituksen kerääminen on ollut suuri haaste.

Tukea voi hakea esimerkiksi suomalaisilta säätiöiltä, yhteispohjoismaisilta säätiöiltä, opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja kaupungilta. ”Rahoitusta kannattaakin hakea monesta eri lähteestä”, neuvovat Koivula ja Hietaluoma-Hanin.” Hankebudjetin on oltava realistinen, ja siinä on varattava riittävästi resursseja hankehallintoon ja matkustamiseen. Liian isoa hanketta ei kannata tehdä, koska muuten vasterahojen saaminen vaikeutuu”, sanovat Koivula ja Hietaluoma-Hanin.

Seuraava haun ohjeet ja materiaalit julkaistaan heinäkuussa.

Hakeminen kannattaa. ”EU-tuki mahdollistaa ammattitaidon kehittämisen, kansainvälisen yhteistyön ja liikkuvuuden”, kannustavat Koivula ja Hietaluoma-Hanin. Myös CIMO:n teettämän kyselyn tulokset puhuvat hakemisen puolesta: suomalaisjärjestäjistä moni oli sitä mieltä, että tuen avulla organisaation toiminta nousi aivan uudelle tasolle.

Lue lisää: Luova Eurooppa

Isa Kuronen