11/01/2017

Uutiset

Esitystaiteen kansainvälinen sparrausohjelma Hautumo käynnistyy

Raumalla käynnistyy tammikuussa esitystaiteen sparrausohjelma Hautumo, jossa ammattilaisista koostuva ryhmä kypsyttää itsenäisiä projekteja, jalostaa oman työskentelynsä prosesseja ja etsii väyliä kansainvälistymiseen. Hautumon järjestävät yhteistyössä LADAF – Live Art Development Agency Finland, Frame ja Taiteen edistämiskeskus.

Hautumoon on valittu mukaan nykytaiteen tuottaja ja kuraattori, ANTI-festivaalin päällikkö Elisa Itkonen Kuopiosta, esitystaiteilija, tila-aikataiteiden maisteriopiskelija Liina Kuittinen Helsingistä, drag- ja burleskiesiintyjä, elokuvantekijä Jaana Pirskanen Helsingistä, kuvataiteilija Laura Puska Haagista, Alankomaista ja performanssitaiteilija, esitystaiteen ammattikorkeakouluopiskelija Salla Valle Porista.

Marraskuussa järjestettyyn hakuun Hautumoon tuli 31 kappaletta, joista kuusi taiteilijaryhmiltä. Hakemuksia tuli myös taiteilijoilta, tuottajilta, kuraattoreilta ja kirjoittajilta. Valinnat suoritti neljän hengen jury, jossa olivat mukana Hautumon mentori, kuvataiteilija Essi Kausalainen, Presentaatio ry:n puheenjohtaja Aapo Korkeaoja, satakuntalainen esitystaiteen läänintaiteilija Marika Räty, sekä Framen ohjelmapäällikkö Anna Vihma.

Sekä Framessa että LADAFissa osattiin odottaa Hautumolle olevan tilausta, mutta haun herättämä kiinnostus ja hakijoiden määrä yllättivät.

”Hakemukset olivat hyviä ja niitä oli enemmän kuin osasimme odottaa. Tämä on todella hieno juttu”, iloitsee Hautumon idean isä Aapo Korkeaoja.

 

Sparraus ja mentorointi tukevat itsenäistä työskentelyä

Tammikuun puolivälissä pidettävä sessio Raumalla on ryhmän ensitapaaminen ja työskentelyn alkusysäys. Tulevan vuoden aikana hautumolaiset toteuttavat joukon kansainvälisiä projekteja, lähtevät yhdessä viikon työskentelymatkalle Britanniaan sekä kutsuvat kaksi ajankohtaista esitystaiteen ammattilaista Suomeen luennoimaan ryhmän kontaktitapaamisiin ja satakuntalaiselle yleisölle.

Hautumotyöskentely on yhdistelmä yhteisiä työskentelylaboratorioita, keskustelua ja vertaissparrausta sekä itsenäistä etätyöskentelyä ryhmän mentorin Essi Kausalaisen tuella. Ryhmä saa eväitä paitsi oman praktiikan jalostamiseen ja kansainvälistymiseen, myös työskentelyä tukevan yhteisön.

 

Yhteistyössä, taiteilijaa varten

LADAF eli Live Art Development Agency Finland on Presentaatio ry:n projekti, joka tarjoaa taiteen ammattilaisille kohdennettuja palveluja itsenäisen ammatinharjoittamisen tueksi. Asiantuntijana LADAFin toiminnassa on satakuntalainen esitystaiteen läänintaiteilija Marika Räty ja kansainvälistymisen yhteistyökumppanina Frame Contemporary Art Finland.

LADAFilla on lukuisia paikallisia yhteistyökumppaneita Satakunnassa, joista Raumalla Hautumoa tukevat kansainvälinen taiteilijaresidenssi Raumars sekä Rauman taidemuseo.

 

Kuva: Essi Kausalaisen performanssi Wysing Arts Centressä Isossa-Britanniassa. Mark Searle.