10/03/2017

Uutiset

Erkka Nissisen ja Nathaniel Mellorsin absurdi videoteos Suomen paviljongissa Venetsian biennaalissa tarkastelee nationalismia ja luomismyyttiä

Taiteilijat Erkka Nissinen ja Nathaniel Mellors esittävät ensimmäisen yhteisen teoksensa The Aalto Natives Suomen paviljongissa 57. Venetsian kansainvälisessä taidebiennaalissa. Frame Contemporary Art Finlandin tuottama näyttely on yksi suurimmista nykytaidetapahtuma Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmassa, ja sen suojelija on rouva Jenni Haukio. Näyttely avautuu yleisölle 13. toukokuuta.

Nissinen ja Mellors tunnetaan kumpikin räävittömistä ja usein komediallisista teoksistaan, joissa humoristinen ote kätkee sisäänsä perustavanlaatuisia, ajankohtaisia kysymyksiä vallasta ja moraalista. Venetsiassa nähtävässä The Aalto Natives -teoksessaan he keskittyvät Suomen historiaan ja kansallisidentiteettiin liittyviin kliseisiin.

Teos toteutetaan Alvar Aallon vuonna 1956 suunnitteleman Suomen paviljongin arkkitehtonisessa ja ideologisessa viitekehyksessä. Yhdistämällä ideoita ja stereotyyppejä arkeologiasta, antropologiasta ja scifistä teoksessa kuvitellaan uudelleen suomalaista yhteiskuntaa.

The Aalto Natives tarkastelee absurdistisen satiirin keinoin kansallisidentiteetin rakentamista ja kulttuurin alkuperää. Pukemalla intellektuellit pyrkimyksensä tarkoituksellisen hölmöön asuun teos sekä käsittelee monimutkaisia haasteita, joita globalisoitunut maailma kohtaa parhaillaan, että pilkkaa poliittisesti korrektia tapaa, jolla niistä keskustellaan”, sanoo näyttelyn kuraattori Xander Karskens.

Taiteilijoita yhdistää kiinnostus absurdismiin ja normien rikkomiseen sekä niiden kykyyn haastaa valtarakenteita ja vallitsevia ajattelutapoja. The Aalto Natives -teoksessa he yhdistävät Nissisen intuitiivisen tee-se-itse-asenteen ja mieltymyksen naivistiseen äänimaailmaan sekä Mellorsin veistokselliset elementit ja kirjoittamiseen pohjaavan elokuvan tekemisen tavan.

“Halusimme ottaa kosmisen näkökulman nationalismiin – koomis-kosmisen perspektiivin kansallisidentiteettiin, luomismytologiaan, kansojen väliseen liikkeeseen, byrokratiaan sekä luokka- ja rotustereotypioihin. Lähdimme liikkeelle luomismytologian käsitteestä, mikä tuntui sekä absurdilta että välttämättömältä. Teimme reissun Ateneumin taidemuseoon, katselimme Kalevala-maalauksia ja puhuimme munaa hautoneen linnun roolista. Ymmärsimme, että Suomi on osa laajempaa munalähtöisten sivilisaatioiden sukua…”, Erkka Nissinen ja Nathaniel Mellors kertovat teoksen lähtökohdista.

Venetsian biennaalin tapahtumapaikkoja ovat Giardinin ja Arsenalen näyttelyalueet Venetsian historiallisessa keskustassa. Biennaali avautuu yleisölle 13. toukokuuta. Taidebiennaalissa odotetaan tänäkin vuonna vierailevan noin puoli miljoonaa kävijää. Kansallisten paviljonkinäyttelyiden lisäksi biennaali esittää suuren päänäyttelyn Italian paviljongissa. Tänä vuonna päänäyttelyn Viva Arte Viva kuratoi pariisilaisen Centre Pompidou -museon pääkuraattori Christine Macel.

”Venetsian biennaali on vanhin ja yksi arvostetuimmista kansainvälisistä nykytaidetapahtumista, joka maagisella tavalla aina onnistuu vangitsemaan maailmassa kulloinkin vallitsevan ajan hengen. The Aalto Natives -näyttely on kaikkien aikojen kansainvälisin tuotanto Suomen paviljongissa. Teosta on työstetty Los Angelesissa ja New Yorkissa, minkä lisäksi installaatiota rakennetaan parhaillaan Rijksakademissa Amsterdamissa. Odotamme innolla, että installaation rakennus pian alkaa Venetsiassa. On ollut todella hienoa työskennellä Erkka Nissisen, Nathaniel Mellorsin ja Xander Karskensin kanssa”, sanoo Raija Koli, Frame Finlandin johtaja ja näyttelyn komissaari.
 
The Aalto Natives nähdään Kiasmassa keväällä 2018

The Aalto Natives nähdään pian biennaalin päättymisen jälkeen Alankomaissa ja Suomessa. Joulukuussa 2017 installaatio nähdään Cobra Museum of Modern Art -museossa Hollannin Amstelveenissä. Teos tulee myös olemaan osa Erkka Nissisen ja Nathaniel Mellorsin suurta yhteisnäyttelyä, joka nähdään Nykytaiteen museossa Kiasmassa keväällä 2018.

Näyttelyn tukijat

Näyttelyn tukijoita ja yhteistyökumppaneita ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Mondriaan Fund, Nykytaiteen museo Kiasma, Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Saastamoisen säätiö, Visit Finland, Jyväskylän kaupunki, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, Suomi 100 ja Suomen suurlähetystö Roomassa.

 

Lue lisää Venetsian biennaalin taiteilijoista

 

Kuva: Erkka Nissinen ja Nathaniel Mellors: The Aalto Natives, 2017, tuotantokuva. © Erkka Nissinen and Nathaniel Mellors