26/11/2016

Uutiset

Enemmän on enemmän

Helsingin kaupunginvaltuuston kokous lähestyy, ja keskustelu Guggenheimista käy kiihkeänä. Museohankkeen vastustajat käyvät ahkeraa keskustelua hankkeen ongelmista ja uhista. Keskustelun sävy on kiihtynyttä, ja moni kokee olevansa museoalan, nykytaiteen, kaupunkisuunnittelun, kansainvälistymisen ja matkailun asiantuntija. Oma perspektiivini on tehtäväni Framen johtajana ja viisivuotinen johtajakauteni Suomen Lontoon instituutissa.

Eilen illalla Helsingin museoiden johtajat lausuivat näkemyksensä Guggenheimin museohankkeesta. Kantansa ilmaisivat henkilöt, joiden asiantuntemus museotoiminnasta, museoasiakkaiden käyttäytymisestä, pääkaupunkiseudun museotilanteesta ja kuvataiteen kansainvälistymisestä on kiistatonta.

Maija Tannisen (HAM) mukaan Guggenheimin resurssit tarjoavat vetoapua muille pääkaupunkiseudun museoille. Susanna Pettersson (Ateneum) toteaa, että mitä enemmän on hyviä tekijöitä kuvataiteen kentällä, sen parempi. Kai Kartion (Amos Andersson) mukaan Guggenheim vahvistaa entisestään Helsinkiä taidekaupunkina. Pilvi Kalhama (EMMA) sanoo, että mitä enemmän taidetta on tarjolla, sitä enemmän sillä riittää kävijöitä. Leevi Haapala (Kiasma) näkee kaupungin museokeskittymän tihentymisen hyvänä asiana.

Olen musenjohtajien tapaan optimisti ja uskon, että hanke onnistuu.

Helsingin kaupunkiin tulee uusi taidemuseo. Guggenheim tuo käyttöömme valtavan taidekokoelmansa ja tarjoaa lisätilaa taiteen esittämiselle. Kaupunki kehittää kaupunginhallituksen jäsenen Hannu Oskalan esityksen mukaisesti Helsinkiä kuvataidekaupunkina, ja kaupunki käyttää miljoonia euroja paitsi uuteen museoon myös gallerioiden tukemiseen, taiteilijoiden työhuonetilanteen parantamiseen, taiteilija-apurahoihin, taidekasvatukseen, julkiseen taiteeseen ja kokoelmahankintoihin. Kaupunkilaiset ja kaikki suomalaiset käyvät enemmän museoissa ja taidegallerioissa, ja yhteistyö kansainvälisten taiteen ammattilaisten kanssa tiivistyy entisestään.

Koko kuvataiteen toimialan kannalta enemmän on yksinkertaisesti enemmän. Museo tarkoittaa enemmän rahaa, enemmän tilaa, enemmän yleisöjä, enemmän osaamista, enemmän näkyvyyttä.

Kuvataiteelle tarjotaan paljon lisää rahaa. Otetaan se vastaan.

 

Raija Koli
johtaja

 

Kuva: ”Art in the City” © Moreau Kusunoki