31/03/2021

Blogit

Blogi: Kuoppa umpeen! Vaikuttaminen viikkokalenteriin

Sanotaan, että tehokasta vaikuttamistyötä ei voi tehdä perjantaisin kahdesta neljään. Se oli kuitenkin juuri se tapa, jolla toimimme Framen pari ensimmäistä vuotta ja ihmettelimme, kun vaikuttamisen paikat tuntuivat lipuvan käsistämme. Olimme koko ajan myöhässä, kun päätöksiä jo nuijittiin.

Kuva: Kira Björklund

Jo vuonna 2009 julkaistu Päin näköä! Visuaalisten alojen taidepoliittinen ohjelma alleviivasi, että Suomessa visuaalisten taiteiden kentän rahoitus on vaatimatonta muihin taiteenaloihin verrattuna. 

Viimeisen parin vuoden ajan kulttuuripolitiikan tutkimuskeskuksen Cuporen selvitykset ovat kertoneet samaa viestiä: visuaalisten taiteiden kohdalla rahoitus ei ole ainoastaan vaatimatonta, vaan vaatimattomuudessa se on aivan omaa luokkaansa: visuaalisten taiteiden osuus valtion kulttuurirahoituksesta on yksi prosentti kokonaisrahoituksesta. Taidemuseotoiminta mukaanlaskettuna alan osuus on alle neljä prosenttia, kun esimerkiksi esittävien taiteiden osuus on 20 prosenttia. 

Tätä vaatimatonta osuutta aloimme kutsua rahoituskuopaksi. 

Vaikuttamisen uudet kierrokset 

Huhtikuussa avautuville uusille verkkosivuillemme tulee oma osionsa, johon olemme koonneet viestimme päättäjille. Näitä viestejä terävöitämme yhdessä vaikuttamisviestintään erikoistuneen viestintätoimiston kanssa. 

Viestejä tukevat toimittamamme kuvataiteen tilastot. Ilman tilasto- ja tietopohjaa keskustelu on hankalaa. Nyt tiedämme, että kuvataiteen kävijämäärät ovat vuosittain lähempänä viittä miljoonaa. Se tekee kuvataiteesta asian, joka todella on suomalaisten sydämissä. Miksi siis yleisön valtava kiinnostus ja arvostus ei näy julkisessa rahoituksessa?

Olemme pyytäneet opetus- ja kulttuuriministeriöltä selvityksen kuvataiteen kentän kokonaistilanteesta ja toimenpiteistä, joilla rahoituskuoppa voisi täyttyä. 

Perustimme tämän blogin, koska kaipasimme kanavaa ajatustemme jäsentämiselle ja jakamiselle. Se toimii myös eräänlaisena päiväkirjana vaikuttamistyölle.

Kuuntelemme kuvataiteen toimijoita ja tapaamme henkilöitä, jotka ovat keskeisessä asemassa rahoituksen suuntaamisessa. Keskustelemme, väittelemme, kuuntelemme, myötäilemme, poljemme jalkaa, turhaudumme ja tuuletamme. Olemme yhä vasta-alkajia, mutta tiedän, että kehitymme koko ajan paremmaksi. Vaikuttamisen korvaamattomana kumppanina meillä on kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö Kulta, jonka panosta ja taustatukea emme voi liiaksi korostaa. 

Nyt on selvää, että tärkeä tehtävämme Framessa on lisätä visuaalisten taiteiden yhteiskunnallista arvostusta ja ammattilaisten sekä organisaatioiden toimintaedellytyksiä. 

Vaikuttamista teemme edelleen perjantaisin kahdesta neljään. Erona vanhaan on kuitenkin, että lisäksi teemme sitä maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin – viikon jokaisena päivänä. 

– Laura Boxberg

Kirjoittaja on Framen viestintäpäällikkö, jonka tehtäviin vaikuttamistyö kuuluu. 

Tässä blogissa Framen työntekijät ja kirjoittajavieraat avaavat työtään taiteen parissa ja käsittelevät nykytaiteeseen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä. Tämä blogipostaus on julkaistu suomeksi.