28/03/2014

Uutiset

Ars Fennica 2014 Tellervo Kalleiselle ja Oliver Kochta-Kalleiselle, IC-98 näyttely-yleisön suosikki

Vuoden 2014 Ars Fennica -palkinnon saivat taiteilijapari Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen. Palkinnon saajasta päätti tänä vuonna turkkilainen kuraattori Vasif Kortun.

 

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen. Kuva Kansallisgalleria / Petri Virtanen.
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen. Kuva Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

 

40 000 euron suuruisen Ars Fennica -palkinnon myöntää Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä. Palkinto on perustettu vuonna 1990 edistämään suomalaista kuvataidetta ja avaamaan sille uusia kansainvälisiä yhteyksiä. Palkinnon luovutti rouva Jenni Haukio Nykytaiteen museo Kiasmassa järjestetystä kutsuvierastilaisuudessa 27. maaliskuuta.

Samalla julkistettiin myös Kiasmassa pidetyssä yleisöäänestyksessä eniten ääniä saanut ehdokas. Yleisön suosiksi nousi ensi vuonna Suomea Venetsian biennaalissa edustava taiteilijapari IC-98.

 

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat taiteilijapari, jonka työskentely on luovaa yhteistyötä osallistuvan yleisön kanssa. Lopullinen teos voi olla videoinstallaatio, elokuva, tapahtuma tai performanssi. Heidän teostensa aiheet ovat yhteiskunnallisia, mutta dokumentoinnin sijaan niissä pyritään taiteen keinoin luomaan paikka kokemuksien jakamiselle ja maailmaa parantavien utopioiden luomiselle. Ars Fennica 2014 -näyttelyssä heiltä nähtiin videoteokset Archipelago Science Fiction (2011) ja People in White (2011)

 

Tänä vuonna palkinnon saajan valitsi turkkilainen Vasif Kortun (s. 1958). Kortun on nykytaiteen kuraattori, kirjoittaja ja opettaja, joka työskentelee Istanbulissa ja Ankarassa toimivan nykytaiteen keskus SALTin tutkimus- ja ohjelmajohtajana.

Kortun perustelee valintaansa mm. seuraavasti:

Kalleisen ja Kochta-Kalleisen teokset ovat erittäin ajankohtaisia: ne tuovat esiin tarinoita, jotka on laadittu asialle omistautuneen yhteisöllisyyden hengessä; ne ammentavat voimansa siitä häilyväisestä lähteestä, jota kutsutaan taiteelliseksi osaamiseksi – samaten kuin estottomasta huumorista ja absurdiudesta. Ne nakertavat vallitsevaa käsitystä dokumentaarista, koska ne käsittelevät jonkin tietyn tilanteen ”todellisuutta” rakentamalla sen uudelleen omaperäisen etäännyttämisen keinoin.

Valitsin Kalleisen ja Kochta-Kalleisen, koska heidän suhtautumisessaan nykyaikaan on jotain ehdottoman kaunista. He nostavat esiin ääniä ja tilanteita, jotka usein hukkuvat median ja isojen asioiden hälinään. Niin kuin kaikki suuri taide, heidän teoksensa tarjoavat katsojan mielikuvitukselle mahdollisuuksia, ei loppupäätelmiä.

 

Ars Fennica 2014 -näyttely jatkuu Kiasmassa 20.4.2014 saakka.

Ars Fennica 2014

 

People in White (2011). Video.
People in White (2011). Video.
Archipelago Science Fiction (2011). Kuva: Henrik Andersson.
Archipelago Science Fiction (2011). Kuva: Henrik Andersson.