05/03/2014

Uutiset

ARCOmadrid-taidemessuilla vieraili 100 000 kävijää

Yhteisponnistus nosti suomalaisen nykytaiteen kansainväliseen valokeilaan

Suomi oli helmikuussa Espanjassa järjestettyjen kansainvälisten ARCOmadrid-taidemessujen fokusmaa. Viiden aukiolopäivän aikana messuilla vieraili kaikkiaan 100 000 kävijää, joista 24 800 kahtena ammattilaispäivänä. #FocusFinland-messukokonaisuus koostui paviljongista ja 13 galleriasta, jotka esittelivät teoksia yli 20 taiteilijalta. Suomen oheisohjelma puolestaan käsitti yli 15 tapahtumaa eri puolilla Madridia.

Suomalaiselle galleriakentälle ARCOmadrid oli paitsi myyntitilaisuus, myös mahdollisuus luoda uusia kansainvälisiä kontakteja ja saada näkyvyyttä: ”Helsinki Contemporarylle messut olivat erittäin myönteinen kokemus niin myynnillisesti kuin medianäkyvyydenkin osalta, sekä paikallisen että kotimaisen. Erityistä oli, että osastomme taiteilija Ville Andersson nostettiin paikallisessa El Cultural -julkaisussa koko messujen 10 mielenkiintoisimman osaston joukkoon. Messuilla oli runsaasti kävijöitä kaikkina aukiolopäivinä ja paikallinen taideyleisö lähestyi näytteillepanijoita ilahduttavan välittömällä tavalla”, kommentoi gallerian näyttelykoordinaattori Marja Kosunen messujen antia.

Visuaalisen taiteen keskun Framen johtajan Raija Kolin mukaan hanke onnistui yli odotusten: “FocusFinland oli hieno tilaisuus suomalaisille gallerioille, taiteilijoille, taidekentän ammattilaisille ja muille yhteistyökumppaneillemme. Myynti oli hyvää, kontakteja syntyi ja uusia projekti-ideoita pantiin hautumaan. Suomalainen nykytaide sai valtavasti näkyvyyttä kansainvälisessä mediassa. Tapahtumalla tulee olemaan pitkäkestoisia vaikutuksia.”

Suomalaistaiteilijat saivat myös erityistunnustusta messuilla: valokuvataiteilija Elina Brotherukselta hankittiin ensimmäisenä suomalaisena taiteilijana kaksi teosta Fundación ARCOn nykytaiteen kokoelmaan. Kokoelma käsittää lähes 300 teosta ja sitä on kartutettu vuodesta 1987 lähtien. Seitsemättä kertaa jaetun Illy Sustain Art Prize -palkinnon voitti helsinkiläinen kuvataiteilija Diego Bruno Argentiinan lähihistoriaa ja sen traumoja käsittelevällä videoteoksellaan Location. Kolmen hengen jury valitsi suuruudeltaan 15 000 euron palkinnon saajan SoloProjects-kokonaisuuden tateilijoista.

#FocusFinland-oheisohjelman tapahtumat jatkuvat yhä Madridissa. IC-98:n näyttelyn Abendland voi nähdä taidekeskus Conde Duquessa huhtikuun 20. päivään saakka. Kaarina Kaikkosen installaatio Touching the Sky on esillä CentroCentrossa elokuun loppuun asti.

Lue lisää #FocusFinland-kokonaisuudesta