01/03/2021

Uutiset

Apurahahaku nykytaiteen kansainvälisiin hankkeisiin käynnistyi

Framen apurahahaku suomalaisen nykytaiteen kansainvälisiin hankkeisiin käynnistyi 1. maaliskuuta. Haussa voi hakea apurahaa vuonna 2021 toteutettaviin hankkeisiin ja matkoihin.

Keltaisia kuivuneita kukkia vasten valkoista seinää.
Sari Koski Vähälä, Thought of Beauty ”Man-Maid-Nature” -ryhmänäyttelyssä Kööpenhaminassa helmikuussa 2021. Kuvaaja: Anders Sune Berg.

Framen apurahoja voivat hakea sekä taiteilijat että nykytaiteen asiantuntijat ja kotimaiset sekä ulkomaiset nykytaideorganisaatiot. Apurahoilla tuetaan suomalaistaiteilijoiden näyttelyitä ulkomailla, kansainväliseen levitykseen tarkoitettuja taidejulkaisuja, gallerioiden osallistumista taidemessuille ja nykytaiteen ammattilaisten verkostoitumismatkoja.

Apurahaa myönnetään seuraavilla nykytaiteen aloilla: kuvataide, valokuvataide, mediataide, taidekäsityö, sarjakuvataide, performanssi ja äänitaide.


Matkahakemuksia voi jättää jatkuvassa haussa

Matka-apuraha on suunnattu taiteilijoille, taiteen asiantuntijoille ja työryhmille:

  • Taiteilijat voivat hakea matka-apurahaa näyttelytoimintaan ulkomailla. Vaikka ulkomaille matkustamista ei tällä hetkellä suositella, voi taiteilijan matka-apurahaa hakea taideteosten kuljetuskuluihin ja taideteosten vakuutuskuluihin kuljetuksen aikana.
  • Nykytaiteen asiantuntijat voivat hakea matka-apurahaa Suomen ulkopuolelle suuntautuviin työmatkoihin.
  • Ulkomaiset nykytaiteen asiantuntijat voivat hakea matka-apurahaa Suomeen.
  • Suomalaiset nykytaiteen yhteisöt voivat hakea matka-apurahaa ulkomaisen asiantuntijavieraan kutsumiseksi Suomeen.

Päätöksiä jaettavista taiteilijan apurahoista tehdään joka toinen kuukausi. Asiantuntijavierashakemuksista päätöksiä tehdään neljä kertaa vuodessa.


Projektiapurahahaku käynnissä maaliskuun ajan

Projektiapurahaa voivat hakea yhteisöt kansainväliseen näyttely- ja taidemessutoimintaan. Lisäksi taiteilijat ja yhteisöt voivat hakea projektiapurahaa kansainvälisen taidejulkaisun toteuttamiseen.

Projektiapurahahaku sulkeutuu keskiviikkona 31. maaliskuuta 2021 kello 23.59 Suomen aikaa.


Hakeminen ja hakuohjeet

Voit hakea apurahaa suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi. Ohjeet apurahan hakemiseen ovat Framen verkkosivustolla. Täytä hakemus verkossa Framen apurahapalvelussa.

Kaikki apurahapäätökset ilmoitetaan hakijoille henkilökohtaisesti sähköpostilla sekä Framen verkkosivustolla.


Apurahainfo videolla ja henkilökohtaisia neuvonta-aikoja

Tietoiskun Framen apurahoista ja vinkkejä hyvän hakemuksen tekoon voit katsoa apurahainfon videotallenteelta. Videoinfo on katsottavissa Framen YouTube-kanavalla.

Voit myös varata henkilökohtaisen puhelinajanajan apurahaklinikalle, jossa voit keskustella apurahakoordinaattorin kanssa hakemukseesi liittyvistä asioista. Klinikat toteutetaan 20 minuutin henkilökohtaisina puhelinaikoina torstaina 11. maaliskuuta. Puhelinajat järjestetään klo 12 ja 16 välillä.

Ilmoittaudu apurahaklinikalle tällä lomakkeella.

Framen apurahat pähkinänkuoressa

Apurahoilla kasvatamme suomalaisen taiteen kansainvälisiä esittämismahdollisuuksia, tuemme taiteilijoiden kansainvälistä uraa, parannamme taiteilijoiden toimeentulon edellytyksiä ja lisäämme taiteen ammattilaisten kansainvälisiä verkostoja ja vuorovaikutusta.
Vuosittain yli 600 taiteilijaa ja alan toimijaa hakee Framen apurahaa noin kahden miljoonan euron edestä. Apurahoilla tuetaan vuosittain keskimäärin 170 hanketta ja yli 200 taiteilijaa ja nykytaiteen asiantuntijaa.
Vuonna 2020 myönnettyjen apurahojen yhteissumma oli n. 270 000 euroa.
Matka-apurahahakuja on vuodessa kuusi ja projektiapurahahakuja kaksi.

Lisätiedot

Veera Lizé, apurahakoordinaattori
veera.lize@frame-finland.fi
puh. 044 728 9914

Frame Contemporary Art Finland tekee suomalaisesta nykytaiteesta yhä kansainvälisempää, vahvempaa ja näkyvämpää. Tuemme taiteen ammattilaisten kansainvälistä toimintaa sekä edistämme toimijoiden yhteistyötä Suomessa ja ulkomailla. Frame toimii myös nykytaiteen tiedotuskeskuksena.

Frame jakaa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää tukea suomalaisen nykytaiteen kansainväliseen toimintaan. Framen apurahojen käyttötarkoitus perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön strategiaan ja Framen strategiaan.