01/11/2016

Uutiset

Apurahahaku nykytaiteen kansainvälisiin hankkeisiin käynnistyi

Framen apurahahaku suomalaisen nykytaiteen kansainvälisiin hankkeisiin vuonna 2017 käynnistyi tiistaina 1. marraskuuta. Apurahan hakeminen on entistä helpompaa.

Marraskuussa voi hakea matka-apurahaa vuonna 2017 tehtäviin matkoihin sekä projektiapurahaa vuonna 2017 toteutettaviin hankkeisiin. Apurahaa myönnetään seuraavilla nykytaiteen aloilla: kuvataide, valokuvataide, mediataide, taidekäsityö, sarjakuvataide, performanssi ja äänitaide.

Framen apurahaohjelmaa on uudistettu. Uudistuksen tarkoituksena on palvella hakijoita entistä paremmin ja kertoa entistä selvemmin, mihin Framen valtionavustusta voi kansainvälisissä hankkeissa käyttää.

Framessa on selvitetty vuonna 2015 alkaneen jatkuvan matka-apurahahaun hakemuksia, ja uudistukset pohjautuvat selvityksen tuottamaan tietoon. Matka-apurahahaku on osoittautunut hyvin suosituksi: Framen saamien apurahahakemusten määrä on kaksinkertaistunut viimeisen vuoden sisällä.

”Teimme viime vuonna toteutetun matka-apurahapilottihankkeen jälkeen arvioinnin, jonka perusteella saatoimme todeta, että matka-apuraha on tärkein apurahamuotomme. Se on tehokas ja nopea tapa tukea taiteilijoiden ja taiteen asiantuntijoiden liikkuvuutta ja kansainvälisiä hankkeita. Siksi suuntaamme siihen jatkossa entistä enemmän resursseja”, kertoo Framen johtaja Raija Koli.

”Meiltä haetaan apurahoja valtavasti enemmän kuin meillä on jaettavana. Valitettavasti moni hyvä hanke jää rahoittamatta. Usein apurahaa haetaan asioihin, joihin emme voi apurahaa myöntää valtionavustuslain puitteissa. Yritämme uudistuksella auttaa hakijoita hakemaan entistä täsmällisemmin apurahaa juuri niihin asioihin, joihin voimme sitä myöntää.”

Uudistukset matka-apurahoissa

Matka-apurahoihin suunnattua avustusmäärää kasvatetaan. Taiteilijat hakevat tästä lähtien matka-apurahaa kaikkiin kansainvälisiin hankkeisiinsa paitsi julkaisuihin, joihin haetaan projektiapurahaa. Matka-apurahaa voi hakea myös taideteosten vakuutuksiin kuljetusten ajaksi.

Uudistukset projektiapurahoissa

Taiteilijat voivat hakea apurahaa kansainvälisiin julkaisuihin projektihaussa. Yhteisöt hakevat jatkossakin projektiapurahaa kansainvälisiin näyttelyihin ja taidemessuille sekä julkaisuihin.

 

Projektiapurahahaku jatkuu marraskuun loppuun

Projektiapurahahaku päättyy keskiviikkona 30. marraskuuta 2016 kello 23.59 Suomen aikaa. Matka-apurahahaku jatkuu 31.10.2017 asti.

Apurahoja haetaan verkossa apurahapalvelussa: https://frame.apurahat.net/frame/. Ohjeet apurahan hakemiseen ovat Framen verkkosivustolla

 

Varaa aika apurahaklinikalle

Frame järjestää apurahaklinikan perjantaina 11. marraskuuta klo 10–16, jolloin annetaan henkilökohtaista opastusta apurahan hakemista koskevissa kysymyksissä.

Apurahaklinikalle voi varata 20 minuutin mittaisen ajan Maikki Lavikkalalta, maikki.lavikkala@frame-finland.fi. Varattuna aikana voi sopimuksen mukaan tulla käymään joko Framen toimistolla (Ratakatu 1 b A 9, 6. krs, Helsinki). Lisäksi voi sopia erillisestä puhelin- tai Skype-ajasta.

 

Myöntöpäätökset tammikuussa

Projektiapurahamyönnöt ilmoitetaan hakijoille henkilökohtaisesti sekä Framen verkkosivustolla tammikuun 2017 lopussa. Matka-apurahapäätöksiä tehdään vuonna 2017 joka toinen kuukausi.

Framen apurahamenettely pohjautuu säätiön vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriöltä saamaan valtionavustukseen. Apurahamyöntöjen toteutuminen ja maksuaikataulu riippuvat Framen ministeriöltä saamasta valtionavustuspäätöksestä.

Frame on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on tehdä suomalaisesta nykytaiteesta yhä kansainvälisempää, vahvempaa ja näkyvämpää. Frame toimii myös nykytaiteen tiedotuskeskuksena, ja se vastaa Suomen näyttelystä Venetsian taidebiennaalissa.

 

Lisätietoja: Maikki Lavikkala, koordinaattori, Frame Contemporary Art Finland
maikki.lavikkala@frame-finland.fi, 044 728 9914

 

Kuva: Markus Henttonen: Sunset, (2012) sarjasta Twisted Tales – Road to Hope. Teos on ollut esillä Framen apurahalla tuetussa näyttelyssä.