16/08/2016

Uutiset

Altern Ecologies -kirjanjulkistus syyskuun Frame Espressossa

Framen uuden Framed Conversations -julkaisusarjan ensimmäinen julkaisu, Taru Elfvingin ja Terike Haapojan toimittama Altern Ecologies. Emergent Perspectives on the Ecological Threshold at the 55th Venice Biennale julkistetaan Frame Espresso -keskustelutilaisuudessa torstaina 8. syyskuuta kello 17–19 Suvilahden Tiivistämössä (Kaasutehtaankatu 1). Lämpimästi tervetuloa!

Mukana keskustelemassa ovat Terike Haapojan lisäksi muun muassa kuraattori Jenni Nurmenniemi (HIAP), taiteilija Mari Keski-Korsu, toiminnanjohtaja Erich Berger (Suomen biotaiteen seura) ja Paavo Järvensivu (Mustarinda). Keskustelu käydään englanniksi.

Ympäristökriisien aiheuttama globaali hätätila on tuonut tarpeen uudelleen arvioida maailmamme painopisteitä myös taiteiden osalta. Nykytaiteen praktiikat ovat osa nykyistä kestämätöntä elämäntapaa, vaikka ne myös kritisoivat sitä. Frame Espressossa tähän tarpeeseen vastataan ajattelemalla uudelleen niin havainnoinin metodeja ja muotoja kuin taiteelliseen tuotantoon liittyviä rakenteita.

Tuore antologia kartoittaa taiteellisen työskentelyn ja tutkimuksen vaihtoehtoista ekologiaa Venetsian taidebiennaalissa 2013. Kirja nostaa esiin tapoja, joilla taiteilijat vastaavat ekologisen hätätilan nostamiin kysymyksiin paljastamalla ja uudelleen kuvittelemalla muun muassa subjektiivisuutta ja toiseutta sekä eri toimijoiden välistä keskinäistä riippuvuutta, suhteellisuutta ja viestintää.

Kirjassa on mukana valikoima esityksiä A Counter Order of Things -symposiumista, joka järjestettiin Pohjoismaisen ja Suomen paviljonkien Falling Trees -näyttelyn yhteydessä Venetsiassa 2013. Lisäksi siinä esitellään joukko vuoden 2013 Venetsian taidebiennaalin kansallisten paviljonkien näyttelyitä. Kirjaan ovat kirjoittaneet Ursula Bieman, T. J. Demos, Catherine de Zegher, Taru Elfving, Anselm Franke, Simryn Gill, Terike Haapoja, Hanna Husberg, Alfredo Jaar, Harri Laakso, Antti Laitinen, Laura McLean, Tuula Närhinen, Khaled Ramadan, Henk Slager, Syrago Tsiara ja Stefanos Tsivopoulos.

Kirjan on kustantanut Frame Contemporary Art Finland yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa. Graafisen suunnittelun on toteuttanut Studio Emmi. Altern Ecologies avaa Framed Conversations -julkaisusarjan, joka tuo nykytaidetta kriittisesti tarkastelevia praktiikoita ja tutkimusta.

Keskustelun yhteydessä on mahdollisuus tutustua Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan Museum of NonhumanityEpäihmisyyden museo -näyttelyyn. Näyttely tarkastelee eläimen ja ihmisen välille piirrettyä häilyvää rajaa. Lue lisää

Altern Ecologies -kirjaa voi tilata Framesta sähköpostitse: info@frame-finland.fi, ja sitä voi ostaa Museum of Nonhumanity -näyttelyn yhteydessä auki olevasta kirjakaupasta. Kirjan hinta on 20 euroa + mahdolliset postituskulut.


Kuva: Stefanos Tsivopoulos: History Zero, 2013, video still. (C) Kalfayan Galleries Athens – Thessaloniki. Tsivopoulosin videoteos nähtiin Kreikan paviljongissa Venetsian taidebiennaalissa 2013. Paviljonkinäyttelystä Altern Ecologies -kirjaan kirjoitti Syrago Tsiara.