29/09/2015

Uutiset

Albright-Knox Gallery tuo Ahtilan ja Kaikkosen Buffaloon

Buffalossa Yhdysvalloissa toimiva, suomalaisen Janne Sirénin johtama Albright-Knox Gallery esittelee syksyn aikana kaksi suomalaisen nykytaiteen keulahahmoa, Eija-Liisa Ahtilan ja Kaarina Kaikkosen. Ahtilan näyttely Ecologies of Drama avautuu lauantaina 10. lokakuuta, ja perjantaina 2. lokakuuta Buffalo Niagaran kansainvälisellä lentokentällä julkistetaan Kaarina Kaikkosen installaatio We Share a Dream.

Ecologies of Drama

Mediataiteen uranuurtaja Eeva-Liisa Ahtila on tutkinut koko uransa ajan draaman ja tarinan ajallisuutta. Nyt avautuvassa näyttelyssä on esillä teoksia taiteilijan tähänastisen uran koko kaarelta, ja mukana on myös Yhdysvaltain ensiesityksensä saava nelikanavainen videoinstallaatio Studies on the Ecology of Drama 1.

Ahtilan tuoreimmissa töissä näkyy aiempaa vahvempana myös ekologian teema: viime vuosina hän on paneutunut tutkimaan ihmiskeskeisen tarinankerronnan rajoja ja myös venyttämään niitä, vaikka kokonaan ihminen ei omasta näkökulmastaan täysin irti pääsekään. Jo ekologia-sanan juuri, muinaiskreikan sana oikos (perhe, koti, kotitalous) viittaa siihen, että ihmisen todellisuudet ovat vain osa laajempia ekosysteemejä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös kattava englanninkielinen lukemisto Ahtilan taiteesta. Ecologies of Drama on esillä Albright-Knox Galleriassa 10.10.2015­–3.1.2016.

We Share a Dream

Albright-Knox on tuottanut myös kuvanveistäjä Kaarina Kaikkosen uusimman installaation, joka kantaa nimeä We Share a Dream. Teos on esillä Niagaran kansainvälisellä lentokentällä perjantaista alkaen.

Kaikkonen tapaa punoa paikalliset yhteisöt teostensa osiksi. Näin tälläkin kertaa: hän on kerännyt noin 2 000 paitaa paikallisilta asukkailta ja kietoo ne hihoistaan yhteen osoittaakseen, kuinka ihmiset ovat sekä erillisiä että toisiinsa sidoksissa olevia olentoja. Installaatio on toteutettu Albright-Knox Gallerian ja Public Part Initiative -projektin yhteistyönä.

Kuva: Eija-Liisa Ahtila: Yksityiskohta teoksesta Tutkimuksia Draaman Ekologiasta 1, 2014. Nelikanavainen HD-installaatio viisikanavaisella äänellä. © Kristallisilmä Oy, Crystal Eye Ltd., Helsinki. Kuvaaja: Marja-Leena Hukkanen.

Lue lisää

Ecologies of Drama

We Share a Dream

Albright-Knox Gallery