02/09/2016

Uutiset

Aamukahviklubi: Tiina Raitasen Render antaa merkityksen hylätyille esineille

Framen ja HIAPin yhteistyönä toteuttama Aamukahviklubi-keskustelusarja sai jatkoa, kun elokuun viimeisenä päivänä keskusteltiin Tiina Raitasen Render-teoksesta taiteilijan ja kuraattori Hanna Ohtosen johdolla. Render oli kesäkuun ajan nähtävillä Third Space -tilassa Helsingissä. Teos koostuu useista veistoksista muodostaen jännittävän, tilaan levittyvän installaation.

”Teokseni koostuvat pääosin löydetyistä materiaaleista, joille annan uusia merkityksiä. Työskentelyprosessi on tärkeää pitää avoimena. En itsekään aina ymmärrä, miten tulen käyttämään löytämääni”, Raitanen kuvaili työskentelyprosessiaan.

Väliaikaiset, tietynlaiset ”ei-tilat” sekä hylätyt esineet ovat Raitasen työskentelylle tärkeitä. Esimerkiksi Render koostuu osittain kadulta löydetyistä, tarpeettomista ja muiden hylkäämistä esineistä. Veistoksessa ne ovat menettäneet vanhan käyttötarkoituksensa, joka on enää vain vaivoin, jos lainkaan, havaittavissa. Tämän voi nähdä myös vastalauseena nyky-yhteiskunnalle, jossa kaiken tulee usein olla jollakin tapaa funktionaalista, hyödyllistä ja selitettävissä.

”Mietin usein, milloin ihminen kadottaa arvostuksensa näitä pieniä asioita kohtaan? Lapsille kivien ja mitättömien asioiden näkeminen on jotenkin helpompaa”, Raitainen pohti.

 

Tulevaisuuden fossiilit?

Render-teoksesta keskustellessa puhe kääntyi myös antroposeeni-termiin, jota Raitanen ei kuitenkaan varsinaisesti sisällytä teoksiinsa. Antroposeenilla tarkoitetaan toistaiseksi epävirallista, holoseenin jälkeistä uutta geologista aikakautta, jossa ihmisen toiminta alkaa näkyä selkeinä muutoksina luonnossa. Raitasen installaatiossa voi nähdä viitteitä vastaaviin teemoihin.

”Mysteeri kiehtoo minua, eikä teosten ole tarkoitus avautua yksiselitteisesti. Käytän töissäni usein samoja materiaaleja, jotka aiheuttavat maailmassa tuhoa. Näin toimin ikään kuin sisältä päin. Olemme aina sidottuja tähän aikaan ja materiaan”, taiteilija kuvaili.

Renderin voi nähdä fragmentoituneena ja pirstaloituneena installaationa, jonka salaperäisyys viehättää katsojaa. Valmiita vastauksia se ei anna. Jo teoksen nimen voi ymmärtää monella tapaa: Render voi tarkoittaa esimerkiksi muokkaamista ja muuntumista.

”Teoksen voi nähdä myös tietyllä tapaa tulevaisuuden fossiilina. Jonakin, joka jää tänne meidän jälkeemme”.

Tiina Raitanen nosti esille myös residenssimatkojen tarpeellisuuden työskentelylleen. Teosten materiaalit löytyvät usein yllättävistä paikoista ja uusi ympäristö auttaa näkemään asioita eri tavoin. Taide voi auttaa meitä ymmärtämään suhdettamme esineisiin.

”Toisaalta koen, etten ole se joka löytää materiaalit. Kaikki on valmiina ympärilläni, minä teen vain valinnan mitä tulen käyttämään.”

Tiina Raitanen (s.1983) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2012 ja hänen teoksiaan on ollut esillä Third Spacen lisäksi muun muassa HAM-galleriassa viime talvena, Titanik-galleriassa mm. ryhmänäyttelyissä Salon Wiepersdorf  Berliinissä 2015 ja Mondes Pararlels Pariisissa 2013.

 

 

Aamukahviklubi on Framen ja HIAPin yhteistyönä järjestämä keskustelusarja, jossa paneudutaan yhteen taideteokseen kerrallaan. Seuraava Aamukahviklubi järjestetään joulukuussa.


Teksti: Amanda Hakoköngäs
Kuva: Rosa Kuosmanen