21/10/2016

Uutiset

Mike Eganin luento: Kaikki on roskaa 25.10.

Newyorkilainen taiteilija, kirjoittaja ja galleristi Mike Egan luennoi Framen toimistolla tiistaina 25. lokakuuta klo 17 tämänhetkisestä nykytaiteesta, kaupallisten gallerioiden rakenteista ja kansainvälisen taideteollisuuden ryhmädynamiikasta.

Luennollaan Egan kysyy mikä on tällä hetkellä kaikkein radikaaleinta taidetta. Mitkä näyttelyt herättävät yleisön huomion? Mistä ihmiset puhuvat parhaillaan? Miksi taidetta tehdään? Mitä taiteelle tapahtuu ajan kuluessa? Mikä on roskaa, ja mikä ei?

Viimeaikaiset kriittiset muodostelmat roikkuvat kuin kristallit luolassa, tihkuen tarkoitusta. Mutta mitä on taide taiteilijan aikeiden ulkopuolella? Mitä transitiiviset objektit ovat? Miten zombieformalismi lisääntyy? Mitkä ovat 3D-ihmismallinnoksen ehdottomat fantasiat? Mitä ovat muka-vaatimattoman estetiikan strategiat? Onko paranoidi tyyli väistämätön? Kooste kuvia tulee nähtäväksi, sanoja tulee virtaamaan, minkä jälkeen vastaukset näihin kysymyksiin saattavat vaikuttaa merkityksettömiltä. Loppupelissä: kaatopaikka? Melko häiritsevää.

Taide on aina luvannut arvoa, mutta toimittanut epäilystä. Nykytaide elää arvon vahvistuksesta, mutta onko laatua olemassakaan? Jos ei, on hyvin mahdollista, ettei taidetta ole olemassakaan, silloinkaan kun fyysiset objektit vaikuttavat kiistämättömiltä. Tästä mustasta epävarmuuden aukosta saapuu galleristi New Yorkista Helsinkiin. Mitä tämä henkilö tekee, ja kuinka hän työskentelee? Keksien asioita ja sitten tehden niitä. Vältellen taidemaailman loppumatonta cocktailjuhlaa. Suunnitellen näyttelyitä, ripustaen teosta, kirjoittaen teoksesta, puhuen teoksesta, valokuvaten teosta, sijoittaen teoksen keräilijän kokoelmaan, maksaen taiteilijoille, teosta paketoiden, teosta säilyttäen, maksaen veroja koko ajan, yrittäen aina säästää rahaa, elääkseen ei-millään silti tehden kaikkea. Miksi tehdä mitään tästä? Ilmaiseksi eläminen on hankalaa, ehkä mahdotonta. Mutta jos kaikki on roskaa, olemme todella vapaita; emme vain välttämättä tiedä sitä. Miten siis käytämme aikamme? Nämä ovat taiteen kysymyksiä.

– Mike Egan

Mike Egan on newyorkilaisen Ramiken Crucible -gallerian johtava jäsen. Ramiken Crucible tuottaa näyttelyitä kahteen vuokrattuun näyttelytilaan. Galleria tarjoaa palveluita taiteilijoille, yksityisille taiteen keräilijoille, taidemuseoille, sekä tuottaa sisältöä useisiin julkaisuihin. Lue lisää: www.ramikencrucible.com

Tapahtuma on tuotettu yhteistyössä Frame Contemporary Art Finlandin ja Sinnen kanssa Suomen New Yorkin Instituutin Mobius Fellowship -ohjelman tuella.

Kuva: Diamond Stingily, Entryways, 2016.