01/01/1970

Uutiset

Taiteilija, kuraattori ja Ateenan biennaalin johtaja Poka-Yio Framen asiantuntijavieraana maaliskuussa

Ateenan biennaalin johtaja Poka-Yio vierailee Suomessa.

Taiteilija, kuraattori ja Ateenan biennaalin johtaja Poka-Yio vierailee Suomessa osana Framen asiantuntijavierasohjelmaa. Vierailuun kuuluu keskustelutilaisuus, jossa hän kertoo biennaalin perustamisesta ja avaa lähestymistapaansa siihen, mitä biennaali voi tulevaisuudessa olla.

 

Tilaisuus järjestetään tiistaina 8.3. klo 16.00 Framen toimistolla (Ratakatu 1 b A 9, Helsinki). Keskustelua johtavat Marita Muukkonen and Ivor Stodolsky (PM – Perpetuum Mobile), ja se toteutuu osana MOBILE TALKS -sarjaa.

Keskustelutilaisuudessa Poka-Yio avaa biennaalin perustamisen lähtökohtia ja lähestymistapaa siihen, mitä biennaali voi olla. Tarkasteltaessa Ateenan biennaalin kymmenvuotisen historian läpi kulkenutta narratiivia ateenalaisen ja eurooppalaisen kriisin konteksti nousee osatekijäksi biennaalin mahdollisuuksien uudelleen arvioinnissa. Puheenvuoron taustana toimii Euroopan kulttuurinen pohjois-etelä-akseli erilaisten arvojen taistelukenttänä, sekä kriisi verukkeena kulttuuriselle hegemonialle.

Tänä vuonna viidettä kertaa toteutuva Ateenan biennaali käynnistyi marraskuussa 2015 osiolla Synapse 1: Introducing a laboratory for production post-2011, jonka kuratoi ohjelmajohtaja Massimiliano Molona yhteistyössä festivaalin johtajien Poka-Yion and Xenia Kalpaktsogloun kanssa. Tähän avoimeen tapahtumaan osallistui ryhmä kutsuttuja taiteilijoita, akateemikkoja, kuraattoreita, aktivisteja ja eurooppalaisten kulttuuri-instituutioiden johtajia sekä joukko historiallisen, nyt rapistuvan Bageion Hotelin “asukkaita”, eli Ateenassa toimivia taiteilijoita ja itseorganisoituvia ryhmiä. He korostivat Ateenan biennaalin merkitystä taloudellisen solidaarisuuden ja ruohonjuuritason demokratian kokeilujen kenttänä.

Athens Biennale
Synapse 1, the General Assembly at the Bageion Hotel

Toinen osa Synapse 2: Rethinking Institutional Critique – A view From the South tapahtuu huhtikuussa 2016 ja “synapsien” sarjan jatkuvan läpi kaksivuotisen biennaalin kesään 2017 saakka. Ateenan biennaali toteutuu lukuisissa eri paikoissa Ateenan keskustassa ja erityisesti Omonoian aukion läheisyydessä.

http://athensbiennale.org

 

Poka-Yio on taiteilija ja kuraattori, joka on syntynyt ja asuu Ateenassa. Hän on opiskellut Athens School of Fine Artsissa maalausta (BA) ja digitaalisia taiteita (MA). Vuonna 1999 hän perusti nykytaiteen keskuksen A-Station, Center for Contemporary Art, jonka johtajana hän toimi vuoteen 2014 saakka. Vuonna 2005 Poka-Yio käynnisti Ateenan biennaalin yhteistyössä kuraattori Xenia Kalpaktsogloun sekä taidekriitikko Augustine Zenakosin kanssa.

Vuodesta 2011 lähtien biennaalin johtajina ovat toimineet Poka-Yio ja Xenia Kalpaktsoglou, jotka kuratoivat kolmannen biennaalin “MONODROME” yhteistyössä Nicolas Bourriaudin kanssa. Ateenan biennaali on toteutunut viisi kertaa: Destroy Athens vuonna 2007, HEAVEN vuonna 2009, MONODROME vuonna 2011, AGORA vuonna 2013 sekä vuodesta 2015 vuoteen 2017 jatkuva OMONOIA. Vuonna 2014 European Cultural Foundation myönsi biennaalille Princess Margriet –palkinnon tunnustuksena avoimen kollektiivisen kuratoriaalisen mallin rakentamisesta.

Taiteilijana Poka-Yiolla on ollut näyttelytoimintaa sekä Kreikassa että kansainvälisesti. Hänen monipuolinen taiteellinen työskentelynsä koostuu maalauksesta, performanssista, teatterista ja elokuvasta. Jatkuvana teemana hänen työskentelyssään toimii vetovoiman ja hylkimisen narraatio.