10/01/2023

Uutiset

Vuoden 2023 Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelma on julkaistu

Framen Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelma (Rehearsing Hospitalities) huipentuu tänä keväänä Lontoossa, New Yorkissa ja Oslossa toteutuviin yhteistyöhankkeisiin.

Viisivuotisen ohjelman aikana uusien ja olemassa olevien yhteistyökumppanuuksien vaaliminen on ollut keskeistä erilaisten vieraanvaraisuuden tapojen kartoittamisessa. Näyttelyistä ja tapahtumista koostuva tulevan kevään ohjelma rakentuu neljän vuoden aikana syntyneiden kumppanuuksien pohjalle. Vieraanvaraisuusharjoituksia 2023 järjestetään yhteistyössä The Showroomin (Lontoo), Vera List Center for Art and Politicsin (New York), UKS:n (Unge Kunstneres Samfund / Young Artists’ Society) (Oslo), Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin ja Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutin kanssa.

”Vuoden 2023 ohjelmassa palataan viime vuosina tarkastelemiimme aiheisiin, kuten saavutettavuuden ja turvallisuuden kysymyksiin sekä vieraanvaraisuuteen kytkeytyviin ristiriitoihin. Se esittelee taiteellisia työskentelytapoja, jotka käsittelevät näitä aiheita vieden niitä uusiin suuntiin”, ohjelman kuraattorit Yvonne Billimore ja Jussi Koitela kuvaavat.

Editorial Tables: Reciprocal Hospitalities


The Showroom, 63 Penfold Street, Lontoo
Avajaiset: tiistaina 24. tammikuuta 2023, 18.30–20.30
Näyttely avoinna yleisölle 25.1.–18.3.2023, ke–la klo 12–18
Yleisöohjelma: 25.–26.1.2023

Editorial Tables: Reciprocal Hospitalities on näyttely ja julkinen ohjelma, joka kokoaa yhteen esimerkkejä Ruth Bealen, Sezgin Boynikin (Rab-Rab Press), Minna Haukan & Kristin Luken (The Mobile Feminist Library), Minna Henrikssonin, Rose Nordinin sekä Elham Rahmatin & Vidha Saumyan (NO NIIN magazine) julkaisutoiminnasta.

Editorial Tables esittelee tiedon tuottamisen ja levittämisen tapoja riippumattoman, kokeellisen ja taiteilijavetoisen julkaisutoiminnan kautta, keskittyen erityisesti feministisiin ja dekolonialistisiin näkökulmiin. Se tuo yhteen julkaisu-, arkisto- ja levitystoiminnan muotoja eri tavoin hyödyntäviä taiteellisia ja kuratoriaalisia praktiikoita. The Showroom -taidetilassa Lontoossa pidettävässä näyttelyssä julkaisutoiminnan eri muodot käyvät vuoropuhelua keskenään.

Conflicting Relations 

The New School, Starr Foundation Hall, University Center, 64 Fifth Avenue, New York, Yhdysvallat. Tilaisuus myös striimataan verkossa.
Lauantaina 11. maaliskuuta 2023 klo 11–16 (New York, EST) / 18–23 (Helsinki, EET)

Conflicting Relations nostaa esiin alkuperäiskansojen näkökulmia vieraanvaraisuuteen – ja erityisesti saamelaisten kokemuksiin sen puutteesta. Tapahtuma käynnistää yhteistyön taiteilija Matti Aikion kanssa, joka työskentelee vuosina 2022–2023 Vera List Centerin Sámi Fellow’na. Taiteessaan Aikio tutkii pohjoismaisten kansallisvaltioiden harjoittaman luonnonvarojen käytön ja saamelaiskulttuurin välistä jatkuvaa konfliktia. Painottaen alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeutta, Matti Aikion tutkimus laajenee tarkastelemaan asuttajakolonialismia ja sen pyrkimyksiä alkuperäiskansan identiteetin määrittelyyn Suomessa. Pohjoisamerikkalaiseen kontekstiin sijoittuva keskustelu kutsuu joukon taiteilijoita ja tutkijoita harjoittamaan vastarintaa.

Moon in your Mouth

UKS, Keysers gate 1, 0165 Oslo, Norja
26.5.–25.6.2023
I CONSENT—Summer School: 30.5.–2.6.2023

Max Hannuksen kuratoima Moon in your Mouth esittelee Thora Dolven Balken, Tarek Lakhrissin ja Inari Sandellin teoksia tarkastellen suostumusta, intiimiyttä ja emotionaalista työtä osana näyttelyn tekemistä. Hannus käsittää suostumuksen metodologisena välineenä taiteilijan ja kuraattorin välisessä suhteessa. Hän kysyy, kuinka erilaisia suostumuksen käytäntöjä voidaan harjoittaa taiteellisen työn esittämisessä. Jos intiimiyttä ajatellaan näkemisenä ja nähdyksi tulemisena, mitä sen saavuttaminen edellyttää?

Näyttelyn lisäksi UKS ja Frame järjestävät yhteistyössä Bedside Productionsin kanssa I CONSENT -kesäkoulun. Kesäkoulun ohjelma ja osallistumisohjeet julkaistaan myöhemmin.

Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelmasta

Vieraanvaraisuusharjoituksia, Framen julkinen ohjelma vuosina 2019–2023, yhdistää taiteilijoita, kuraattoreita ja muita nykytaiteen ja muiden alojen toimijoita välittämään ja luomaan uusia vieraanvaraisuuden käytäntöjä. Vuoden 2023 ohjelma on osa EU-rahoitteista Islands of Kinship: A Collective Manual for Sustainable and Inclusive Art Institutions -hanketta.

[2] The Mobile Feminist Library: In Words, In Action, In Connection / Gair, Gweithred, Cysylltiad, näyttelynäkymä Mostyn Galleryssa, 2021. Kuva: Mark Blower. [3] Matti Aikio: Suorranaddame, installaatio, HFT 2013, Hammerfest. Kuva taiteilijan luvalla. [4] Inari Sandell: Burnout Blanket, 2021. Kuva: Inari Sandell