Venetsian biennaalin 2024 kuraattorit

Yvonne Billimore ja Jussi Koitela kuratoivat vuoden 2024 Venetsian biennaalin Suomen paviljongin näyttelyn.

Yvonne Billimore on taiteilija-kuraattori ja kirjoittaja, jonka työskentely pohjautuu kollektiivisen oppimiseen ja yhteistyöhön, huomioiden erityisesti feministiset ja ekologiset näkökulmat. Useamman vuoden ajan hän on kehittänyt yhteistyön muotoja feminististen ja kollektiivisten tutkimusmenetelmien parissa, ja toiminut aiheen parissa eri työryhmissä.

Yvonne Billmore toimii avustuvana kuraattorina Framen Rehearsing Hospitalities -ohjelmassa (2019–2023) ja on toimittanut siihen liittyvää julkaisusarjaa. Aikaisemmin hän on työskennellyt toisena taiteellisena johtajana ATLAS Arts -residenssiorganisaatiossa Skyen saarella Skotlannissa sekä ohjelmatuottajana Scottish Sculpture Workshopissa Aberdeenissa.

Yvonne Billimore. Kuva: Jo Hislop

Jussi Koitela työskentelee Framen ohjelmapäällikkönä ja itsenäisenä kuraattorina. Hänen työskentelynsä tuo yhteen taidetta, kehollisesti sijoittuneita tutkimusmetodeja, tilallisia konteksteja, yhteistyötä, vieraanvaraisuuden käytäntöjä sekä materiaalisuutta erilaisissa näyttely- ja tiedontuotannon muodoissa. 

Hänen kuratoimiaan projekteja on ollut esillä mm. Vantaan taidemuseossa, Porin taidemuseossa, Konsthall C:ssa Tukholmassa, Treignac Projetissa Ranskassa, Contemporary Art Museum of Estoniassa (EKKM), De Appel Arts Centressa Amsterdamissa, SixtyEight Art Institutessa Kööpenhaminassa, Trøndelag Centre for Contemporary Art taidetilassa Trondheimissa ja Kiasma-teatterissa. Vuosina 2015–2016 Koitela osallistui De Appel -kuraattoriohjelmaan Amsterdamissa.

Jussi Koitela ja Yvonne Billimore ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2019 Framen Rehearsing Hospitalities -ohjelman parissa.

Jussi Koitela. Kuva: Jo Hislop