16/05/2016

Uutiset

Taiteilijat valit​tu residenssiohjelmiin Britanniaan

jennas1
Jenna Sutela, Orgs, 2015. Physarum polycephalum, agar and oats inside a holacratic organizational chart engraved on plexiglass. Photo: Mikko Gaestel.

Taiteilijat Henna-Riikka Halonen ja Jenna Sutela on valittu Framen ja Suomen Lontoon instituutin yhteistyöresidensseihin Cambridgessa ja Lontoossa. Video- ja performanssitaiteilija Henna-Riikka Halonen osallistuu kahden kuukauden mittaiseen Wysing Poly -residenssiohjelmaan Wysing Arts Centressa Cambridgessa heinäkuusta alkaen. Performanssin, videon ja tekstin parissa työskentelevä Jenna Sutela työskentelee lokakuusta alkaen kolmen kuukauden HereAfter -residenssissä White Buildingissa Lontoossa.

Molempiin residensseihin sisältyvät taiteilijan matkat, majoitus ja jaettu studiotila sekä työskentelyapuraha ja tuotantobudjetti. Residenssiohjelmat ovat jatkoa Framen ja Suomen Lontoon instituutin vuonna 2015 käynnistyneelle yhteistyölle. Avoin haku residensseihin järjestettiin huhtikuussa. Wysing Poly -residenssiohjelmaan tuli yhteensä 19 hakemusta ja HereAfter -residenssiin 25.

Henna-Riikka Halonen on viime aikaissa teoksissaan ja tutkimuksissaan tarkastellut sosiaalisten suhteiden, tilojen ja teknologisen kehityksen yhteyksiä. Hän käyttää teoksissaan videon, performanssin, tekstin ja installaation keinoja. Wysing Arts Centre, 1600-luvun maalaistalo Cambridgessa, tarjoaa vaihtoehtoisen ympäristön taiteelliseen tutkimukseen, kokeiluun ja tuottamiseen. Taiteilijoiden työstä syntyy residenssiin jatkuva näyttely- ja yleisötilaisuuksien ohjelma.

Jenna Sutela pyrkii muun muassa videon, performanssin ja tekstin rajapinnoilla liikkuvissa teoksissaan identifioimaan erilaisia sosiaalisia ja materiaalisia hetkiä ja reagoimaan kehon ja sen teknologisesti välittyvän ympäristön välisiin suhteisiin. The White Building on erikoistunut teknologiaan ja kestävään elämäntapaan liittyviin projekteihin, ja se on osa merkittävää, Hackney Wickissä Lontoossa sijaitsevaa SPACE London -taideorganisaatiota.

 

Samalla tehtiin valinnat HIAPin ja Suomen Lontoon instituutin yhteistyöresidensseihin Britanniassa ja Irlannissa. Temple Bar Gallery + Studios -residenssiin Dubliniin valittiin Sara Bjarland ja Lighthouse -residenssiin Brightoniin Anna Mikkola. Lue taiteilijoista lisää HIAPin sivuilta.