30/01/2024

Uutiset

Suomen paviljonki 60. Venetsian taidebiennaalissa esittää näyttelyn The pleasures we choose

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttelyn työryhmän muodostavat taiteilijat Pia Lindman, Vidha Saumya ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, kuraattorit Yvonne Billimore ja Jussi Koitela ja näyttelyarkkitehti Kaisa Sööt. Näyttelyn tilaa ja tuottaa Frame Contemporary Art Finland. Näyttely on avoinna 20.4.–24.11.2024.

Suomen paviljongin näyttelyssä taide ja näyttelyarkkitehtuuri muodostavat kehyksen yhteiskunnalliselle keskustelulle. Se tuo yhteen kolme monialaista nykytaiteilijaa, joiden työskentelyssä taide, elämä ja aktivismi kietoutuvat tiiviisti yhteen.

Lindmanin, Saumyan ja Wallinheimo-Heimosen taiteellinen työskentely ja ajattelu kumpuavat heidän kehollisista kokemuksistaan liittyen yhteiskunnassa ja ympäristössä vallitseviin eriarvoisuuksiin. Taiteilijat hyödyntävät teoksissaan eri tekniikoita ja materiaaleja, kuten piirustus, kirjonta, kuvanveisto, videotaide ja hoitotapahtumat. 

Näyttely on syntynyt yhteisöllisen prosessin ja keskusteluiden tuloksena. Kultakin taiteilijalta ensiesitetään taidebiennaalissa uudet teokset, joiden kautta he kuvittelevat ja luovat moninaisempaa ja moniarvoisempaa maailmaa. Näyttely rohkaisee katsojaa tarkastelemaan erilaisia yhteiskunnassa vallitsevia ja yksilöön kohdistuvia odotuksia ja oletuksia.

Pia Lindmanin teokset tutkivat aistinalista (subsensorial) maailmaa. Saatuaan elohopeamyrkytyksen hänen hermostonsa herkistyi aiemmin tiedostomattomille mikroviesteille kehossaan. Lindmanin teoksissa nämä viestit muuntuvat kuviksi, melodioiksi, sanoiksi ja väreiksi, joiden kautta hän tutkii erilaisten ympäristöjen ja sosiaalisten tilanteiden vivahteita.

Vidha Saumyan teokset tarkastelevat ihmisen ja hänen ympäristönsä mutkikkaita suhteita. Hänen teoksensa kyseenalaistavat esteettisiä, sosiopoliittisia sekä kansallisvaltioon liittyviä normeja. Saumyan teoksissa henkilökohtaisuus, intiimiys, yksilön toiveet ja kokemus kotimaista sekoittuvat yhteen. Samalla ne haastavat yhteiskunnan vaatimuksia tehokkuudesta, ajankäytöstä, paikkaan kuulumisesta ja paikaltaan siirtämisestä.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen teokset tuovat esille syrjinnän ja väkivallan muotoja, joita vammaiset ihmiset yhteiskunnassa kohtaavat. Hänen teoksissaan rakentuvat todellisuudet juhlivat maailmaa, jossa erilaiset ihmiskehot ovat ottaneet omakseen oikeuden nautinnolliseen elämään, pelkän olemassaolon sijaan.

“Yksi näyttelyn lähtökohta on ollut kieltäytyä asettamasta taidetta siihen erityisasemaan, että taiteilija toimii erillään ympäröivästä maailmasta. Päinvastoin, nimenomaan henkilökohtaiset kokemuksemme kiinnittävät myös taiteen tekemisen yhteiseen ympäristöömme – kun asetumme jonoon, lähdemme kaduille, saamme hoitoa lääkärissä tai hengitämme samaa myrkyllistä ilmaa. Nämä kokemukset kannustavat meitä tekemään uusia, jaettuja tulevaisuuksia todeksi”, kuraattorit Yvonne Billimore ja Jussi Koitela kuvaavat.

Suomen Aalto-paviljongissa taiteilijoiden teokset yhdistyvät toisiinsa Kaisa Söötin tilasuunnittelun kautta. Näyttelyn suunnittelussa on pohdittu millaista taidetta, kehoja ja kokemuksia paviljonki ja näyttely voivat eri tavoin tukea. Näistä keskusteluista nouseva näyttelyarkkitehtuuri huomioi erilaisia saavutettavuuden tapoja, sekä sosiaalisia ja kehollisia tarpeita, kannustaen yleisöä moniaistisiin näyttelykokemuksiin.

“Taiteilijoiden ja kuraattoreiden yhteisöllistä ja riemukasta työskentelyprosessia on ollut hienoa seurata. Odotamme innolla, että pääsemme jakamaan tämän merkityksellisen ja myös meille paljon uutta opettaneen näyttelyn biennaaliyleisön kanssa”, sanoo näyttelyn komissaari Raija Koli.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja, jonka kustantaa berliiniläinen kustantamo K. Verlag.

Kolmen kuvan GIF-animaatio. Ensimmäisessä kuvassa on sängyllä makaava nainen, joka näyttää keskisormea kohti kameraa. Naisella on pitkät, harmaat hiukset, aurinkolasit otsalla ja yllään punainen mekko. Toisessa kuvassa on valkoisella kankaalla oleva piirustus. Piirustuksessa on neljä ihmishahmoa, jotka seisovat vierekkäin ja elehtivät toisilleen. Kolmannessa kuvassa näkyy abstrakteja muotoja ja violetteja viivoja punaisella pohjalla.

(1) Pia Lindman, Embodied Wefts, 2024, still-kuva animaatiosta, 4h 4min. Taiteilijan luvalla. (2) Vidha Saumya, To all the barricades… the rumour got you (yksityiskohta piirustuksesta), 2024. Kuulakärkikynä silkille, 1023 x 300 cm. Kuva: Commercial Art Engravers Pvt. Ltd. Taiteilijan luvalla. (3) Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, How Great is Your darkness, 2024, still-kuva 2-kanavaisesta videoinstallaatiosta, 5 min 22 sek. Kuva: Rasoul Khorram. Taiteilijan luvalla.

Taiteilijat

Pia Lindman tutkii työskentelyssään aistinalista (subsensorial) maailmaa. Saatuaan elohopeamyrkytyksen hänen hermostonsa herkistyi aiemmin tiedostomattomille mikroviesteille kehossaan. Lindmanin työskentelyssä nämä viestit muuntuvat kuviksi, sävelmiksi, sanoiksi ja väreiksi, virittäen hänet tietoiseksi eri tiloissa ja tilanteissa esiintyville tunnelmille, myrkyille tai materiaaleille. Pia Lindman toimi MIT:n Center for Visual Studies Fellow’na vuosina 2004–2007. Hänen teoksiaan on esitetty näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, kuten 32. São Paulon biennaalissa, MoMA:ssa, MoMA PS1:ssa ja HKW:ssa Berliinissä.

Vidha Saumya on Helsingissä työskentelevä taiteilija. Kutoen yhteen huomioita utopioista ja siirtolaisuudesta, hänen teoksensa kyseenalaistavat esteettisiä ja sosiopoliittisia normeja. Saumyan runot, piirustukset, valokuvat, videot, kirjat, kirjontatyöt, veistokset, kulinaariset interventiot ja digitaaliset artefaktit yhdistelevät terävää huumoria, haptisia tekstuureja ja käsityötaitoa. Vidha Saumya on NO NIIN -julkaisun toinen perustaja ja päätoimittaja sekä Museum of Impossible Formsin perustajajäsen.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on monitaiteilija ja vammaisaktivisti, jonka teokset yhdistävät kuvanveistoa, videotaidetta, performanssia ja vammaispoliittista aktivismia. Hänen teoksensa käsittelevät rakenteellista väkivaltaa, ystävällisyydeksi naamioitua syrjintää sekä vammaisiin naisiin liittyviä kysymyksiä. Wallinheimo-Heimonen on järjestänyt yhteisötaidetyöpajoja ja osallistunut näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänelle myönnettiin monitaiteen valtionpalkinto vuonna 2019.

Kuraattorit

Yvonne Billimore on taiteilija ja kuraattori, jonka kuratoriaalinen työskentely pohjautuu kollektiiviseen oppimiseen ja yhteistyöhön, keskittyen feministisiin ja ekologisiin kysymyksiin. Hän on työskennellyt taiteellisena johtajana ATLAS Arts residenssiorganisaatiossa Skyen saarella Skotlannissa ja ohjelmatuottajana Scottish Sculpture Workshopissa Aberdeenissa.

Jussi Koitela työskentelee Framen ohjelmapäällikkönä ja itsenäisenä kuraattorina. Hänen työskentelynsä tuo yhteen taidetta, yhteisöllisiä tutkimusmetodeja, tilallisia konteksteja, yhteistyötä, vieraanvaraisuuden käytäntöjä sekä materiaalisuutta erilaisissa näyttely- ja tiedontuotannon muodoissa.

Jussi Koitela ja Yvonne Billimore ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2019 Framen Rehearsing Hospitalities -ohjelman parissa.

Näyttelysuunnittelija

Kaisa Sööt on Tallinnassa asuva suunnittelija, joka on erikoistunut kaluste- ja näyttelysuunnitteluun. Hän on opiskellut kuvataiteen kandidaattiohjelmassa Gerrit Rietveld Academyssa, puusepäksi Tallinnan ammattikoulussa ja taiteen maisteriksi Viron taideakatemiasta sisustusarkkitehtuurin koulutusohjelmasta. Hän on tehnyt näyttelysuunnittelua museoille ja gallerioille, kuten Viron nykytaiteen museo (EKKM), Viron taidemuseo (KUMU), Tarton taidemuseo, Porin taidemuseo ja Konsthall C Tukholmassa. Hän on myös suunnitellut kalusteita yhteisökouluihin Brasiliassa, NART -yhteisöpuutarhan Narvassa sekä julkisia leikkipuistoja Tallinnaan. Vastikään hän on avannut Tallinnassa uuden julkisen saunan Login yhdessä kollegoiden kanssa.

Näyttelyn tilaaja

Frame Contemporary Art Finland tilaa ja tuottaa Suomen näyttelyn Venetsian taidebiennaaliin. Framen tehtävänä on vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa sekä edistää yhteistyötä ja vuorovaikutusta kotimaisten ja ulkomaisten nykytaiteen ammattilaisten välillä. Frame toimii myös nykytaiteen tiedotuskeskuksena. Joka toinen vuosi järjestettävä Venetsian taidebiennaali on Framen suurin kansainvälinen hanke.

Tukijat

Näyttelyn päätukija on opetus- ja kulttuuriministeriö. Näyttelyä tukevat myös Koneen Säätiö, Svenska Kulturfonden, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, Kirkon mediasäätiö, Näkövammaisten liitto ja Suomen suurlähetystö Roomassa.

Taiteilijoiden työskentelyä ovat tukeneet Koneen Säätiö, Alfred Kordelinin säätiö ja Svenska Kulturfonden.

Näyttelyn tiedot:

Venetsian 60. kansainvälinen taidebiennaali
Suomen paviljonki, Giardini di Castello 30122, Venetsia 

Avoinna: 20.4.–24.11.2024
Median edustajien ja ammattilaisten avajaisviikko: 17.–19.4.2024. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Rosa Kuosmanen
Viestintäpäällikkö, Frame Contemporary Art Finland
rosa.kuosmanen@frame-finland.fi
+358 50 465 3462