20/02/2024

Uutiset

Save the date: Kestävän kuvataiteen päivä 26.4.2024

Kestävän kuvataiteen verkosto järjestää huhtikuussa 2024 Helsingissä kaikille alan toimijoille avoimen tapahtuman. Tilaisuudessa innostetaan kuvataiteen organisaatioita ja taiteilijoita kestävyystoimiin yksin ja yhdessä.

Kestävä kuvataide -verkosto on alan organisaatioille tarkoitettu vertaisverkosto, jonka tavoitteena on vahvistaa kuvataidekentän ympäristöosaamista ja tukea alan siirtymistä ekologisesti kestäviin käytäntöihin. Vuonna 2024 verkostoa vetävät Frame Contemporary Art Finland ja IHME Helsinki, ja se on avoin kaikille kiinnostuneille toimijoille.

Perjantaina 26.4.2024 klo 10–16 koko kuvataidekentälle tarkoitettu tapahtuma koostuu kestävyyttä käsittelevistä asiantuntijapuheenvuoroista ja työpajatyöskentelystä. Tilaisuudessa lanseerataan ekologista kestävyyttä tukeva Vihreataide.fi-sivusto työkaluineen ja innostetaan taiteen toimijoita mukaan verkostoon.

Tapahtuma järjestetään Taideyliopiston tiloissa Helsingin Sörnäisissä. Mukaan paikan päälle mahtuu noin 100 osallistujaa. Aamupäivän luentoja on mahdollista seurata myös etänä avoimen striimin välityksellä ja myöhemmin videotallenteina.

Huhtikuussa lanseerattava Vihreataide.fi-verkkosivusto sisältää paitsi ympäristövaikutusten mittaamiseen tarkoitettuja työkaluja, myös taidekentän toimijoiden parhaita käytäntöjä ja näyttelytoiminnan eri vaiheisiin liittyviä toimintaohjeita. Työkaluista keskeisin on kuvataiteen kestävyyslaskuri, jolla on mahdollista arvioida taideteoksen, näyttelyn tai muun tuotannon ilmasto- ja luontovaikutuksia. 

Vihreä taide -verkkosivujen kehityshanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön jakamaa Kulttuurin ja luovien alojen uudistumisen rakennetukea. Hanke on Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU.

Tapahtuman ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen käynnistyy maaliskuussa 2024. Tilaisuuden kielet ovat suomi ja englanti.

Verkoston toiminnassa on mukana joukko nykytaiteen ja taidekoulutuksen toimijoita Suomesta, kuten Frame Contemporary Art Finland, Mustarinda-seura, Helsingin Taidehalli, Suomen Taiteilijaseura, Taideyliopiston Kuvataideakatemia ja Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia. Lisäksi asiantuntijakumppaneina hankkeessa toimivat Espoon modernin taiteen museo EMMA, HIAP – Helsinki International Artist Programme, IHME Helsinki, Suomen Kansallisgalleria, Suomen Kulttuuri- ja tiedeinstituutit, Suomen museoliitto, Pro Artibus -säätiö ja Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö.

Lisätiedot:

Saara Korpela
projektikoordinaattori
saara.korpela@frame-finland.fi

Mustavalkoinen EU-logo jonka viereen kirjoitettu: Euroopan unionin rahoittama NextGenererationEU.


Valkoista tekstiä vihreällä taustalla. Teksti kertoo kestävän kuvataiteen päivästä 26.4.2024.