08/03/2022

Uutiset

Saastamoisen säätiö on Framen pääyhteistyökumppani Venetsian biennaalissa: Pilvi Takalan teos esille EMMAan ensi vuonna

Saastamoisen säätiö on Frame Contemporary Art Finlandin pääyhteistyökumppani Venetsian 59. taidebiennaalin Suomen näyttelyssä vuonna 2022. Yhteistyön myötä biennaalissa ensiesityksensä saava Pilvi Takalan videoteos Close Watch nähdään alkuvuonna 2023 EMMA – Espoon modernin taiteen museossa.

”Olemme todella iloisia yhteistyökumppanuudesta Saastamoisen säätiön kanssa. Säätiön merkittävä tuki on mahdollistanut sekä Pilvi Takalan teoksen mittavan tuotantoprosessin että sen saattamisen suomalaisyleisön nähtäville niin pian biennaalinäyttelyn jälkeen”, Framen johtaja ja Suomen paviljongin näyttelyn komissaari Raija Koli sanoo.

”Kansainvälisyys on Saastamoisen säätiön toiminnan keskiössä, ja siksi on ilo toteuttaa sitä Framen pääyhteistyökumppanina Venetsiassa. Pilvi Takalan uuden teoksen tukeminen on meille tärkeää, koska hän on yksi Suomen kiinnostavimmista liikkuvan kuvan taiteilijoista. Uudessa teoksessaan hän tutkii aikamme keskeisiä kysymyksiä, kuten julkista tilaa ja turvallisuuden käsitettä. Hänen työskentelylleen tunnusomainen erilaisiin yhteisöihin liittyminen antaakin mahdollisuuden havaita ja nostaa keskusteluun yhteiskunnassa ja yhteisöissä usein piiloon jääviä sääntöjä ja käyttäytymistä”, sanoo Saastamoisen säätiön taidevaliokunnan puheenjohtaja Päivi Karttunen.

EMMA – Espoon modernin taiteen museo on Framen yhteistyökumppani biennaalissa. EMMA on koti Saastamoisen säätiön taidekokoelmalle, johon hankittu Pilvi Takalan teos avaa taidemuseon näyttelyvuoden 2023.

”On hienoa olla mukana Venetsian biennaalissa kasvattamassa tunnettuutta Saastamoisen säätiön ja EMMAn kunnanhimoiselle komissionäyttelyiden sarjalle. Olemme ylpeitä saadessamme esitellä Pilvi Takalan uuden teoksen EMMAssa osana tätä konseptia”, toteaa museonjohtaja Pilvi Kalhama

Close Watch on esillä Venetsian kansainvälisessä taidebiennaalissa 23.4.–27.11.2022. Näyttelyn kuratoi Christina Li.

Pilvi Takala kuvattuna EMMAssa. Kuva: Ari Karttunen / EMMA.

Frame on nykytaiteen organisaatio ja tiedotuskeskus, joka vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa, edistää kansainvälistä toimintaa ja tuottaa tietoa nykytaiteesta. Frame toteuttaa tehtäväänsä jakamalla apurahoja, edistämällä nykytaiteen ammattilaisten kansainvälistä liikkuvuutta, ylläpitämällä residenssi- ja asiantuntijavierasohjelmia sekä vahvistamalla kuvataidealaa kotimaassa. Frame tilaa ja tuottaa Suomen näyttelyn Alvar Aallon suunnittelemaan kansalliseen paviljonkiin Venetsian taidebiennaalissa.

Saastamoisen säätiö tukee laajasti erilaisia taiteeseen ja taiteilijoihin, yhteiskuntaan ja tieteelliseen tutkimukseen liittyviä hankkeita, sekä itsenäisesti että yhteistyössä suomalaisten kumppaniyliopistojen, EMMA – Espoon modernin taiteen museon ja muiden tahojen kanssa. Säätiö myös edistää kansainvälistä verkostoitumista ja koulutusta, jakaa apurahoja sekä tukee etenkin nuorisolle suunnattuja yhteiskunnallisia hankkeita. Saastamoisen säätiö on kansainvälisesti tunnettu noin 2 700 teoksen taidekokoelmastaan, joka on yksi Suomen merkittävimmistä yksityisistä kokoelmista. Pääosin nykytaiteesta koostuvan taidekokoelman teoksia on pysyvästi esillä EMMA – Espoon modernin taiteen museossa.

EMMA – Espoon modernin taiteen museo esittelee kotimaista ja kansainvälistä modernismia, nykytaidetta sekä designia. Museo sijaitsee professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa teollisen arkkitehtuurin merkkirakennuksessa Näyttelykeskus WeeGeellä Espoon Tapiolassa. Pelkistetty moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, sekä yhteistyökumppaneiden Saastamoisen säätiön, Collection Kakkosen ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä. EMMA on museo vaikuttavalle taiteelle ja uusille kokemuksille.