16/06/2016

Uutiset

Performa Biennial ylittää rajat

Performa Biennialin vastaava tuottaja Esa Nickle kertoi biennaalin laaja-alaisesta toiminnasta sekä esitteli festivaalin menneiden vuosien projekteja joukolle paikallisia toimijoita Framen toimistolla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa tiistaina 14. kesäkuuta. Vuonna 2004 New Yorkissa perustettu, kansainvälisesti arvostettu Performa on yksi keskeisimmistä performanssi- ja esitystaiteen tapahtumista maailmassa.

Performa Biennialin avoin toimintatapa tiivistyy “museum without walls” -ajatukseen. Festivaalin monipuolinen ohjelmisto liikkuu innovatiivisesti niin visuaalisen taiteen, musiikin, tanssin kuin arkkitehtuurin ja runouden parissa. ”Performanssitaide ei voi lokeroitua omaksi taiteenalakseen”, Nickle muistutti.

Performa Biennialiin osallistuvat taiteilijat voivat olla yhtälailla ensi kertaa performanssin parissa työskenteleviä ensikertalaisia, kuin live-taiteen kokeneita tekijöitä. Usein mukaan kutsutut taiteilijat tulevat tarkoituksella jonkin toisen taidemuodon piiristä ja joutuvat näin prosessissa oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

“Visuaalisen taiteen tekijä tuo performansseihin aina täysin uudenlaisen otteen ja saa toisaalta omaan työskentelyynsä uusia ajatuksia”, Nickle kuvailee.

 

Toimijat yhteen kokoava taho

Keskustelutilaisuudessa Esa Nickle tarkasteli performanssitapahtumaa tuottajan näkökulmasta. Toiminnassaan Performa Biennial pyrkii nykytaidekentän raja-aitojen ylittämiseen. Kahden vuoden välein järjestettävä biennaali tuo yhteen yli 25 kuraattoria ja 40 yhteistyökumppania eri kulttuureista ympäri maailmaa. Performa tuottaa näyttelyitä ja keskustelutilaisuuksia yhdessä New Yorkin johtavien taidemuseoiden ja gallerioiden sekä pienempien toimijoiden kanssa.

Biennaalin tuottamisen lisäksi Performa toimii myös asiantuntijoita, kuraattoreita ja taiteilijoita kokoavana tahona.

“Esimerkiksi Framen kaltaista toimijaa ei New Yorkissa varsinaisesti ole. Performan kautta taiteilijat, asiantuntijat ja kuraattorit saavat tietoa toisistaan ja päätyvät tekemään yhteistyötä”, Nickle kertoo.

Esa Nicklen mukaan Performa haluaa säännöllisesti tarkastella omaa toimintaansa.

“Mitä teemme, kenelle teemme ja miksi. Käsittelemme performanssitaidetta niin taidehistorian näkökulmasta kuin tästä hetkestä katsottuna. Haluamme kannustaa taidetta kehittymään mahdollisimman uusiin ja ennalta-arvaamattomiin suuntiin.”

Esa Nickle on opiskellut Indianan yliopistossa taiteen sosiologiaa sekä taidehistoriaa Lontoon City Universityssa. Suomeen Nickle saapui Virosta, jossa hän oli tutustumassa paikalliseen nykytaidekenttään osana ECADC- kansaivälistä kuraattoriohjelmaa. Nicklen Helsingin vierailu on osa Framen asiantuntijavierasohjelmaa.