Päättyneet hankkeet

Venetsian biennaalin lisäksi teemme lyhyempiä kansainvälisiä erityishankkeita ja julkista ohjelmaa Suomessa. Tältä sivulta löydät Framen päättyneet hankkeet.

Vieraanvaraisuusharjoituksia (Rehearsing Hospitalities) oli Framen viisivuotinen kansainvälinen ohjelmakokonaisuus, joka päättyi vuonna 2023. Ohjelma koostui laajasta julkisesta ohjelmasta ja sisälsi keskusteluja, esityksiä, verkostoitumista ja julkaisuja. Viiden vuoden aikana Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelman sisältöjen tuottamiseen osallistui 38 taideorganisaatiota sekä 185 taiteilijaa, kuraattoria ja muuta toimijaa Suomesta ja ulkomailta. Ohjelman 40 tapahtumassa ja näyttelyssä vieraili yhteensä lähes 10 000 henkilöä, ja myös verkkosisältöjä on katsottu yli 10 000 kertaa.

Nykytaiteen kentän vieraanvaraisuuden käytännöt ja toimintatavat kaipaavat päivitystä. Taideorganisaatiot toimivat maailmassa, joka on yhä moninaisempi ja globaali. Tämän seurauksena yhteiskunnalliseen toimintaan ja taiteeseen osallistuu yhä enemmän ihmisiä, joilla on erilaisia taustoja ja tarpeita.

Ohjelmassa päivitimme ajatuksia siitä, kuinka voimme kunnioittaa erilaisista taustoista tulevia ihmisiä ja heidän taiteellista työskentelyään. Kysyimme, kuinka voisimme olla vieraanvaraisempia erilaisia tietämisen tapoja kohtaan. Kuinka turvallinen taidekenttä toimii ja valtaa voidaan jakaa uudelleen? Ohjelmassa vieraanvaraisuus ymmärretään taitona, jota taideinstituutioiden täytyy jatkuvasti harjoittaa.

Lue lisää ohjelmasta englanniksi

Peer-to-Peer-ohjelma toi yhteen eurooppalaisia taiteilijoita ja taidekentän asiantuntijoita kehittämään työskentelyään ja luomaan uusia verkostoja. Ohjelman lähtökohtana oli antaa taiteilijalle tukea tämän työskentelyyn tai ajankohtaiseen projektiin. Ohjelmassa osallistujat tapasivat kaksi asiantuntijaa, jotka he saivat itse valita Framen ja kumppaniorganisaatioden valitsemien ammattilaisten joukosta. Joukko ammattilaisia valittiin osallistujien taiteellista työskentelyä ja tarpeita silmälläpitäen.

Ohjelman yhteistyökumppaneita olivat Danish Art Foundation, Estonian Centre for Contemporary Art, Flanders Arts Institute, Frame Contemporary Art Finland, IASPIS – The Swedish Arts Grants Committee’s International Programme for Visual and Applied Art, Latvian Centre for Contemporary Art, Mondriaan Fund (Alankomaat), Office for Contemporary Art Norway ja Swiss Arts Council Pro Helvetia.

Finnish-Russian Curatorial Exchange oli Framen, Suomen Pietarin Instituutin ja Venäjän nykytaiteen keskuksen NCCA:n Pietarin toimiston yhdessä järjestämä vaihto-ohjelma kuraattoreille vuosina 2021 ja 2022. Ohjelmassa suomalaiset ja venäläiset kuraattorit tapasivat toisiaan ja tutustuivat taiteilijoihin ja taidekenttään Suomessa ja Venäjällä.

Vuosina 2013–2018 Frame työskenteli avatakseen suomalaiselle nykytaiteelle yhteyksiä Japaniin, Etelä-Koreaan ja Kiinaan.

Vuodesta 2014 lähtien olimme mukana Yokohamassa Japanissa sijaitsevan taide- ja kulttuurikeskus Zou-no-Hana Terracen käynnistämässä Port Journeys -hankkeessa. Hankkeen tarkoituksena on saattaa yhteen taiteilijoita, kuraattoreita ja organisaatioita satamakaupungeissa ympäri maailmaa. Helsingin ja Yokohaman lisäksi Port Journeys -kaupunkeja ovat San Diego, Gwangju, Melbourne, Nantes sekä Hampuri. Vuonna 2015 kutsuimme avoimen haun kautta helsinkiläisen osuuskunta Forum Boxin osaksi hankkeen verkostoa.

Frame järjesti yhteistyössä Suomen Japanin-instituutin kanssa kaksi avointa hakua Akiyoshidai-taiteilijaresidenssiin Japaniin. Maaliskuussa 2016 järjestettiin Framen ensimmäinen opintomatka, joka suuntautui Tokioon ja Souliin. Keväällä 2017 opintomatka suuntautui Kiinaan. Matkoille osallistui joukko suomalaisia nykytaideammattilaisia ja organisaatioiden edustajia.

Vuosina 2015–2016 toimimme kumppanina HIAP – Helsinki International Artist Programmen Aasia-hankkeessa sekä vuonna 2018 HIAP:in koordinoimassa Gwangjun taidebiennaalin paviljonkinäyttelyssä, joka järjestettiin 7. syyskuuta–11. marraskuuta 2018.

Alkuvuodesta 2018 HIAP – Helsinki International Artist Programme kutsuttiin toteuttamaan oma paviljonki Gwangjun nykytaidebiennaaliin Etelä-Koreaan syksylle 2018. HIAP-paviljonki ja näyttely Fictional Frictions toteutettiin yhteistyössä Framen kanssa osana biennaalin paviljonkiohjelmaa.

Suomesta näyttelyyn osallistuivat taiteilijat Nestori Syrjälä ja Elina Vainio. Näyttelyn eteläkorealaiset taiteilijat olivat Maelee Lee ja Mire Lee sekä Black Night -yhtyeenä osallistunut duo Jungju An & Sojung Jun. Paviljongin kuratoi HIAPin Jenni Nurmenniemi. Suomen näyttely Mugaksa-temppelissä oli avoinna syyskuusta marraskuuhun, ja siellä kävi 2314 näyttelyvierasta.

Gwangjun biennaali on Aasian vanhin ja arvostetuin nykytaiteen biennaali.

Miamin taideviikon Untitled-messut esittelivät kuusi suomalaistaiteilijaa Finland Represented – Initiatives for Individuality -näyttelyssä. Kuraattori Aura Seikkula valitsi mukaan kolme kotimaista galleriaa. Veikko Halmetojan galleria ARTag esitteli Emma Helteen (s. 1979), Teemu Korpelan (s. 1980) ja Hans Rosenströmin (s. 1978) tilallisia teoksia. Galleria SIC vei Miamiin teoksia kahdelta nousevalta nimeltä, Olli Keräseltä (s. 1979) ja Maija Luutoselta (s. 1978). Pro Artibus -säätiön galleria Sinne esitteli Anastasia Axin (s. 1979) performatiivisen installaation. Lisäksi Initiatives for Individuality -kokonaisuudessa oli mukana brysseliläinen Komplot-kollektiivi.

Aura Seikkula kutsuttiin suunnittelemaan kokonaisuus Miamiin, kun Untitled näyttelyn kuraattori Omar Lopez-Chahoud oli nähnyt Suomen ARCOmadrid-nykytaidemessujen kutsuvierasmaana helmikuussa. UNTITLED. Miami järjestettin 3.–7. joulukuuta.

Kolmatta kertaa järjestetty Untitled on osa maailman suurimmaksi taidemessutapahtumaksi noussutta Miamin taideviikkoa, jonka kaksi muuta tärkeintä messua ovat Art Basel Miami Beach ja NADA Miami Beach. Untitled on tuonut perinteiseen taidemessumalliin tuoretta näkökulmaa kuratoimalla messuilla nähtävät galleriat ja taidetilat sisällöllisesti kunnianhimoiseksi kokonaisuudeksi. Mukana messuilla on yli 110 galleriaa ja 19 maata.

Finland Represented -näyttelyn yhteistyökumppanit olivat Suomen New Yorkin pääkonsulaatti ja Frame. Näyttelyä tukivat opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska kulturfonden ja ulkoasiainministeriö.

Nykytaiteen eurooppalainen biennaali Manifesta toteutetaan eri vuosina eri puolella Eurooppaa. Vuonna 2014 biennaali toteutettiin yhteistyössä Pietarin Eremitaasin kanssa. Manifesta näkyi myös Suomessa.

Lokakuussa Frame tuotti yhteistyössä Manifestan, Centre for Contemporary Arts Estonian, OCA Office for Contemporary Art Norwayn ja Suomen Pietarin pääkonsulaatin kanssa Manifesta 10 On Board -seminaarimatkan laivalla Helsingistä Pietariin. Matkaohjelmassa oli biennaalin teemaa ja taustoja avaavia keskusteluja ja esityksiä baltialaisten, pohjoismaisten ja venäläisten kuraattoreiden sekä taiteilijoiden kanssa. Matkalla olivat Pietarin Manifestan pääkuraattori Kasper König ja Manifestan johtaja Hedvig Fijen.

Laivalla järjestetty asiantuntijaseminaari avasi poliittisesti neutraalin tilan ja mahdollisuuden kriittiselle keskustelulle siitä, mitä sensuuri merkitsee alueen toimijoille ja miten se vaikuttaa taiteilijoiden ja organisaatioiden työskentelyyn. Manifesta on Board -ohjelmassa olivat mukana kuraattori Jussi Koitela ja seuraavat taiteilijat tai taiteilijaparit: Anna Breu, Tellervo ja Oliver Kochta-Kalleinen, Antti Majava ja Tero Nauha.

Manifesta-biennaali järjestettiin Pietarissa 28. kesäkuuta–31. lokakuuta 2014.

Kolmen suomalaisen taiteilijan, Henna-Riikka Halosen, Sasha Huberin ja Anna Tuorin teoksia nähtiin vuoden 2014 Sydneyn biennaalissa. Järjestyksessään 19. Sydneyn biennaali on yksi maailman tärkeimmistä kuvataidebiennaaleista ja Australian suurin nykytaiteen tapahtuma.

Sydneyn biennaalin taiteellinen johtaja Juliana Engberg valitsi biennaalin teemaksi You Imagine What You Desire. Näyttelyssä painotetaan taiteellisen mielikuvituksen ja visuaalisuuden voimaa. Henna-Riikka Halonen ja Sasha Huber esittelivät biennaalissa videoteoksia ja Anna Tuori maalauksia. Kolmen taitelijan lähestymistavat poikkeavat toisistaan, mutta heidän teoksiaan yhdistää biennaaliin konseptiin liittyvä mahdollisten maailmojen kuvittelu sekä fyysinen ja psyykkinen intensiteetti. Halosen, Huberin ja Tuorin teoksia on aiemmin ollut esillä laajasti niin kotimaisissa kuin kansainvälisissä näyttelyissä sekä useilla festivaaleilla.

Sydneyn biennaali järjestettiin 21. maaliskuuta – 9. kesäkuuta 2014.

Suomalainen nykytaide esittäytyi ennennäkemättömällä panostuksella Madridissa, kun Suomi osallistui helmikuussa 2014 Espanjassa järjestettäville kansainvälisille ARCOmadrid-taidemessuille. Suomen messukokonaisuus koostui 13 galleriasta sekä #FocusFinland-paviljongista, jossa nähtiin taiteilija Heta Kuchkan (s. 1974) kaksi videoinstallaatioita. Jokainen galleria esitteli omalla näyttelyosastollaan teoksia yhdeltä taiteilijalta. Suomalaisgalleriat eivät ole tehneet aikaisemmin näin mittavaa yhteistyötä suomalaisen taiteen viennissä.

Suomen messukokonaisuuden kuratoi Leevi Haapala Nykytaiteen museo Kiasmasta.

#FocusFinland oli monen toimijan yhteisponnistus, ja Frame koordinoi hankkeen ohjelmaa. Kokonaisuus messuilla toteutettiin yhteistyössä mukaan valittujen gallerioiden kanssa. Kiasma Loungen toteuttivat yhdessä Kiasma ja Frame. Oheisohjelma toteutettiin yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin ja näyttelypaikkojen kanssa. #FocusFinland-oheisohjelma, jossa oli mukana yli 20 taiteilijaa, käsitti yli 15 tapahtumaa eri puolilla Madridia.

ARCOmadrid pähkinänkuoressa

  • ARCOmadrid järjestettiin Madridissa 19.–23. helmikuuta 2014. Tapahtumasta vastaa IFEMA, Feria de Madrid.
  • Espanjan- ja portugalinkielisen maailman merkittävin nykytaiteen messutapahtuma, jossa käy vuosittain noin 160 000 vierasta. Se on myös portti Latinalaiseen Amerikkaan.
  • Suomen #FocusFinland kokonaisuus koostui 13 galleriasta, 150 neliömetrin #FocusFinland-paviljongista, Kiasma Loungesta sekä oheistapahtumista.
  • ARCOmadrid järjestää messuilla lukuisia keskustelutilaisuuksia ja ammattilaispaneeleita.

Suomen #FocusFinland -kokonaisuuden galleriat ja taiteilijat ARCOmadrid 2014 -messuilla

Galleria Ama: Elina Brotherus (s. 1972, asuu ja työskentelee Helsingissä)

Galerie Anhava: Antti Laitinen (s. 1975, asuu ja työskentelee Somerolla)

Forum Box: Mia Hamari (s. 1976, asuu ja työskentelee Simossa)

Galerie Forsblom: Leena Nio (s. 1982, asuu ja työskentelee Helsingissä

Galleria Heino: IC-98 (Patrik Söderlund s. 1974 & Visa Suonpää s. 1968, asuvat ja työskentelevät Turussa)

Helsinki Contemporary: Ville Andersson (s.1986, asuu ja työskentelee Helsingissä)

Valokuvagalleria Hippolyte: Perttu Saksa (s. 1977, asuu ja työskentelee Helsingissä)

Korjaamo Galleria: Riiko Sakkinen (s. 1976, asuu ja työskentelee Cervera de los Montesissa, Toledossa)

Make Your Mark: Egs (ARCOn #Opening-ohjelmassa)

Showroom Helsinki: Jiri Geller (s. 1970, asuu ja työskentelee Helsingissä)

SIC (ARCOn #Opening-ohjelmassa): Olli Keränen, Karri Kuoppala, Maija Luutonen, Kalle Leino, Muriel Kuoppala, Konsta Ojala, Sauli Sirviö, Timo Vaittinen ja Laura Wesamaa

Sinne: Anna Rokka (s. 1986 asuu ja työskentelee Helsingissä)

Gallery Taik Persons: Niko Luoma (s. 1970, asuu ja työskentelee Helsingissä ja New Yorkissa)

#FocusFinlandia tukivat Suomen Madridin suurlähetystö ja Suomen ulkoasiainministeriö.