17/10/2017

Uutiset

Mika Taanilan editointipöydällä taide syntyy arjen havainnoista

Lontoossa esillä yli kahdenkymmenen elokuvan mittava retrospektiivi

Mika Taanilan päähän voi huoletta sovitella monenlaisia hattuja. Elokuvantekijän, taiteilijan, kuraattorin ja tuottajan rooleissa luoviminen on ollut hänelle luontevaa jo kauan. Nyt taiteilijaa kuitenkin hieman jännittää. Taanilan ja Jussi Lehtisalon Pakasteet esiintyy pian livenä ensimmäistä kertaa.

 

venetsian_biennaali_taiteilijat_sirja_moberg_frame_72_6Lontoo tarjoaa elokuvan ystäville lokakuun puolen välin jälkeen reilun kattauksen Mika Taanilan filmejä. Taanilalta on esillä neljän päivän aikana kaikkiaan reilut kaksikymmentä teosta, esityspaikkoinaan nykytaiteen tunnetut näyttelytilat Whitechapel Gallery, ICA ja elokuva-arkistostaan tunnettu Close-Up Film Centre. Seismic Ooze -nimellä kulkevan kokonaisuuden on kuratoinut brittiläinen Stanley Schtinter.

 

Kahden haaveen täyttymys

”Aloite screening-sarjaan tuli Stanleyltä. Tutustuimme toukokuussa 2014 Oberhausenin elokuvajuhlilla, jonne olin koonnut sarjan käsitteellisiä elokuvia. Yksi teoksista oli Chris Petitin ja Emma Matthewsin elokuvaperformanssi, jossa Stanley esitti Lee Harvey Oswaldia”, kertaa Taanila kohtaamista. ”Meillä oli paljon yhteisiä mielenkiinnon kohteita – aloimme heti vaihtaa kasetteja ja levyjä”.

Schtinter tunnetaan erityisesti kokeellisen elokuvan kuraattorina, joka tekee paljon yhteistyötä lontoolaisten instituutioiden kanssa. Nyt nähtävä kokonaisuus esittelee Taanilan tuotannon helmet. Mukana on niin 1980-luvun alussa alle kaksikymppisten Swissair-yhtyeen jäsenten tekemä musiikkifilmi Hermafrodiitit kuin vuonna 2017 valmistunut kollaasielokuva The World.

”Kannaltani jännittävää on, että kaikki valinnat ovat Stanleyn tekemiä. Kokonaisuuden dramaturgia on mielenkiintoinen – se, mitkä elokuvat esitetään yhdessä. Tässä projektissa ovat mukana rakkaimmat elokuvaprojektini”, Taanila summaa.

 

Mika Taanila TECTONIC PLATE_5_passengers

Jokaiseen screeningiin liittyy myös keskustelutilaisuus Taanilan kanssa. ICAssa keskustelua vetää kuraattori ja kirjoittaja Ele Carpenter, joka tunnetaan tieteellis–taiteellisen Nuclear Culture -ohjelman vetäjänä. ” ICA on paikka, jossa olen käynyt jo kauan aikaa sitten ja haaveillut, että jonain päivänä joku oma teos esitettäisiin siellä. Nyt se toteutuu”, Taanila iloitsee. ”Odotan myös keskustelua Elen kanssa – on kiinnostavaa nähdä, miten näin isoa ja kompleksista asiaa kuin ydinteknologia voi taiteessa ylipäätään käsitellä”.

”Musiikin myötä elämäni muuttui”

Taanilan toinen pitkäaikainen haave täyttyy perjantai-iltana, kun Pakasteet nousee lavalle improvisoituun musiikkiin keskittyvällä Cafe Oto -klubilla. Kyseessä on Taanilan ensimmäinen livekeikka sitten 1980-luvun. ”Olemme haaveilleet Jussi Lehtisalon kanssa musiikin tekemisestä vähintään kymmenen vuotta. Nyt tilaisuus sitten tuli, ja vieläpä yhdessä This Heat -yhtyeen rumpalin Charles Haywardin kanssa, joka on sekä Jussin että minun esikuvia ja idoleita”

”Tässä mennään kyllä reilusti mukavuusalueen ulkopuolelle”, Taanila nauraa. ”Musiikki on erittäin tärkeässä roolissa elokuvissani, ja nuoruudessani 1970–80-luvulla tärkeä väylä taiteen maailmaan. Musiikin myötä elämäni muuttui”.

 

Mitä elokuva on?

Elokuva ja liikkuva kuva on ollut Taanilan tekemisen ytimessä aina 1980-luvun puolivälistä lähtien. ”En ole koskaan suunnitellut pitkälle eteenpäin – tekeminen etenee projekti kerrallaan”, hän myöntää. Viime vuosina Taanilan tuotannossa sijaa ovatkin saaneet myös installaatiot.

Venetsian taidebiennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa esillä olevassa teossarjassa Film Reader Taanila sai pohtia lempikysymystään eli sitä, mitä elokuva on. Teoksessa Taanila on ”uudelleeneditoinut” elokuvakirjoja veitsiä ja saksia käyttäen. ”Elokuvan historia kiinnostaa edelleen tavattomasti. Se kajastelee kaikkien teosteni taustalla. Ideani syntyvät liikkuvan kuvan historiasta ja arjen havainnoista”.

 

Cinmano

Tulevaisuudessa Taanila aikoo jatkaa Venetsiaan syntyneen sarjan parissa työskentelyä. Sarja jatkaa heti näyttelyn sulkeuduttua Itävaltaan Künstlerhaus Graziin. Ruotsiin Sandvikeniin on puolestaan avautumassa Taanilan yksityisnäyttely. ”On todella hienoa, että voin esittää erilaisia filmejä erilaisissa ympäristöissä”.

”Ideani syntyvät liikkuvan kuvan historiasta ja arjen havainnoista”

Lontoon-screeningien ja näyttelyiden lisäksi taiteilijaa pitävät kiireisenä tulevat projektit toissa vuonna perustetussa tuotantoyhtiö Testifilmissä, jossa mukana ovat Taanilan lisäksi ohjaaja, tuottaja ja kuvaaja Jussi Eerola sekä taiteilijaduo IC-98:n Visa Suonpää ja Patrik Söderlund. Juuri nyt työn alla on IC-98:n ensimmäinen kameralla kuvattu elokuva Valtakunnat sekä Sami van Ingenin uusi lyhytelokuva Polte.

Palataan vielä Lontooseen ja tulevaan screening-viikkoon. Mitä kaupunki – nykytaiteen ja elokuvan keskus – merkitsee taiteilijalle? ”Minulla on muutama hyvä ystävä Lontoossa, olen käynyt kaupungissa useita kertoja ja kaupunki on jonkin verran tuttu. Mitään näin laajaa ei ole ollut ja tämä tuntuu siksikin kivalta.”

”Viikosta tulee kiireinen. Nautin ja ihmettelen, mitä on tullut tehtyä”, naurahtaa Taanila lopuksi.

 

Seismic Ooze – A Survey of Work by Mika Taanila
Lontoo, 16.–22. lokakuuta 2017

 

Mika Taanila (s. 1965) on helsinkiläinen elokuvantekijä ja kuvataiteilija. Taanilan elokuvat sijoittuvat dokumentin, kokeellisen elokuvan ja kuvataiteen välimaastoon. Hänen elokuvansa käsittelevät usein tulevaisuuden utopioita, teknologian haavoittuvuutta sekä ihmisen ja koneen välistä suhdetta. Taanilan teoksia on nähty merkittävissä ryhmänäyttelyissä, mukaan lukien Venetsian biennaali (2017), Aichi Triennale (2013), dOCUMENTA 13 (2012), Shanghai Biennale (2006), Berlin Biennale (2004), Manifesta (2002) ja Istanbul Biennial (2001). Yksityisnäyttelyitä Taanilalla on ollut mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa (2013–14), St. Louisin nykytaiteen museossa (2013), TENT Rotterdamissa (2013), Badischer Kunstvereinissa (2008), Montréalin Dazibaossa (2007) ja Zürichin Migrosmuseumissa (2005). Taanilan elokuvia on esitetty yli 300:lla elokuvafestivaalilla. Vuonna 2015 Taanilalle myönnettiin Suomen suurin kuvataidepalkinto Ars Fennica.

 

 

Teksti: Laura Boxberg.

Mika Taanilan kuva: Sirja Moberg / Frame Contemporary Art Finland.

Teoskuvat: Tectonic Plate (2016 © Testifilmi) & Cinmano sarjasta Film Reader (2017), kuva: Johnny Korkman.