07/02/2017

Uutiset

Jaakko Mattila: Nettisaitti ja Instagram tuovat taiteilijalle kyselyitä

Taiteilija Jaakko Mattilan työskentely ulkomailla lähti käyntiin Lontoon Underwood Streetiltä, jossa hän piti opiskeluaikanaan ensimmäisen ryhmänäyttelynsä. Nykyisin Jaakon teokset kiertävät vuosittain useilla taidemessuilla Keski-Euroopassa, ja häntä edustaa galleria Etelä-Saksassa. 

 

Jaakon vinkit taiteilijalle, joka haluaa työskennellä ulkomailla:

 

1. Laita pystyyn nettisaitti ja avaa Instagram-tili. 

”Saan paljon kyselyitä teoksistani verkkosivuston kautta, ja usein myynkin teoksiani suoraan ostajalle verkossa. Myös Instagram on tosi tärkeä nykyisin. Sosiaalisessa mediassa ei tarvitse olla, jos on sikahyvä tai on Gagosianin tallissa, mutta jos ei ole, se voi auttaa.”

 

2. Tee aina sopimus.

”Teoskaupasta kannattaa aina tehdä sopimus, jossa määritellään ostettu teos, teoksen hinta, teoksen toimitustapa ja tekijänoikeudet. Pyydän teosta myydessäni puolet rahasta etukäteen, ja puolet jälkikäteen. En tee käteiskauppaa ollenkaan vaan laskutan aina laskulla pankkitilin kautta.”

 

3. Perusta toiminimi ja hanki kirjanpitäjä.

”Kaikkein yksinkertaisinta verotuksen kannalta on perustaa toiminimi ja hankkia kirjanpitäjä, joka hoitaa veroilmoituksen tekemisen. Kirjanpitäjä säästää itsensä takaisin pian. Annan kirjanpitäjälle vuosittain kaikki kuitit, ja hän hoitaa kaiken kuntoon. Olen itse toivoton tällaisissa asioissa.

Minulle toiminimi on riittänyt myyntitoiminnan pyörittämiseen, mutta jos toiminta kasvaa kovin suureksi, kannattaa laittaa pystyyn oma osakeyhtiömuotoinen tuotantoyhtiö. ”

 

4. Jos näyttelystä pitää maksaa, galleria ei todennäköisesti ole hyvä.

”Saan jonkin verran ulkomailta sähköposteja, joissa ehdotetaan gallerianäyttelyä, josta pitäisi maksaa. En ole lähtenyt niihin mukaan, sillä on hyvin todennäköistä, että galleria ei ole hyvä. Maksullinen galleria ei ole yleensä ole uskottava toimija. Sillä parilla tonnilla, joka näyttelyvuokraan menisi, tekee paljon järkevämpiäkin juttuja.”

 

5. Mene juttelemaan ”vääriin” pöytiin. 

”Oma aktiivisuus ja itse järjestäminen auttavat eteenpäin. Minun on aina ollut helppo puhua kaikenlaisten ihmisten kanssa. Moni juttu onkin tullut eteen vain sillä, että olen mennyt juttelemaan ihmisille.”

 

6. Teoksia ei voi myydä työhuoneelta halvemmalla.

”Gallerioiden kanssa molemminpuolinen luottamus on kaiken A&O. Toiminnan täytyy olla kummankin puolelta rehellistä.

On perusteltua, miksi gallerialle kuuluu suureltakin kuulostava provisio. Jos taiteilijalla on galleria, voi heti luopua ajatuksesta, että myisi teoksiaan itse työhuoneelta puoleen hintaan. Se syö uskottavuuden kummaltakin, taiteilijalta ja galleristilta suhteessa asiakkaisiisi.”

 

7. Oma taiteellinen työskentely on tärkeintä.

”Ulkomailla näyttelyn pitäminen ei ole mikään itseisarvo. Teokset ja suhde niihin ovat pääasia ja kaikki muu on toisarvoista. Kun olet niiden kanssa sinut, niin kaikki muu varmasti hoituu.”

 


Teksti ja kuva: Heljä Franssila