03/05/2024

Uutiset

Framelle nimettiin uusi hallitus

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt Framelle uuden hallituksen kolmivuotiskaudeksi 2024–2027. Uusi hallitus aloitti toimintansa huhtikuussa.

Frame-säätiön hallitukseen nimettiin seitsemän jäsentä. Edelliseltä toimikaudelta jatkavat professori Hanna Johansson, taiteilija Tellervo Kalleinen, toiminnanjohtaja Oskari Nokso-Koivisto ja taidemuseonjohtaja Anni Venäläinen. Uusina jäseninä aloittavat toimitusjohtaja Outi Kuittinen, taiteilija James Prevett ja väitöskirjatutkija Anna Talasniemi.

“Framen hallitusvaihdos tapahtuu kolmen vuoden välein. Haluan esittää lämpimät kiitokset edelliselle hallitukselle, joka on antanut laajan asiantuntemuksensa ja tukensa Framen toiminnan kehittämiseen viime vuosina”, sanoo Framen toimitusjohtaja Raija Koli.

“Nyt aloittava, Framen viides hallitus edustaa laajaa nykytaiteen ja yhteiskunnan eri sektorien osaamista. Jäsenten asiantuntemus tuo yhteen näkemystä niin kuvataiteilijan työstä, taidekoulutuksen parista kuin museo- ja säätiökentältä. Jäsenillä on vahvaa kokemusta myös yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, taiteen rahoituksesta sekä vastuullisuus- ja yhdenvertaisuuskysymyksistä”, Koli jatkaa.

Frame Contemporary Art Finland (Frame-säätiö) on nykytaiteen asiantuntijaorganisaatio ja tiedotuskeskus, joka vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa sekä edistää yhteistyötä kotimaisten ja ulkomaisten nykytaiteen ammattilaisten välillä.

Framen hallitus vuosina 2024–2027:

Hanna Johansson on nykytaiteen tutkimuksen professori Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hän tuntee laajasti nykytaiteen kentän ja on tutkinut esimerkiksi suomalaisen nykytaiteen suhdetta ekologiaan ja ei-inhimillisten toimijuuksien osallisuutta nykytaiteessa. Johansson on taidehistorian dosentti Helsingin yliopistossa ja Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahaston neuvottelukunnan jäsen.

Tellervo Kalleinen on nykytaiteilija, joka pohjaa taiteensa luovaan yhteistyöhön. Kalleinen on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta ja opiskellut Hochschule für Bildende Künstessa Hampurissa ja Braunschweighissa Saksassa. Kalleinen on työskennellyt vuodesta 2002 Oliver Kochta-Kalleisen kanssa. Duo palkittiin AVEK-mediataidepalkinnolla 2012 ja Ars Fennicalla 2014 ja heillä on ollut lukuisia näyttelyitä ympäri maailmaa.

Outi Kuittinen on RELEX Säätiö parempaan tulevaisuuteen sr:n toimitusjohtaja. Säätiö keskittyy erityisesti luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen, ilmastonmuutoksen torjumiseen ja eriarvoisuuden ehkäisemiseen. Ennen RELEX Säätiötä Kuittinen työskenteli ajatushautomo Demos Helsingissä. Hän on työskennellyt laajasti eri sektorien organisaatioiden kanssa Suomessa ja kansainvälisesti mm. ennakoinnin, strategiatyön sekä innovaatio- ja organisaatiokehittämisen parissa. Kuittinen on toiminut Demos ry:n, Dodo ry:n ja Ekosäätiön hallituksissa.

Oskari Nokso-Koivisto työskentelee Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksella tutkimuksen ja päätöksenteon yhteistyöstä vastaavan Aalto Economic Instituten toiminnanjohtajana. Hankkeiden tavoitteena on taloustieteen osaamisen vieminen osaksi päätöksentekoa. Nokso-Koivisto on ollut mukana perustamassa Aallon, HY:n ja Hankenin yhteistä taloustieteen yksikköä Helsinki Graduate School of Economicsia ja toimii tällä hetkellä Helsinki GSE:n johtokunnan sihteerinä.

James Prevett on brittiläinen taiteilija ja opettaja, joka on työskennellyt Helsingissä vuodesta 2013. Hän toimii kuvanveiston lehtorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hänen taiteellisessa työkentelyssään risteävät studiopohjainen tekeminen ja sosiaalinen toiminta, jotka molemmat liikkuvat kuvanveiston ja sen sosiaalisten suhteiden ympärillä. Prevett on pitänyt lukuisia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla ja hänen teoksiaan on mm. Kiasman ja Suomen Kansallisgallerian kokoelmissa. Vuonna 2021 hänelle myönnettiin ensimmäinen Linnamo-kuvataidepalkinto.

Anna Talasniemi on taiteen, kulttuurin ja säätiökentän ammattilainen. Hän toimi lähes 10 vuotta taidetta ja tiedettä tukevan Koneen Säätiön johtajana. Tällä hetkellä Talasniemi tekee väitöskirjaa Jyväskylän yliopistossa taidekasvatuksen oppiaineessa. Hänellä on laajaa kokemusta niin hallinnollisista prosesseista kuin strategioiden rakentamisesta ja johtamisesta. Hän on Baltic Circle ry:n ja Wauhaus ry:n hallitusten varapuheenjohtaja sekä taide- ja kulttuurikentän yhdenvertaisuutta edistävän Pohjoismaisen normikriittisen johtajuusverkoston jäsen.

Anni Venäläinen toimii Porin taidemuseon johtajana. Hän kuuluu mm. Porin kaupungin Sivistystoimialan kulttuuriyksikön johtoryhmään ja Maire Gullichsenin taidesäätiön hallitukseen. Museotyön ohella Venäläinen on toiminut vierailevana luennoitsijana, sekä vapaalla kentällä kuraattorina ja kirjoittajana.


Lisätiedot:

Raija Koli, toimitusjohtaja
raija.koli@frame-finland.fi
P. +358 44 728 9938