20/01/2022

Uutiset

Frame täyttää 10 vuotta!

Frame Contemporary Art Finland viettää 10-vuotisjuhlaa vuonna 2022. Frame-säätiö perustettiin vuonna 2012 vahvistamaan suomalaisen nykytaiteen asemaa, edistämään kansainvälistä yhteistyötä ja lisäämään vuorovaikutusta alan suomalaisten ja kansainvälisten ammattilaisten ja instituutioiden välillä.

“Vaikka päätehtävämme on pysynyt ennallaan, kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon muutoksia sekä Framen toiminnassa että nykytaidekentällä. Samalla kansainvälisen toiminnan merkitykset ja muodot ovat muuttuneet, viimeksi koronapandemian vuoksi”, sanoo Framen johtaja Raija Koli.

Framen alkuvaiheessa toiminnan muodostivat pääasiassa apurahat ja Venetsian biennaalin tuotanto. Vuosien varrella mukaan ovat tulleet esimerkiksi laajat asiantuntijavieras- ja kuraattoriohjelmat, näyttelyhankkeet, sivukonttorit eri puolilla Suomea, kuvataiteen tilastointi ja nykytaidekentän vahvistaminen myös vaikuttamistyön avulla.

“Kaiken toiminnan ytimessä on kohtaamisten mahdollistaminen nykytaiteen ammattilaisille. Vuosien varrella olemme tehneet yhteistyötä niin pienten vaihtoehtoisten taidetoimijoiden kanssa kuin isojen nykytaiteen instituutioiden kanssa. Niin ruohonjuuritason toiminnan tukeminen kuin isojen nykytaidehankkeiden mahdollistaminen on Framelle tärkeää”, Koli kuvailee. 

Framen juhlavuoden päähankkeita ovat huhtikuussa avautuva 59. Venetsian taidebiennaalin Suomen näyttely sekä keväällä järjestettävät kaksi kansainvälistä opintomatkaa nykytaiteen ammattilaisille. Syksyllä toteutuva mittava Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelmaviikko tarjoaa alustan nykytaiteen kotimaisten ja kansainvälisten ammattilaisten kohtaamisille ja keskusteluille.

Juhlavuoden aikana Framen viestinnässä poimitaan esiin kohokohtia, tapahtumia, ihmisiä ja edistysaskeleita vuosien varrelta. Kiinteä osa Framen vuosittaista toimintaa on myös vastuullisuustoimien edistäminen ja arviointi.

“Toivottavasti pääsemme syksyllä kokoontumaan yhteen myös juhlatapahtuman merkeissä. Kollegoiden, ystävien ja laajan verkostomme yhteen saattaminen pandemia-ajan jälkeen olisi jo itsessään juhlanaihe. Juhlavuosi on meille tilaisuus juhlistaa koko sitä hienoa nykytaiteen tekijäjoukkoa, jonka eteen työtä teemme.”