10/08/2018

Uutiset

Flown taideohjelman kohokohta on satametrinen seinämaalaus

Flow Festival houkuttelee Helsingin Suvilahteen kuluvana viikonloppuna kymmeniä tuhansia musiikin, kaupunkikulttuurin ja taiteen ystäviä. Tämän vuoden taideohjelman kohokohtia ovat lähes satametrinen Aalto-yliopiston opiskelijoiden seinämaalaus ja kuvataiteilija Tiina Pyykkisen paikkasidonnainen installaatio.

”Taideohjelmaa tehdään toimijoiden kanssa, jotka ovat kiinnostavia, ajankohtaisia ja joiden kanssa pystytään tekemään yhteistyötä. Ei näin laajaa festivaalia voi tehdä yksin, vaan keräämme kumppaneita, jotka voivat tehdä sitä meidän kanssamme”, kertoo festivaalin tiedottaja Susanna Hulkkonen.

Musiikki ja taide muodostavat kokonaisuuden, jossa on tilaa myös vaihtoehtoisemmalle tarjonnalle. ”Flowlla, jolla on kiinnostavat taidesisällöt, on samaan aikana myös ohjelmisto, joka esittelee suuria kansianvälisiä artisteja ja laajalti kokeellista musiikkia”, Hulkkonen summaa festivaalin linjaa.

Tiina Pyykkisen installaatio on huone keskellä festivaalia

Flow lähestyi vuoden 2017 nuoreksi taiteilijaksi valittua Tiina Pyykkistä ja kysyi, haluaisiko hän tehdä festivaalin kanssa yhteistyötä. Pyykkinen on toteuttanut festivaalille huoneen kaltaisen Transmission-maalausinstallaation, jossa ympäristö, teos ja katsoja sulautuvat yhteen.

Teos on Pyykkisen ensimmäinen kolmiulotteinen muuhun kuin museotilaan toteutettu teos. Projekti on opettanut myös taiteilijalle paljon. ”Festivaalikontekstin kautta tulee haasteita, joita en heti tajunnut ajatella, kuten ihmiset, heidän turvallisuutensa ja esimerkiksi tuulen vaikutus teokseen.” Festarin tarjoillessa runsaasti visuaalisia ärsykkeitä Pyykkisen minimalistisen teoksen sisään voi sukeltaa rauhoittumaan.

”Flow tarjoaa monipuolisesti eri tarkastelukulmia tässä ajassa tapahtuville ilmiölle ja asioille. Tällaista musiikkia, ilmiöitä ja nykytaidetta yhdistävää rakennetta voisi hyvin hyödyntää myös muissa tapahtumissa”, Pyykkinen toteaa.

 

Festarirakkaus kukoistaa muraalissa

Flow tekee toista kertaa yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa. Aallon Visual Communication Design -ohjelman opiskelijat ovat luoneet Flowhun Snapshot-konseptin, joka taltioi kuvituksin festivaalikokemuksen ja tunnelman. Tuokiokuvat ovat syntyneet kahdeksan kuvittajan voimin satametriseen seinään. Lisäksi festivaalinäytöillä pyörii lyhytanimaatioita viideltä suunnittelijalta.

Aalto-yliopiston Robert Lönnqvistin Wait for the Green Light to Squeeze Tight -muraalin aiheena on rakkaus festareilla. ”Luonnosvaiheessa muistin kaikki artikkelit, joita olin lukenut lähentelystä eri festareilla ja havaitsin tärkeän sanoman. Toivon, että muraali tuo iloa kävijöille, mutta muistuttaa samalla myös kunnioittamaan muita”, kertoo Lönnqvist.

Sami Sänpäkkilän ja Anna-Mari Nousiaisen videoinstallaatio Ihmisen ikuinen uni koostuu viidestätoista videoteoksesta, jotka kuvaavat arkipäivän taikaa ja urbaanin ympäristön sydäntä ja sielua. Lisäksi Make Your Mark -galleriassa on esillä yhdysvaltalaisen sarjakuva- ja graffititaiteilija Mark Bodēn teoksia.

 

Flow Festival Helsingin Suvilahdessa 10.–12. elokuuta.

Teksti ja kuvat: Laura Boxberg. Artikkelikuvan teos on Veera Krouglovin.