17/09/2024

Blogit

Blogi: Miljoonia käyntejä – Monin verroin vaikutuksia

Derby-näyttelyn avajaistilaisuus Seinäjoen taidehallissa tammikuussa 2023. Kuva: Toni Salminen

Taas se on todistettu: suomalaiset ovat kuvataidekansaa. Yli viidellä miljoonalla käynnillä kuvataidekohteet tekivät vuonna 2023 kaikkien aikojen ennätyksensä. Framen tuottamat kuvataiteen vuositilastot esittävät tunnuslukuja suomalaisista taidegallerioista sekä taidemuseoiden ja -tapahtumien käyntimääristä. Mitä luvut kertovat kotimaisesta nykytaiteen toimialasta ja miten niitä voi lukea? 

Frame on kerännyt tietoa nykytaiteen laajasta toimintakentästä vuodesta 2016 lähtien. Pandemian aiheuttamaa heilahdusta lukuunottamatta suunta on selvä: taide vetää yleisöä puoleensa vuosi vuodelta enemmän.

Kävijämäärien kasvu osoittaa, että taide on olennainen osa elävää yhteiskuntaamme ja kiinnostus kuvataidetta kohtaan on suurta. Laaja kysyntä kertoo kuvataidekentän tuottamien sisältöjen korkeasta laadusta. Lisäksi se antaa signaalin siitä, mihin tulevaisuudessa kannattaisi investoida.

Tilastojen ja toimialatiedon valossa taiteen ja kulttuurin myönteinen vaikutus yhteiskunnan erilaisiin toimintaympäristöihin on kiistaton. Kulttuuri vahvistaa alueellista kehitystä, rikastuttaa palvelukokemuksia sekä edistää niin hyvinvointia kuin talouttakin. Kävijämäärät ja esimerkiksi taidegallerioiden myyntiluvut ovat tärkeitä indikaattoreita siitä, mihin suuntaan yleisön kiinnostus kohdistuu. Havainnot erilaisista painopisteistä voivat luoda näkymiä niin teosmyynnin edistämiselle, yleisösuhteen syventämiselle kuin entistä monipuolisemman yhteistyön rakentamiselle.  

Tilastot eivät ole vain kuva menneestä, vaan kertovat kulttuurin ja taiteen roolista ihmisten arjessa. Taide tuo ihmisiä yhteen merkitysten ja ainutlaatuisten elämysten äärelle. Elämyksellisyyden lisäksi taide luo jatkuvuutta ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Yksi museokäynti tai taidenäyttely synnyttää ketjun kohtaamisia, keskusteluja ja jaettuja kokemuksia, joiden yhteenlaskettu arvo on mittaamaton.

Kirjava kuvataidekenttämme pitää huolen siitä, että taiteen luo on helppo mennä. Taidegalleriat ovat levittäytyneet laajasti eri puolille Suomea ja niihin on pääsääntöisesti vapaa pääsy. Niin museot, galleriat kuin taidetapahtumatkin luovat näyttämön myös muille taiteenlajeille ja tuovat yhteen erilaisia yleisöjä. Kuvataiteen tilastojen toimijalistaukset auttavat löytämään näiden vaihtuvien taide-elämysten pariin ja toimivat mainiona matkaoppaana suomalaiseen nykytaiteeseen. Mitkä näyttelyt ja tapahtumat osuvat tänä syksynä juuri sinun reitillesi?

Tilasto on luettavissa ja ladattavissa Framen verkkosivuilta.

Katri Salmenoja

Kirjoittaja on tiedolla kehittämisen asiantuntija, joka toimittaa Framen kuvataiteen vuositilaston.

Tässä blogissa Framen työntekijät ja kirjoittajavieraat avaavat työtään taiteen parissa ja käsittelevät nykytaiteeseen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä. Tämä blogipostaus on julkaistu suomeksi.