18/12/2014

Uutiset

Ulkomaisten asiantuntijoiden Suomen-vierailut tuottavat suomalaistaiteilijoille työtilaisuuksia

Kansainvälisten asiantuntijoiden kutsuminen Suomeen tuottaa usein suomalaistaiteilijoille työtilaisuuksia ulkomailla, ja siksi se on yksi tehokkaimmista tavoista kansainvälistää kotimaista nykytaidetta. Tämä selviää Visuaalisen taiteen keskuksen Framen kyselystä vuonna 2013 Suomessa vierailleille taiteen asiantuntijoille.

Frame kutsui vuonna 2013 joko yksin tai yhteistyökumppaneidensa kanssa yhteensä 53 ulkomaista nykytaiteen asiantuntijavierasta Suomeen. Asiantuntijat tapasivat kaikkiaan 166 suomalaista taiteilijaa.

Asiantuntijavieraat ovat nykytaiteen ammattilaisia: ulkomaisten taidemuseoiden, taidehallien, taidemessujen tai biennaalien edustajia tai vapaita nykytaiteen kentällä toimivia kuraattoreita, tutkijoita tai muita asiantuntijoita.

Kysely osoittaa, että tapaamiset suomalaisten taiteilijoiden kanssa johtavat usein näyttelyyn, julkaisuun, residenssikutsuun tai muuhun yhteistyöhön ulkomailla. Vuoden 2013 asiantuntijavieraat olivat kutsuneet projekteihinsa mukaan noin 40 suomalaistaiteilijaa. Vierailuiden ansiosta suomalaistekijöiden teoksia on jo nähty muun muassa Aarhusissa, Frankfurtissa, Kielissä, Lontoossa Madridissa ja Sydneyssä.

”Kyselymme osoittaa vasta sen, mitä vuodessa on ehtinyt tapahtua eli lyhyen aikavälin seurauksia. Vierailut synnyttävät myös verkostoja ja paljon muita vaikutuksia, jotka näkyvät vasta myöhemmin. Ryhdymme ensi vuonna mittaamaan vierailuiden vaikutuksia nykyistä laajemmin”, sanoo Framen ohjelmapäällikkö Taru Elfving.

Oppia puolin ja toisin

Asiantuntijavieraat tutustuvat vierailuillaan laajasti suomalaiseen nykytaiteeseen ja sen tekijöihin, mutta tuovat myös omaa asiantuntemustaan Suomeen.

Nasanen_Elena_PM_Gallery_London_web”Taiteilijatapaamisten lisäksi vierailin helsinkiläisissä museoissa ja gallerioissa, joissa sain runsaasti lisätietoa suomalaisesta taidekentästä. Olen myös puhunut lupaavimmista taiteilijoista eteenpäin useille kuraattoreille Lontoossa”, kertoo kuraattori Carol Swords, joka vieraili Suomessa syksyllä 2013 Framen ja Suomen Lontoon-instituutin vieraana.

Swordsin edustama Pitzhanger Manor House and Gallery esitteli kesällä 2014 näyttelyissään Elena Näsäsen ja Ola Kolehmaisen teoksia.

Sydneyn biennaalin kuraattori Juliana Engberg vieraili Suomessa helmikuussa 2013 ja tapasi kaikkiaan 23 taiteilijaa kolmen päivän aikana. Tämän vuoden Sydneyn biennaaliin hän valitsi kolme taiteilijaa: Henna-Riikka Halosen, Sasha Huberin ja Anna Tuorin. Engbergin mukaan vierailussa tärkeää oli vastavuoroisuus.

”Framen toimistolla minun oli mahdollista paitsi tavata taiteilijoita, myös keskustella tapaamisista kollegoiden kanssa. Näin he myös pääsivät seuraamaan tapaani työskennellä biennaalikontekstissa”.

Moni asiantuntijavierailuista toteutetaan yhteistyössä muiden kuvataidetoimijoiden kanssa. Vuonna 2013 vieraita tuotiin Suomeen yhteistyössä IHME-festivaalin, Turku Biennaalin, Suomen Benelux-instituutin, Suomen Lontoon-instituutin, FILI:n, Checkpoint Helsingin, Kiasman, Taideyliopiston Kuvataideakatemian, Backlight-festivaalin ja Suomen Taiteilijaseuran kanssa.

Kuva: Pitzhanger Manor House & Gallery.