Työhuoneella on juttusarja, jossa vierailemme kansainvälisesti työskentelevien taiteilijoiden työhuoneilla ja tutustumme heidän taiteelliseen praktiikkaansa.
Juha ja Vesa Vehviläinen ovat veljeksiä, jotka tunnetaan mediataidetta ja elektronista musiikkia teoksissaan yhdistävänä Pink Twins -taiteilijaduona. Heidän työhuoneelleen Helsingin Ullanlinnassa pääsee laskeutumalla kierreportaat maan alle. Perillä odottaa virtuaalimaailman valtakunta, joka on täynnä laitteita: tietokoneita, syntetisaattoreita sekä massiivinen näyttöpääte.
Esitelkää työhuonettanne. Kuinka paljon vietätte täällä aikaa?
”Työskentelemme studiolla päivittäin toimistotyöaikojen puitteissa. Olemme tehneet tästä kerrostalon kellaritilasta yksityisen ääni- ja videostudiomme, ja olemme viihtyneet täällä hyvin 12 vuotta.
Paikka on siitä kiva, että kellarin yläpuolella ei ole asukastiloja, joten voimme huoletta käyttää ääntä studiossamme. Kellaritila on myös huolella akustoitu.
Työtila koostuu ensimmäisestä huoneesta, missä meillä on taukotila sekä arkisto- ja renderöintitietokoneet. Varsinaiseen studioon laskeudutaan vielä muutamia portaita alemmas erilliseen tilaan, missä on iso näyttö ja äänistudio. Niiden äärellä kulutamme paljon aikaa ja teemme kaiken työn vieretysten. Tilasta on tullut vuosien varrella tuttu ja turvallinen tukikohta työskentelylle.”
Miten kuvailisitte taiteellista praktiikkaanne?
”Pääroolissa työskentelyssämme ovat videotyöt, jotka ovat parametrisiä animaatioita. Animaation parissa työskentely on todella hidasta puuhaa. Lisäksi soitamme ja äänitämme täällä jatkuvasti musiikkia.
Viime aikoina olemme tehneet live stream -sessioita verkkosivuillemme. Soitamme työhuoneella livenä musiikkia, jota kiinnostuneet voivat kuunnella vaikka kotonaan tietokoneidensa äärellä. Järjestämme ja soitamme livesessioita hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.
Teemme hyvin tiivistä yhteistyötä, ja työskentelemme useimmiten samassa paikassa täällä studiolla: virtuaalimaailman äärellä, muusta maailmasta eristäytyneinä. Teoksemme syntyvät melko intuitiivisesti kokeilun, testailun ja yhteisten keskustelujemme kautta. Keskustelulle on hyvää aikaa silloin, kun tietokone prosessoi animaatioita.
Työskentelystämme voisi kertoa esimerkkinä yhdestä viimeisimmästä teoksestamme, Parametronomiconista. Aluksi rakensimme 3D-mallinnuksena yksinkertaisista paloista koostuvia organismeja, joita jatkuvasti yhdistelemällä kasvoi suuria kokonaisuuksia. Teosta työstäessämme mietimme, voisiko näistä palasista ja yhdistelmistä koostaa tietyn tunnistettavan ja yhtenäisen kuvakielen. Ideat ja teoksemme kehittyvät niitä tehdessämme, ja äänimaailma tulee mukaan samalla tai jälkikäteen. Keskitymme useimmiten yhden teoksen tekemiseen kerrallaan, sillä työskentely on hidasta ja aikaa vievää.
Parametronomiconin eri vaiheita on työstetty parin vuoden ajan. Kyseisestä videoteoksesta on olemassa keikka-, installaatio- ja 4K-versiot. Livekäytössä se on ollut viimeksi kesän festivaaleilla, mm. H2Ö:ssä ja Flowssa.”
Mitä sisällöllisiä teemoja teoksissanne on?
”Pink Twinsin teokset käsittelevät ihmisen havaintokyvyn rajoja. Pyrimme teoksillamme aiheuttamaan immersiokokemuksia, joissa haastetaan ihmisen aistit ja tilan kokemus. Tarkoituksenamme on, että video ja ääni ottavat haltuun esitystilan sekä siellä olevan katsojan niin pitkälle kuin mahdollista.”
Mitä teillä on parhaillaan työn alla?
”Meillä on työn alla interaktiivinen musiikki- ja ääniteos, joka julkaistaan alkuvuodesta Kiasman ARS17-näyttelyn online-osuudessa. Viimeisin teoksemme on tänä vuonna valmistunut perinteisempää animaatiota muistuttava teos Overlook, joka oli kesällä esillä Daydreaming with Stanley Kubrick -näyttelyssä The Somerset Housessa Lontoossa. Teos sisältää Kubrickin elokuvista, varsinkin Hohdosta, lainattuja elementtejä.
Teoksiamme on Suomen lisäksi ollut usein esillä ulkomailla, ja olemme myös esiintyneet paljon ulkomailla. Lokakuun lopussa osallistuimme Videomedeja-festivaaleille Novi Sadissa Serbiassa, ja marraskuussa taidettamme on esillä Van Abbemuseumissa Hollannissa.”
Teksti ja kuvat: Sirja Moberg