07/12/2016

Uutiset

Työhuoneella: Ilari Hautamäki

Työhuoneella on juttusarja, jossa vierailemme kansainvälisesti työskentelevien taiteilijoiden työhuoneilla ja tutustumme heidän taiteelliseen praktiikkaansa.

Kuvataiteilija Ilari Hautamäen työhuone sijaitsee Vallilan taiteilijatalossa Helsingissä. Värikkäät, suurikokoiset ja maalausprosessissa olevat taulut ovat siististi rivissä seinillä sekä yksi parhaillaan työn alla oleva teos makaa lattialla kuivumassa. Hautamäki jakaa tilavan, viihtyisän ja valoisan työhuonetilan toisen maalarin kanssa.

Esittele työhuonettasi. Mitä kaikkea täällä on? Kuinka paljon vietät täällä aikaa?

 ”Kaikki työhuoneella esillä olevat maalaukset tulevat kahteen seuraavaan näyttelyyni. Aloitin ensimmäisten teosten maalaamisen kesällä ja loman jälkeen jatkoin työskentelyä alkusyksystä.

Viihdyn työhuoneella hyvin ja työskentelen täällä yleensä virka-aikaan. 7 kuukauden ikäinen tyttäreni kuitenkin sanelee ehdot nykyisille työajoilleni. Minulla on pian tulossa näyttelyitä ja tällaisena aikana työskentelen 5–6 päivää viikossa.”

ilari-hautamaki-web1

Millainen työskentelymetodisi on?

Olen kiinnostunut siitä millaista erilaista maalausjälkeä öljyväreillä saa aikaan. Värienhallinta ja sen huippuunsa virittäminen on ominta alaani. Työni näyttävät spontaaneilta ja nopeasti tehdyiltä mutta tosiasiassa niiden takana on viikkojen ja kuukausien vaiheittainen työskentely. Luonnostelen välillä teoksiani mutta yleensä etukäteis jäsentely ja suunnittelu tapahtuu päässäni. Maalaukseni lähtevät liikkeelle hyvin intuitiivisesti ja vasta aloitettuani tapahtuu suurin osa mietiskelystä ja luonnostelusta teosten jatkamisen suhteen.

Öljyväreillä maalatessaan joutuu odottelemaan pitkiä aikoja värien kuivumista. Se on haastavaa mutta tämän kautta pystyn työstämään samanaikaisesti myös muita teoksiani sekä miettimään kuinka kukin maalaus saa jatkoa. Yksi ominaispiirre työskentelyssäni on myös jatkuva uuden etsiminen. Yhden kokonaisuuden jälkeen saan uuden virikkeen ja siitä syntyy uusi kokonaisuus. Teoksillani on kuitenkin tiettyjä samoja linjoja. Niistä esimerkiksi näkee suoraan vahvoja siveltimen vetoja ja tauluni ovat kaikki puoliesittäviä tai abstrakteja.

Ideat ja virikkeet teoksilleni tulevat taidehistoriasta sekä nykytaiteen kentältä. Olen fiilistellyt viime aikoina paljon orgaanisia aiheita, kuten esimerkiksi maastokuviokuosin linkittymistä abstraktioon. Tästä aiheesta löytyy paljon tutkittavaa Matissesta Warholiin.

 

ilari_hautamaki_web3

Mitä sinulla on parhaillaan työn alla?

”Pääprojektinani on Helsingin kaupungin taidemuseoon vuoden 2017 maaliskuussa tulevan näyttelyni maalaukset. Samaan aikaan osallistun yhteisnäyttelyyn Jyväskylän taidemuseolla, minne työstän myös teoksia. HAM:in näyttelyyn tulee ainoastaan uusia teoksia. Sinne valmistuu maalaussarja, joka sisältää puoliabstrakteja ja –figuratiivisia tai abstrakteja kasvillisuuteen liittyviä aiheita. Nämä aiheet tulevat alitajunnasta ja mielikuvituksestani.

Osa teoksista ovat asetelmamaalauksen hengessä tehtyjä. Parissa taulussa esiintyy kiinteänä ja teollisena muotona laatikko, josta pyrkii vahvana kontrasina ulos kasveja. Mielestäni on absurdia pakottaa luontokappaleita kasvamaan sisätiloissa laatikoissa.

Minulla on ollut monia näyttelyprojekteja Suomessa yksi toisensa perään. Olen avoin kaikelle kansainväliselle mutta mitään varmaa projektia ei vielä ole lyöty lukkoon. Olen ollut mukana ulkomaisissa ryhmänäyttelyissä ja olen kiinnostunut residenssityöskentelystä ulkomailla.”

 

ilari-hautamaki_web4

Millainen taiteilijayhteisö Vallilan työhuoneilla on?

”Vallilan työhuoneilla ei ole yhteisiä tiloja, joten se rajoittaa kanssakäymistä muiden taiteilijoiden kesken. Heitä tapaa lähinnä käytävillä ja esimerkiksi keväisin Ateljeesäätiön järjestämissä yhteisissä pihajuhlissa. Jaan työhuoneeni toisen kuvataiteilijan kanssa ja keskustelemme melko paljon teoksistamme mutta pidämme huolen myös siitä että kummallakin on riittävästi omaa työrauhaa.”

 

Kuvat ja teksti: Sirja Moberg