01/03/2023

Uutiset

Pia Lindman, Vidha Saumya ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen valittu Suomen paviljonkiin Venetsian biennaalissa 2024

Taiteilijat Pia Lindman, Vidha Saumya ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on valittu Suomen paviljonkiin 60. Venetsian taidebiennaalissa vuonna 2024. Näyttelyn kuratoivat Yvonne Billimore ja Jussi Koitela, ja tilaa ja tuottaa Frame.

Suomen paviljongin näyttely tuo yhteen kolme nykytaiteilijaa, joiden taiteellinen työskentely ja ajattelu kumpuavat heidän kehollisista kokemuksistaan liittyen yhteiskunnassa ja ympäristössä vallitseviin eriarvoisuuksiin. Taiteilijoita yhdistää monialainen työskentely, jossa taide, elämä ja aktivismi kietoutuvat yhteen. Hyödyntäen eri tekniikoita ja materiaaleja, kuten performanssi, runous, kirjonta, piirustus, kuvanveisto, hoitotapahtumat ja tutkimus, heidän teoksensa kuvittelevat ja luovat moninaisempaa ja moniarvoisempaa maailmaa.

Frame tilaa vuoden 2024 Venetsian taidebiennaaliin kultakin taiteilijalta uudet teokset, jotka ensiesitetään Suomen Aalto-paviljongissa.

“Olemme innoissamme mahdollisuudesta työskennellä yhdessä näyttelyhankkeessa, kuvitellen millaista taidetta, kehoja ja kokemuksia paviljonki ja tuleva näyttely voivat tukea. Yhteistyön alkuvaiheessa olemme tutkineet taiteellisen työmme suhteutumista toisiinsa sekä jakaneet työskentelyssämme ilmeneviä kokemuksiamme maailmasta. Nämä keskustelut toimivat rakennuspalikoina tulevalle näyttelylle”, taiteiljat ja kuraattorit sanovat.

“Lähdemme ilolla rakentamaan biennaalihanketta näiden kolmen hienon taiteilijan kanssa. Heidän ainutlaatuiset työskentelytapansa luovat hienot lähtökohdat kansainvälisesti kiinnostavalle ja taiteellisesti korkeatasoiselle paviljonkinäyttelylle”, toteaa Framen toimitusjohtaja ja näyttelyn komissaari Raija Koli.

Frame valitsee Venetsian biennaalin taiteilijan ja kuraattorin joko kutsumenettelyllä tai avoimella haulla. Frame järjesti avoimet haut vuosina 2017 ja 2019, ja vuoden 2022 biennaalissa käytettiin kutsumenettelyä perustuen aiempiin avoimiin hakuihin. Tällä kertaa näyttelyehdotus pyydettiin Framen ohjelmapäälliköltä.

“Taiteilijavalinnat ovat aina monipuolisen harkinnan tulosta. Jokaisessa valintatavassa on omat vahvuutensa, ja siksi niiden välillä vuorotellaan. Kuraattorin tai taiteilijoiden valinta suoraan mahdollistaa enemmän aikaa rahoituksen hankinnalle ja myös teosten valmistamiseen. Myös avoin haku on kuitenkin tärkeää järjestää säännöllisesti”, Raija Koli sanoo.

Kolme taiteilijaa ja kaksi kuraattoria istuvat vierekkäin ja hymyilevät kameralle. Vasemmalta alkaen taiteilija Pia Lindman, valkoihoinen henkilö, jolla on harmaa-ruskeat hiukset ja punainen paita mustan villatakin alla. Hänen vieressään on taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, vaaleahiuksinen ja valkoihoinen henkilö, jolla on yllään sini-valko-punainen kuvioitu neulepaita ja sen päällä sininen neuletakki. Hänen vieressään on taiteilija Vidha Saumya, jolla on vaaleanruskea iho ja laineikkaat tummanruskeat hiukset ja kirkkaan sininen paita yllään. Hänen vieressään on kaksi kuraattoria, Jussi Koitela ja Yvonne Billimore. Jussi on valkoihoinen ja vaaleahiuksinen henkilö, jolla on kirkkaan oranssi takki ja Yvonne on valkoihoinen henkilö, jolla on tuhkanvaaleat hiukset ja laventelinvärinen pusero vaaleanpunaisen paidan päällä.

Vuoden 2024 Venetsian taidebiennaalin Suomen paviljongin taiteilijat ja kuraattorit: Pia Lindman (vas.), Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, Vidha Saumya, Jussi Koitela ja Yvonne Billimore. Kuva: Jo Hislop / Frame Contemporary Art Finland

Taiteilijat

Pia Lindman tutkii työskentelyssään aistinalista (subsensorial) maailmaa. Saatuaan elohopeamyrkytyksen hänen hermostonsa herkistyi aiemmin tiedostomattomille mikroviesteille kehossaan. Lindmanin työskentelyssä nämä viestit muuntuvat kuviksi, sävelmiksi, sanoiksi ja väreiksi, virittäen hänet tietoiseksi eri tiloissa ja tilanteissa esiintyville tunnelmille, myrkyille tai materiaaleille. Pia Lindman toimi MIT:n Center for Visual Studies Fellow’na vuosina 2004–2007. Hänen teoksiaan on esitetty näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, kuten 32. São Paulon biennaalissa, MoMA:ssa, MoMA PS1:ssa ja HKW:ssa Berliinissä.

Vidha Saumya on Helsingissä työskentelevä taiteilija. Kutoen yhteen huomioita utopioista ja siirtolaisuudesta, hänen teoksensa kyseenalaistavat esteettisiä ja sosio-poliittisia normeja. Saumyan runot, piirustukset, valokuvat, videot, kirjat, kirjontatyöt, veistokset, kulinaariset interventiot ja digitaaliset artefaktit yhdistelevät terävää huumoria, haptisia tekstuureja ja käsityötaitoa. Vidha Saumya on NO NIIN -julkaisun toinen perustaja ja päätoimittaja sekä Museum of Impossible Formsin perustajajäsen.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on monitaiteilija ja vammaisaktivisti, jonka teokset yhdistävät kuvanveistoa, videotaidetta, performanssia ja vammaispoliittista aktivismia. Hänen teoksensa käsittelevät rakenteellista väkivaltaa, ystävällisyydeksi naamioitua syrjintää sekä vammaisiin naisiin liittyviä kysymyksiä. Wallinheimo-Heimonen on järjestänyt yhteisötaidetyöpajoja ja osallistunut näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänelle myönnettiin monitaiteen valtionpalkinto vuonna 2019.

Kuraattorit

Yvonne Billimore on taiteilija ja kuraattori, jonka kuratoriaalinen työskentely pohjautuu kollektiiviseen oppimiseen ja yhteistyöhön, keskittyen feministisiin ja ekologisiin kysymyksiin. Hän on työskennellyt taiteellisena johtajana ATLAS Arts residenssiorganisaatiossa Skyen saarella Skotlannissa ja ohjelmatuottajana Scottish Sculpture Workshopissa Aberdeenissa.

Jussi Koitela työskentelee Framen ohjelmapäällikkönä ja itsenäisenä kuraattorina. Hänen työskentelynsä tuo yhteen taidetta, kehollisesti sijoittuneita tutkimusmetodeja, tilallisia konteksteja, yhteistyötä, vieraanvaraisuuden käytäntöjä sekä materiaalisuutta erilaisissa näyttely- ja tiedontuotannon muodoissa.

Jussi Koitela ja Yvonne Billimore ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2019 Framen Rehearsing Hospitalities -ohjelman parissa.

Näyttelyn toteuttaja

Frame Contemporary Art Finland tilaa ja tuottaa Suomen näyttelyn Venetsian taidebiennaaliin. Framen tehtävänä on vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa sekä edistää yhteistyötä ja vuorovaikutusta kotimaisten ja ulkomaisten nykytaiteen ammattilaisten välillä. Frame toimii myös nykytaiteen tiedotuskeskuksena. Joka toinen vuosi järjestettävä Venetsian taidebiennaali on Framen suurin kansainvälinen hanke.

Näyttelyä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö, Koneen Säätiö sekä muut yhteistyökumppanit.

Venetsian taidebiennaali

Vuodesta 1895 järjestetty Venetsian taidebiennaali on maailman vanhin ja yksi merkittävimmistä nykytaiteen biennaaleista. Vuonna 2022 biennaaliin osallistui 80 maata. Suomi on yksi 29 maasta, jolla on oma, Alvar Aallon suunnittelema paviljonki Giardinissa, biennaalin historiallisessa paviljonkipuistossa. Venetsian biennaalissa vieraili vuonna 2022 lähes 800 000 kävijää. Biennaali järjestetään joka toinen vuosi.

Lisätiedot:

Raija Koli
Toimitusjohtaja, Frame Contemporary Art Finland
raija.koli@frame-finland.fi, p. 044 728 9938

Mediatiedustelut:

Rosa Kuosmanen 
Viestintäpäällikkö, Frame Contemporary Art Finland 
rosa.kuosmanen@frame-finland.fi, p. 050 465 3462 

 Lehdistömateriaalit