06/04/2017

Uutiset

Mitä hyötyä toimittajavierailuista on?

Helsingissä vieraili viime viikolla seitsemän nykytaiteesta ja designista kirjoittavaa toimittajaa tutustumassa museoihin, gallerioihin ja muihin alan toimijoihin. Frame isännöi matkaa yhdessä ulkoministeriön ja Designmuseon kanssa. Matkan järjestelyt vaativat suuren työn, mutta tuloksena on toivottavasti isoja artikkeleita, jotka tekevät suomalaista kuvataidetta ja designia entistä näkyvämmäksi maailmalla.

Viimeviikkoisen toimittajamatkan kahden ja puolen päivän mittainen ohjelma oli pakattu aamusta iltaan täyteen ohjelmaa. Hengästyttävään tahtiin on kaksi hyvää syytä: toisaalta toimittajat eivät useinkaan halua tehdä paria päivää pidempiä työmatkoja ja toisaalta me järjestäjät taas haluamme hyödyntää jokaikisen minuutin tarjoamalla mahdollisimman laajan kattauksen aiheita, joiden uskomme kiinnostavan mediaa.

Kevätkeli oli viime viikolla suorastaan hyinen, mutta myös siihen, miksi matka päätettiin ajoittaa juuri maaliskuun loppuun, oli perusteensa. Pyrimme löytämään matkoihin aina jonkin ajankohtaisen sisällön, jolla on median kannalta uutisarvoa. Tällä kertaa tuo kärkisisältö oli Kiasman nykytaiteen suurkatselmus ARS17.

Lisäksi toimittajat tutustuivat HAMissa Modernia elämää! -näyttelyyn, Designmuseon Enter and Encounter -näyttelyyn, Arabianrannassa sijaitsevan Arabia Iittala -muotoilukeskuksen sekä kuulivat EMMAn suunnitelmista avata Rut Bryk & Tapio Wirkkala -designkeskus. Kävimme myös tiiviillä galleriakierroksella, jossa toimittajat tapasivat muutamia taiteilijoita.

Yritämme löytää matkoille aina mahdollisimman korkean profiilin toimittajia: tällä kertaa matkalla oli mukana muun muassa the Financial Timesiin kirjoittava toimittaja Lontoosta ja Japanin Wired-lehteen kirjoittava toimittaja Tokiosta. Kumpikin toimittaja saatiin Suomeen suurlähetystöjen suhteilla.

Huipputoimittajille pyrimme tarjoamaan huippusisältöjä, kuten tapaamisia avainhenkilöiden kanssa. HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila taustoitti paitsi viiden museon yhteisnäyttelyä, myös satavuotiaan Suomen historiaa. Helsinki Design Weekin johtaja Kari Korkman kertoi kansainvälisestä designviikkojen verkostosta, jonka ensimmäisenä puheenjohtana hän toimii. Visit Helsingin kehitysjohtaja Laura Aalto piirsi kuvaa siitä, mitä muuta Helsingissä tapahtuu taiteen ja designin lisäksi.

Suomalaisia asiantuntijoita voi kiittää hyvästä kielitaidosta ja asiaosaamisesta. Useimmat muistavat pitää mielessä sen, etteivät ulkomaiset toimittajat tiedä useinkaan Suomesta juuri mitään. Olen oppinut, ettei suomalaisille umpituttuja nimiä voi vain heitellä vaan jokainen tekijä ja asia täytyy osata taustoittaa. On tärkeää avata, mihin kontekstiin mikäkin ilmiö asettuu, jotta kuulija osaa asettaa sen osaksi suurempaa palapeliä Suomesta.

Olemme järjestäneet viimeisen parin vuoden aikana kolme toimittajamatkaa ja isännöineet lisäksi useita yksittäisiä toimittajavieraita. Yksin Frame ei voisi matkoja järjestää vaan ensisijainen kiitos niistä kuuluu ulkoministeriölle ja suurlähetystöille. Kumppaneina on myös muita toimijoita, kuten tällä kertaa Designmuseo ja viime syksynä Messukeskus.

Meidän roolinamme on ollut suunnitella matkan sisällöt ja koordinoida sen toteutus. Matkojen tuottaminen on Framelle iso ponnistus, sillä jokaista matkaa edeltää usean viikon valmistelutyö.

Onnistuvatko matkat aina? Vastaavatko niihin laitettu raha ja työpanos tuloksia? Olemme saaneet järjestämistämme matkoista paljon positiivista palautetta osallistujilta, ja niistä on jäänyt käteen näyttäviä juttuja. On kuitenkin sanottava, että aina kaikki toimittajat eivät kirjoita matkansa aiheista eivätkä palaa suomalaisaiheisiin pitkänkään ajan kuluttua. Se on tietenkin pettymys!

Olemmekin keskustelleet paljon, miten matkoja pitäisi kehittää, jotta niistä saataisiin varmasti suurin mahdollinen hyöty irti. Tavoitteenamme on rakentaa yhä pysyvämpiä mediasuhteita, jotta ne toimittajat, jotka ovat kerran käyneet Suomessa, innostuisivat seuraamaan suomalaista nykytaidetta pitkäjänteisesti ja päättäisivät palata pohjoiseen yhä uudestaan.

 

Heljä Franssila
Kirjoittaja on Framen viestintäpäällikkö.

 

Kuva: Vierailulla HAMin Modernia elämää! -näyttelyssä. Laura Boxberg / Frame Contemporary Art Finland.