22/11/2024

Uutiset

Helsinki International Curatorial Programme -residenssiohjelma täyttää 10 vuotta

HIAPin residenssikeskus sijaitsee Suomenlinnassa. Kuva: Sirja Moberg

Framen ja HIAPin ylläpitämä Helsinki International Curatorial Programme (HICP) -residenssiohjelma täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Viimeisen vuosikymmenen aikana ohjelmaan on osallistunut 33 kansainvälistä nykytaiteen kuraattoria 24 eri maasta ja viideltä eri mantereelta.

HICP-ohjelma tarjoaa vuosittain 2–4 kansainvälisesti aktiiviselle kuraattorille mahdollisuuden verkostoitumiseen suomalaisen nykytaidekentän kanssa. Residenssijakson aikana kuraattorit voivat suunnitella projekteja yhteistyössä paikallisten taiteilijoiden ja taideorganisaatioiden kanssa tai tehdä tutkimusta tulevia näyttely- tai julkaisuprojektejaan varten. He asuvat ja työskentelevät kuukauden ajan HIAPin residenssikeskuksessa Suomenlinnassa.

Ohjelmaan osallistuvien kuraattorien taustat ja työskentelytavat ovat monipuolisia. Osa työskentelee itsenäisesti ja osa tekee yhteistyötä esimerkiksi taideinstituutioiden, festivaalien tai biennaalien kanssa. Tämä luo mahdollisuuksia erilaisille yhteistyömuodoille suomalaisten taidealan ammattilaisten kanssa, kuten näyttelyille, tapahtumille, julkaisuille ja työpajoille Suomessa ja ulkomailla.

Vuoden 2017 HICP-residenssikuraattori Kris Dittel esittelee työskentelyään Open Studios -tapahtumassa. Kuva: Sergio Urbina / HIAP

”Residenssiläisten palautteen perusteella HICP-ohjelman arvo on erityisesti sen tarjoama mahdollisuus saada kattava yleiskuva paikallisesta taidekentästä, voiden samalla keskittyä kuratoriaaliseen tutkimukseen tai kirjoittamiseen. Monille residenssi on antanut mahdollisuuden irtaantua tuotanto- ja projektiorientoituneesta työstä, joka on usein arkea nykytaiteen kuraattoreille”, toteaa Framen johtaja Juha Huuskonen, joka on työskennellyt HICP-ohjelman parissa myös toimiessaan HIAPin johtajana.

“Monilla kuraattoreilla yhteydet suomalaiseen nykytaidekenttään ovat säilyneet pitkään residenssin jälkeenkin, mikä voi edelleen johtaa uusiin projekteihin ja yhteistyökuvioihin.”

Osa HICP-residensseistä on toteutunut yhteistyössä suomalaisten taideorganisaatioiden kanssa. Vuonna 2022 taidehalli Kohta ja Seinäjoen Taidehalli toimivat valittujen kuraattoreiden yhteistyökumppaneina, kokeillen näin uusia tapoja kansainvälisten verkostojen ja näyttelytuotantojen luomiseen. Toukokuussa 2025 Seinäjoen Taidehallissa avautuu HICP-alumni Raluca Voinean kuratoima näyttely Kuule maa hiljaisuuden tuolla puolen.

Haku vuoden 2025 HICP-residensseihin käynnistyy alkuvuonna 2025.

”Meet the Curator” -tapahtuma vuoden 2014 HICP-residenssikuraattorin Saša Nabergojin kanssa.

Kokemuksia HICP-alumneilta

”Residenssi avasi niin monia ovia! Vau! Se tarjosi minulle ajan, tilan, kontaktit ja resurssit, joista seurasi pitkä artikkeli, taiteilija Teo Ala-Ruonan soolonäyttely Yhdysvalloissa vuonna 2019, verkkotapahtumien sarja ’Care Practice’ yhdessä helsinkiläisen kuraattorin Ki Nurmenniemen kanssa sekä syventynyt ymmärrys alueen taidekentästä. HICP oli elämääni muuttava residenssi, josta olen erittäin kiitollinen. Residenssi synnytti useita projekteja, tutustutti minut lukuisiin uusiin taiteilijoihin ja kollegoihin sekä tarjosi arvokasta tietoa eri alueen taidekentän ekosysteemistä ja kontekstista.”

– Ceci Moss
Kuraattori, HICP-alumni vuodelta 2018

”Arvostin suuresti residenssiaikaani Helsingissä. Se oli hedelmällistä aikaa, jolloin pystyin syventymään uuteen tutkimusaiheeseen: tekstiiliin taiteessa. Tapasin Helsingissä noin 20–30 taiteilijaa. Nautin erityisesti Suomenlinnan sijainnista, Helsingin taidetarjonnan runsaudesta sekä siitä, että sain käyttää aikaa tutkimukseen ilman välitöntä tuotantopainetta (tämä on niin harvinaista, että se on mainitsemisen arvoista). Tämä oli ensimmäinen kerta, kun saatoin todella omistautua tutkimukselle ilman paineita. Vuonna 2022 kutsuin Helsingissä tapaamani taiteilija Jaana Laakkosen mukaan ’Breaking Water’ -näyttelyyn Contemporary Arts Centerissä, Cincinnatissa, USA:ssa.”

– Clelia Coussonnet
Kuraattori, HICP-alumni vuodelta 2019