06/06/2023

Uutiset

Frame tuo joukon asiantuntijavieraita Helsinki Biennaaliin

Frame tekee kesäkuussa yhteistyötä HAM Helsingin taidemuseon kanssa kutsumalla joukon nykytaiteen ammattilaisia vierailemaan Helsinki Biennaalin avajaisviikolle. Vuosittain 20–30 kansainvälistä nykytaiteen ammattilaista – kuraattoreita, tutkijoita sekä taidemuseoiden ja biennaalien edustajia – vierailee Suomessa Framen kutsumana osana asiantuntijavierasohjelmaamme. Vierailujen tavoitteena on tukea ja mahdollistaa suomalaisen nykytaiteen kansainvälistä verkottumista ja yhteistyötilaisuuksia.

Vierailulle osallistuvat Bruno Alves de Almeida and Aude Christel Mgba (Luleån biennaalin taiteelliset johtajat), Beth Bate (Dundee Contemporary Artin johtaja), Dominique Fontaine ja Miguel A. López (Toronton biennaalin kuraattorit), Hitomi Iwasaki (näyttelypäällikkö, Queens Museum, New York), Storm Janse van Rensburg (kuraattori, Zeitz MOCAA, Kapkaupunki), Adam Kleinman (Trondheimin taidehallin johtaja), Renan Laru-an (taiteellinen johtaja, SAVVY Contemporary, Berliini), Lívia Nolasco-Rózsás (kuraattori, ZKM Karlsruhe) ja Farzaneh Soleimani (taiteilija ja Hoorshid taiteilijaresidenssin johtaja, Isfanan, Iran).

Renan Laru-anin ja Lívia Nolasco-Rózsásin vierailut järjestetään yhteistyössä Suomen Saksan-instituutin ja Goethe-Institut Finnlandin kanssa. Beth Baten vierailu järjestetään yhteistyössä Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutin kanssa ja Adam Kleinmanin vierailu yhteistyössä suomalais-norjalaisen kulttuuri-instituutin kanssa.

“On hienoa, että saamme vieraaksi asiantuntijoita erilaisista kulttuurisista ja maantieteellisistä taustoista ja taideorganisaatioista. Heillä on edessään hyvin monipuolinen vierailu, joka sisältää tapaamisia, esittelyjä, näyttelyvierailuja ja runsaasti myös Helsinki Biennaalin järjestämää ohjelmaa”, kertoo Framen ohjelmapäällikkö Jussi Koitela.

Vieraat on kutsuttu perustuen heidän kiinnostukseensa Helsinki Biennaalin sisältöjä sekä paikallista taidekenttää kohtaan.

Vieraat osallistuvat Helsinki Biennaalin avajaisviikon ammattilaisohjelmaan sekä tapaavat paikallisia taiteilijoita ja taidetoimijoita kahdenkeskisissä tapaamisissa. Vieraiden kiinnostuksen kohteiden perusteella Framen ohjelmatiimi räätälöi kullekin yksilöllisen ohjelman, jonka avulla he voivat tutustua suomalaiseen taidekenttään.

Tutustu Framen asiantuntijavierasohjelmaan ja vieraisiin tarkemmin tällä sivulla.

Neljä ihmistä kävelee hiekkatiellä vehreässä ympäristössä.

Kuva: Matti Pyykkö/HAM/Helsinki Biennaali