Neljän taideorganisaation, Frame Contemporary Art Finlandin, IHME Helsingin, HIAP – Helsinki International Artist Programmen ja Mustarindan yhteistyössä järjestämä Ympäristökriisi – sanoista tekoihin taiteen kentällä -ekoseminaari esitteli marraskuussa 2020 taidekentän toimintatapoja ilmastonmuutoksen ja luontokadon asettamiin haasteisiin.
Verkossa toteutettua ekoseminaaria seurasi päivän aikana noin 200 henkeä, joista suurin osa taidealoilta.
Seminaarin puhujataltioinnit on katsottavissa IHMEen YouTube-kanavalla. Puheista suurin osa oli suomenkielisiä. Puheiden diat ja tiivistelmät on saatavilla suomeksi ja englanniksi kunkin videon infotekstissä.
Yleisöpalautteissa kiitosta konkretiasta
Ekoseminaariin osallistujista noin neljännes vastasi palautekyselyyn seminaarin jälkeen. Vastausten perusteella seminaari tarjosi monille uutta tietoa ja käytännöllisiä vinkkejä kestävään toimintaan omassa organisaatiossa tai itsenäisenä taiteilijana. Osalle vastaajista seminaari oli kertausta jo varsin tutuista ympäristötoimista.
Seminaarin puheenvuoroissa ja ryhmäkeskusteluissa jaetut kokemukset innostivat jatkamaan tärkeäksi ja ajankohtaiseksi koettua keskustelua. Valmiista vaihtoehdoista toivottiin eniten hyvien käytäntöjen keräämistä yhteen oppaaseen, tosin yhteisöllisyyttä, verkostoitumista ja erilaista tukea toivottiin laajasti eri muodoissa.
Ekologisuutta toivottiin käsiteltävän myös jatkossa laaja-alaisemmin, toisaalta syventyen eri alueiden ympäristökuormitukseen aina teknologian, materiaalien ja ruokavalioiden kriittiseen tarkasteluun.
Organisaatioiden yhteisen ekokoordinaattorin vuosi päättyy
Ekoseminaarin järjestäjätahot jatkavat kukin omaa toimintaansa ekologisuuden ja kestävyyden saralla oppimaansa hyödyntäen. Yhteisesti vuodeksi 2020 palkattu ekokoordinaattori Saara Korpela on kirittänyt organisaatioita ympäristötoimissa ja ollut yhdistävä tekijä myös ympäristöoivallusten jakamiseen seminaarin muodossa.
Saaran ekoblogi on edelleen luettavissa IHME Helsingin verkkosivuilla.
Kuva: Alma Heikkilä: these processes include plasticity, mutualistic symbiosis, and extinction, 2019. Contemporary Art Centre (CAC). Kuva: Andrej Vasilenko.