Palvelut organisaatioille

Frame on nykytaiteen tiedotuskeskus. Kokoamme kuvataiteen alan toimijoita yhteen toimialan kehittämiseksi, tiedon vaihtamiseksi ja yhteistyön lisäämiseksi. Osallistumme vuosittain myös alaa koskeviin selvityshankkeisiin.

Kuvataideyhteisöjen verkosto

Frame on järjestänyt vuodesta 2021 lähtien säännöllisiä verkostotapaamisia kuvataideorganisaatioiden kanssa. Tapaamisten tavoitteena on aktiivinen tiedonvaihto, alan yhteistyön vahvistaminen ja toimialan kehittäminen.

Verkkotapaamisissa jaetaan tietoa ja keskustellaan ajankohtaisista, kuvataideyhteisöjä koskettavista aiheista, kuten kulttuuripolitiikasta, alan kehittämistarpeista ja rahoitusmahdollisuuksista. Verkostotyöllä pyritään myös vahvistamaan yhteisöjen hallinnollista osaamista ja kehittämään hyviä käytäntöjä liittyen esimerkiksi taiteen esitys- ja välitystoimintaan, organisaatioiden korvauskäytäntöihin sekä vastuullisuuskysymyksiin. Verkoston tarkoituksena on luoda vahvempia taideyhteisöjä kaikkialle Suomeen, mikä tähtää koko alan kasvun, kehittymisen, työllisyyden ja saavutettavuuden edistämiseen valtakunnallisesti.

Tapaamisiin osallistuminen on avointa ammattimaisille kuvataideorganisaatioille ja -yhdistyksille Suomessa, kuten gallerioille, taide- ja taiteilijayhdistyksille sekä residenssitoimijoille. Parhaillaan verkostossa on mukana noin 80 organisaatiota ympäri Suomea. Valtaosa organisaatioista saa toiminta-avustusta Taiteen edistämiskeskukselta.

Jos haluat mukaan toimintaan, ota yhteyttä Frameen: info@frame-finland.fi.

Kestävän kuvataiteen verkosto

Frame on Kestävän kuvataiteen verkoston jäsen. Vertaisverkoston tavoitteena on tukea ja vahvistaa kuvataidekentän yhteisöjen osaamista kestävyyssiirtymään liittyvissä kysymyksissä. Verkoston puheenjohtajina toimivat vuonna 2025 Suomen Taiteilijaseura ja Taidehalli.

Verkosto järjestää säännöllisesti tapaamisia ja vuosittain yhden laajemman, kuvataiteen kentän ekologiseen kestävyyteen keskittyvän tapahtuman. Verkostossa on mukana noin 60 jäsenorganisaatiota. Verkosto on avoin kuvataideorganisaatioille ja mukaan voi liittyä Vihreä taide -verkkosivuston kautta.

Kestävän kuvataiteen päivä Taideyliopistolla Helsingissä huhtikuussa 2024. Kuva: Patrik Rastenberger

Selvityshankkeet 2025

Vuonna 2025 Frame on mukana kahdessa kuvataidealan rakenteita kehittävässä selvityshankkeessa.

Kuvataideyhteisöjen yhdentymistiekartta

Frame on kumppanina Suomen Taiteilijaseuran vetämässä hankkeessa, jossa tuotetaan tiekartta kuvataiteen alan organisaatioiden yhdistymiselle. Hankkeen selvityshenkilö perehtyy kahden erityyppisen toimijaverkoston yhdentymiseen; 1) Suomen Taiteilijaseura ja sen kuusi jäsenliittoa sekä 2) mediataidealan kansainvälisesti toimivat yhdistykset. Hankkeen tavoitteena on tuottaa visuaalisen taiteen yhteisötoimijoiden käyttöön tietoa ja työkaluja organisaatioiden yhdentymisestä. Hankekumppaneiden verkostojen kautta hankkeen tuloksista pääsevät hyötymään myös muut Suomessa toimivat kuvataideyhteisöt.

VisRak – Visuaalisten taiteenalojen toimialarakenteet menestyksen edistäjänä

VisRak – Visuaalisten taiteenalojen toimialarakenteet menestyksen edistäjänä on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kehittämishanke, jonka tavoitteena on selvittää visuaalisten taiteiden toimialarakenteiden vaikutusta ammattitaiteilijoiden menestymiseen Suomessa.

Hankkeen toteuttaa Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian, Suomen Taiteilijaseuran, Frame Contemporary Art Finlandin ja Kuvaston kanssa.

Hankkeen keskeiset tavoitteet ovat:

  1. Tunnistaa ja analysoida rakenteita, jotka tukevat tai estävät ammattitaiteilijoiden menestystä – määriteltynä taloudellisena toimeentulona ja ammatillisena kehittymisenä.
  2. Kehittää toimialan rakenteita yhteistyössä keskeisten sidosryhmien kanssa tulosten pohjalta.

Tietoa kerätään erityisesti Kuvataideakatemian vuosina 2013–2023 valmistuneilta alumneilta. Hankkeen tulokset kootaan tietopaketiksi, seminaarisarjaksi ja loppuraportiksi, joka sisältää konkreettisia kehittämisehdotuksia.

Visuaaliset taiteet on suosittu kulttuurialue, mutta alan rakenteet ovat heikompia kuin monilla muilla taiteen aloilla, mikä vaikuttaa taiteilijoiden toimeentuloon ja työhyvinvointiin. Kehittämishanke vastaa tähän haasteeseen ja pyrkii vahvistamaan visuaalisten alojen elinvoimaisuutta pitkällä aikavälillä.